< terug

Taye and Aregawi lopen wereldrecords vijf kilometer in Barcelona

31 december 2021 (0 reacties)

Ejegayehu Taye en Berihu Aregawi uit Ethiopië hebben vrijdag (31) tijdens de Cursa dels Nassos in Barcelona de wereldrecords op de 5 km verbroken door respectievelijk 14:18 en 12:50 op de klokken te zetten.

Taye, 21, had eerder dit jaar een Ethiopisch 3000m-record van 8:19.52 gevestigd en was dit seizoen de op één na snelste vrouw ter wereld op de 5000m, maar vanavond in Barcelona deed ze pas aan de tweede internationale wegwedstrijd van haar carrière mee.

De twintigjarige Aregawi was vorige maand in Lille nog maar één seconde verwijderd van het wereldrecord van Joshua Cheptegei en was er dus op gebrand om nog voor het einde van het jaar een poging te wagen om 2021 op een hoog niveau af te sluiten.

Omdat de vrouwen en mannen tegelijk van start gingen, kon Taye enkele mannen in het veld als gangmakers gebruiken. Ze liep in de eerste kilometers weg van de Zweedse Meraf Bahta en won in 14:18, waarmee ze 25 seconden sneller was dan het wereldrecord op de 5 km in een gemengde race. Bahta werd tweede in 15:04.

Aregawi had de eerste kilometer gezelschap van een gangmaker, maar was daarna op zichzelf aangewezen. De Diamond League 5000m kampioen finishte in 12:50, waarmee hij een seconde van Cheptegei’s wereldrecord afsnoepte. Peter Maru werd op afstand tweede in 13:30.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd