< terug

Topatleten klaar voor strijd tegen de elementen in Egmond

10 januari 2020 (0 reacties)

Zondag klinkt om 12.16 uur het startschot van de Egmond Halve Marathon, waar in totaal 17.500 deelnemers aan meedoen. De vrouwen bijten het spits af met een voorsprong van 9 minuten en 17 seconden op de mannen. Het verschil tussen het parcoursrecord van de mannen en vrouwen.

De man of vrouw die het eerste over de finish komt op de Boulevard Noord, wint een extra prijs. De grootste kanshebsters bij de dames zijn Tsehay Gemechu uit Ethiopië (tweede op de ‘Half marathon/10K World Ranking List’ van de IAAF), Linet Masai uit Kenia (oud-wereldkampioen 10.000 meter) en de Ethiopische Tadelech Bekele (tweevoudig winnares TCS Amsterdam Marathon).

Egmond
Foto: Max Kneefel

Jill Holterman is een van de favorieten voor het Nederlandse podium. De inwoonster van Egmond aan den Hoef boekte de afgelopen maanden een enorme progressie. Het resultaat van haar besluit om per september haar baan als advocate op te zeggen: “Ik heb altijd de ambitie gehad om te presteren op toernooien, maar door de combinatie met mijn werk kon dat niet. Nu kan ik meer én zwaarder trainen en dus gaat mijn progressie ook sneller.” Zo verbeterde Holterman vorige maand haar PR op de halve marathon naar 1.13.19. Over haar verwachtingen voor zondag zei ze het volgende: “Vanwege de harde wind zal er waarschijnlijk een grote kopgroep gevormd worden op het strand. Ik hoop vervolgens zo lang mogelijk met de voorste dames mee te kunnen komen.” Holterman krijgt voor het Nederlandse podium concurrentie van Andrea Deelstra, Miranda Boonstra en de zusjes Bo en Britt Ummels.

Met Bashir Abdi heeft organisator Le Champion de Belgisch recordhouder op de marathon vastgelegd. Het wordt zijn debuut in de winterklassieker, maar het strand van Egmond aan Zee is niet nieuw voor hem. Abdi’s schoonouders wonen in de badplaats en dus is hij extra gemotiveerd om hier zondag goed te presteren: “Als het weer goed blijft, dan heb ik een goed CV om te winnen.” Sinds dit jaar is Abdi aangesloten bij het NN Running Team en heeft hij in korte tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. “Ik ben heel blij met waar ik nu sta. Na veel blessures en moeilijke momenten ziet de toekomst er rooskleurig uit.” Dat zie je ook terug in zijn prestaties. Zo behaalde de 30-jarige atleet het afgelopen jaar twee keer een top tien-notering in een grote marathon (7e in Londen en 5e in Chicago). Voor Abdi past de NN Egmond Halve Marathon perfect in zijn voorbereidingen op de Olympische Spelen in Tokyo. De bekendste Nederlanders in het mannenveld zijn Michel Butter (tweede plaats in 2009), Ronald Schröer (eerste Nederlander editie 2019) en Khalid Choukoud.

Live te volgen
De NN Egmond Halve Marathon is zondag van 12.00 tot 14.30 uur op televisie live te volgen via NH Sport. NH Sport zendt op zaterdag tevens de strandrace live uit via de website www.nhsport.nl. Beide evenementen zijn daarnaast op de radio en TV live te volgen via de regionale zender RTV 80. De strandrace volg je hier zaterdag live van 9:00 – 13:30 uur. Op zondagavond is tenslotte een samenvatting van de NN Egmond Halve Marathon te zien bij NOS Studio Sport.

Kijk voor meer informatie over de evenementen op www.egmondpieregmond.nl en www.nnegmondhalvemarathon.nl.   

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *