< terug

Trainen voor een eerste marathon zorgt voor “verjonging” van belangrijke bloedvaten

9 mei 2019 (0 reacties)

Het trainen en het voltooien van een eerste marathon ‘zorgt voor een verjonging van de belangrijkste bloedvaten.Dat is het resultaat van een  onderzoek dat deze week werd gepresenteerd op de EuroCMR 2019, een wetenschappelijk congres van de European Society of Cardiology (ESC). Uit het onderzoek blijkt dat oudere en langzamere hardlopers er het meest baat bij hebben.

Dr Anish Bhuva schreef de studie, hij is verbonden aan de University College London. HIj verklaart: “Beginnende hardlopers die gedurende zes maanden trainden en hun eerste marathon voltooiden, hadden een verlaging van vier jaar in arteriële leeftijd en een daling van 4 mmHg in systolisch bloed Dit is vergelijkbaar met het effect van medicatie, en als dit wordt gehandhaafd, vertaalt dit zich in een ongeveer 10% lager risico op een beroerte tijdens je leven. “

Een kenmerk van normaal ouder worden is de verstijving van de bloedvaten, wat het risico op beroerte en hartziekten verhoogt, zelfs bij gezonde mensen. In vergelijking met hun leeftijdsgenoten hebben levenslange atleten biologisch jongere bloedvaten. Deze studie onderzocht of training voor een marathon de stijfheid van de aorta kon wijzigen, zelfs bij beginnende hardlopers.

Marathon

De studie omvatte 139 gezonde first-time marathonlopers in de leeftijd van 21-69 jaar die werden geadviseerd om een ​​first-time finisher trainingsprogramma te volgen en liepen een geschatte 6-13 mijl (10-20 km) per week gedurende zes maanden voorafgaand aan het voltooien van de marathon van Londen 2016 of 2017.

Voordat ze begonnen met trainen en twee weken na het voltooien van de marathon, werd er van de deelnemers dmv magnetische-resonantiebeeldvorming (MRI) en echo’s  data en foto’s verzameld van het hart en de bloedvaten. Ook werd er een fitheidstest afgenomen en werden bloeddruk- en hartslag gemeten. De biologische leeftijd van de aorta werd op beide tijdstippen berekend.

Na het voltooien van de marathon was de aortastijfheid verminderd en was de aorta vier jaar jonger dan vóór de training. Oudere deelnemers en mensen met een langere marathonafsluiting hadden na de training een grotere afname van de aortastijfheid. Reducties in aortastijfheid waren onafhankelijk van veranderingen in bloeddruk.

happy runner 7
Marathon Rotterdam 2018

Dr. Bhuva zei: “Je hoeft geen topsporter te zijn om de voordelen van marathonlopen te halen, sterker nog, de voordelen leken het grootst bij degenen die ouder en langzamer waren. Door het voltooien van de training en het bereiken van de eindstreep, is het mogelijk om het cardiovasculaire systeem van first-time marathonlopers te verjongen. “

De fitheid verbeterde en de hartslag daalde na de training – beide in een bescheiden mate. “De minimale impact op deze conventionele markers van gezondheid suggereert dat studiedeelnemers trainden binnen hun persoonlijke grenzen,” zei Dr Bhuva. “De stijfheid en bloeddruk van de aorta veranderde meer dan de conditie en de hartfrequentie.”

Dr. Bhuva merkte op dat deelnemers minder dan twee uur per week voor de marathontraining liepen en dat hun eindtijden langzamer waren dan gemiddeld, wat werd verwacht omdat het hun eerste race was. “De studie toont aan dat de gezondheidswinst van levenslange oefening begint te verschijnen na een relatief kort trainingsprogramma,” zei hij. “Trainen voor een marathon kan een goede motivator zijn om actief te blijven. Veel mensen vinden het leuk en blijven actief, wat de kans op het in standhouden van de voordelen zou moeten vergroten.”

Professor Sanjay Sharma, medisch directeur van de London Marathon en een auteur van de studie, zei: “De voordelen van lichaamsbeweging voor het hart en de bloedsomloop zijn al goed ingeburgerd en worden geassocieerd met minder cardiovasculaire aandoeningen en mortaliteit. Onze studie toont aan dat het trainen voor een eerste marathon het cardiovasculaire systeem ‘jonger’ maakt.

Bron Science Daily

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *