< terug

Uitgebreid onderzoek bij De Zestig van Texel

6 april 2017 (0 reacties)


(Foto Arco de Graaf)

Net als bij de editie van 2013 wordt komende tweede paasdag onderzoek gedaan bij de ultralopers van de 120 en 60 km door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De onderzoeksgroep bestaat uit medewerkers en studenten van de afdeling Sport en Bewegen en staat onder leiding van Dr. Floris Wardenaar. Indertijd was het Texel-project een primeur binnen de Nederlandse loopwereld en de toen ontwikkelde vragenlijsten worden nu door de HAN regelmatig bij de deelnemers aan marathons gebruikt, inclusief het wegen van de lopers voor en na de wedstrijd. Uniek was toen ook het volgen van een vijftal 120 km lopers om hun drink- en eethoeveelheden te registreren en die observaties zijn ook in een wetenschappelijk artikel beschreven. (Nutrient Intake by Ultramarathon Runners: Can They Meet Recommendations? F.C. Wardenaar et al., 2015, International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism, 25, 375-386.) De HAN gaat het onderzoek bij de ultralopers nu herhalen tijdens De Zestig van Texel 2017 en wil een tiental 120 km lopers weer op de voet gaan volgen. Bovendien zijn er een aantal extra metingen waar ook de 60 km lopers aan mee kunnen doen. 

De eerste extra meting betreft het detecteren van een marker voor darmschade in het bloed. Daarom wordt een kleine hoeveelheid bloed bij de loper afgenomen voor de start en na de finish van de wedstrijd. Tijdens zware inspanningen kan er tijdelijk minder bloed naar het maag-darmstelsel stromen omdat de spieren in de benen meer bloed vragen. In eerder onderzoek is aangetoond dat hierdoor lichte schade aan de darmwand ontstaat. Er kan een relatie zijn tussen darmschade en maag/darmklachten en eventueel het slechter opnemen van voeding tijdens inspanning. Dit is in het verleden aangetoond bij zware fietsinspanningen, maar nooit eerder onderzocht bij langeafstandslopers. Deze meting wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Maastricht. 

Lees hier verder

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *