< terug

Uitgelekt USADA rapport impliceert dopingovertredingen Alberto Salazar

24 mei 2017 (0 reacties)

Dathan Ritzenhein : “Als je in het Oregon-project wordt opgenomen en je wilt dat Alberto je coacht, moet je het doen”

USADA: “Het lijkt zeer waarschijnlijk” Dat zes top-atleten, waaronder Galen Rupp en Dathan Ritzenhein- de dopingregels hebben overtreden. Vandaag is een rapport van USADA met een gedetailleerd verslag van het onderzoek naar dr. Jeffrey Brown, Alberto Salazar en het Nike Oregon Project in zijn geheel gepubliceerd door de Amerikaanse website Flotrack. LetsRunCom geeft een samenvatting van dit rapport.Het rapport, dat 269 pagina’s beslaat is vertrouwelijk geschreven en was bedoeld voor USADA en de Texas Medical Board, maar werd door Fancy Bears gehackt en eerder gerapporteerd door zowel de Times of London als New York Times. Nu is het openbaar op het internet gepubliceerd. LetsRunCom beschrijft de zes belangrijkste beweringen uit het rapport.

1) USADA heeft sterk bewijs dat alle Nike Oregon atleten die L-carnitine-injecties van dr. Brown ontvangen de dopingregels hebben overtreden. Het betreft hier Dathan Ritzenhein, Galen Rupp, Tara Edrmann (nu Welling), Lindsay Allen, Alvina Begay en Dawn Grunnagle.

Wat is carnitine?

De naam van carnitine komt voort uit het Latijnse woord Carnis (vlees). Carnitine is een soort vitamine-achtig, water oplosbaar aminozuur dat voorkomt in vlees en melk. Naast de opname uit voedsel kan je carntine ook zelf aanmaken in de lever en nieren. Ongeveer 95 tot 98 procent van de hoeveelheid carnitine in het lichaam is opgeslagen in de spieren en botten (2-5 procent zit opgeslagen in de lever, nieren en bloedplasma). Carnitine speelt een belangrijke rol bij de vetverbranding en de opname van koolhydraten door het lichaam [1]. Carnitine bestaat in een aantal vormen: L-carnitine, D-carnitine en Acetyl-L-carnitine. In ga ik in op L-carnitine, omdat het hier gaat om de natuurlijke vorm van carnitine. D-carnitine is een kunstmatige vorm en Acetyl-L-carnitine wordt sneller door het lichaam opgenomen. Acetyl-L-carnitine is tot op heden voornamelijk gebruikt voor stimulering van de hersenverbindingen. Daarnaast wordt deze variant niet in verband gebracht met vetverbranding.
Lees hier verder

 

USADA’s logica voor dit argument is vrij simpel. De WADA schrijven voor dat IV infusies en / of injecties niet meer dan 50 ml mogen bevatten en dat in een periode van 6 uur. USADA beweert dat het wetenschappelijk onmogelijk is L-carnitine niveaus na infusie te verhogen tot meer dan 2000 umol / L vanaf een beginpunt van minder dan 100 umol / L. Dit kan alleen waneer er meer dan 50 ml wordt ingebracht.Om de bovengenoemde redenen lijkt het zeer waarschijnlijk dat Galen Rupp een infusie van L-carnitine van Dr Brown meer dan 50 ml heeft ontvangen en dat is in strijd met de geldende antidopingregels USADA’s onderzoek naar de mogelijke schending van de anti-dopingregels van Galen Rupp gaat door.Verander de naam van Galen Rupp voor Lindsay Allen, Tara Erdmann, enz. De conclusie is hetzelfde voor alle atleten. Ze hebben niet bewust meegewerkt zo blijkt uit het rapport maar hebben herhaaldelijk aan coach Salazar laten weten grote bedenkingen te hebben tegen de carnitineaanvullingen door Brown. Salazar gaf als antwoord dat het allemaal volgens de regels was.

USADA heeft ook een aantal bewijzen dat de L-carnitine-aanvullingen onwettig waren aan het rapport toegevoegd. Om te beginnen heeft de advocaat van Galen Rupp aan USADA een werkblad overhandigd van de apotheek die Rupp’s IV infusen heeft voorbereid. USADA is van mening dat Rupp begreep dat hij ’45 ml injecteerde’, maar in feite worden ‘vier (4) 100 ml IV-infuussoorten’ vermeld die elk een concentratie van 9,67 gram L-carnitine per 45 milliliter bevatten . Zij hebben ook bewijs dat Dr. Brown medische dossiers heeft veranderd of opzettelijk informatie heeft achtergehouden.Bovendien zijn er aanwijzingen dat Alberto Salazar officials van Britse Atletiek heeft misleid (die hij adviseerde om L-carnitine aan Mo Farah te geven) over hoeveel L-carnitine Galen Rupp heeft ontvangen.Aldus kan worden vermoed dat Alberto Salazar een reden heeft om de hoeveelheid L-carnitine die bij de infusen van Galen Rupp wordt gebruikt, niet te delen. Een reden zou kunnen zijn dat hij wist dat hij met de hoeveelheid aanvullingen carnitine de dopingregels overtrad. Op soortgelijke wijze wil Salazar niet dat zijn atleten aan USADA rapporteren dat ze infusen hebben gekregen.De vraag dringt zich op waarom, als Salazar ervan overtuigd was dat de infusies van de regels niet overtrad, voelde hij de noodzaak om ​​misleidende emails te op te stellen en zijn atleten van het Oregon project instrueert om de infusen niet te vermelden aan de anti-dopingautoriteiten.

2) Alberto Salazar misleide atleten over zijn interacties met USADA en de behandeling die ze kregen.

De atleten die L-carnitine-injecties hebben ontvangen, hebben daarmee de WADA-regels overtreden, maar volgens de USADA-rapporten hebben ze geen idee dat ze dat deden. Alberto Salazar vertelde ze dat de de infusen wettelijk waren toegestaan. Dathan Ritzenhein: “Alberto verklaarde, alles is legaal en door de USADA goedgekeurd. Ze kennen me heel goed omdat ik altijd zorgvuldig te werk ga. Atlete Lindsay Allen zegt dat Salazar haar vertelde over de L-carnitine-injecties,” we testen het voor USADA “,maar dat was helemaal niet het geval.

3) Alberto Salazar had geen probleem om dokter te spelen en zowel hij als Dr. Jeffrey Brown hadden weinig aandacht voor de gezondheid van de Oregon Project-atleten

Salazar had een hechte relatie met Dr. Brown en had daardoor vaak meer medische informatie over zijn atleten dan de atleten zelf. Brown zou medische informatie rechtstreeks naar Salazar sturen, die het dan met de atleet zou delen wanneer hij dat wenste.Door zijn relatie met Brown en zijn positie als hoofd van het Nike Oregon Project had Salazar veel invloed op de medische behandeling van zijn atleten. Bij meerdere gelegenheden vertelde Salazar zijn atleten dat ze voorgeschreven medicijnen moesten gebruiken. Ook waneer ze geen doktersrecept hadden en Brown geen aandoening had vastgesteld. Atleten als Dathan Ritzenhein voelden zich verplicht deze medicijnen te gebruiken om deel uit te blijven maken van het Oregon Project.
‘Als je in het Oregon-project wordt opgenomen, en je wilt dat Alberto je coacht, moet je het doen’, verklaarde Ritzenhein aan zijn vrouw toen Salazar hem aanzette om een ​​infuus van L-carnitine te krijgen. Het rapport gaat door, “Ritzenhein voelde dat hij geen andere keuze had het infuus te nemen of het Oregon-project te verlaten.

Salazar was in staat om artsen, waaronder Dr. Brown, te beïnvloeden en te manipuleren met als doel ook medisch gezien zijn atleten te prepareren.In het USADA rapport wordt ook melding gemaakt dat Salazar de bloedtesten van Ritzenhein in juni 2010 volledig verkeerd interpreteerde. Destijds twijfelde Ritzenhein om al dan niet een schildkliervervangende behandeling te ondergaan. Het rapport bekritiseert ook Salazar en Brown inzake Mo Farah. Salazar en Brown lieten Farah hoge doses vitaminen D innemen. Het rapport spreekt over 83 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook werd Farah de inname van het hormoon calcitonine voorgeschreven. Toen de Britse dokter John Rogers in juli 2011 ontdekte dat Farah deze stoffen bij hem ontdekte verbood hij het onmiddellijk. Farah heeft een geschiedenis van hypercalciurie en “Dr. Rogers verklaart dat mensen zoals Farah die hypercalciurie heeft, geen hoge dosis Vitamine D moet nemen Het leidt tot verhoogd concentraat calcium in urine, en kan nierstenen tot gevolg hebben. Daarnaast bleek dat calcitonine de kans op kanker verhoogt. Het lijkt erop dat Salazar en Brown hier geen weet van hadden of het hen gewoon niet interesseerde. Dathan Ritzenhein is boos waneer hij dit hoort: “Is dit een soort grap? Ik heb dit voor de laatste vier jaar genomen! ‘

4) Atleten werden gediagnosticeerd met hypothyreoïdie (trage werking van de schildklier), zelfs wanneer hun schildklierniveaus niet afwijkend waren.

Ritzenhein had zijn bloed in juni 2010 driemaal op de Nike campus getest. Elke keer vertoonde hij een TSH-niveau (schildklierstimulerend hormoon) binnen het normale bereik. Toch ging hij eind maart naar Brown voor een vierde test en werd hem een schildklier medicatie voorgeschreven. Eind 2011 voelde Ritzenhein zich niet meer op zijn gemak met deze medicatie. Hij durfde het Salazar niet te zeggen die legde nadruk op voortgang in verband met de voorbereiding voor de Olympische Marathon Trials. Ritzenhein stopte met het nemen, maar vertelde Salazar dat hij nog steeds de medicatie gebruikte. Het rapport beschrijft dat Ritzenhein liegen als enige manier zag om Salazar gunstig te stemmen. Niet de gezondheid telde maar de prestatie.

5) Salazar was geobsedeerd door het plan de testosteronniveaus van zijn atlete te verbeteren.

Als er sprake is van een stof die niet op de WADA-verboden lijst staat, die testosteron zou kunnen versterken, stelde Salazar alles in het werk om het voor zijn atleten te verkrijgen aldus het USADA rapport.Ook wanneer deze middelen niet zonder doktersvoorschrift te verkrijgen waren. Volgens de Amerikaanse wetgeving is het niet toegestaan ​​om medicatie zonder vergunning in bezit te hebben. Wat betreft het persoonlijke testosterongebruik van Salazar bleek dat hij twee aparte recepten voor testosteron tegelijkertijd heeft ontvangen – een van zijn dokter in Portland en een van Dr Brown. Hoewel Salazar brieven van Harp en zijn cardioloog heeft verstrekt die zijn gebruik van testosteron ondersteunen, heeft hij geweigerd de medische dossiers te delen waarin de diagnose van hypogonadisme (tekort aan testosteron)wordt vermeld. Een voorwaarde om deze medicijnen voor te schrijven. Als gevolg hiervan is Salazar in de ogen van USADA niet gerechtvaardigd om testosteron in zijn bezit te hebben. En volgens WADA-regels heeft hij als coach dus geen goede reden om deze verboden stof in zijn bezit te hebben.Salazar heeft eerder toegegeven dat er een testosteronexperiment op zijn zonen werd uitgevoerd. Hij zegt dat hij het heeft gedaan om te zien of het mogelijk was om een ​​atleet te prepareren en hem positief te laten testen door testosteroncrème op zijn huid te wrijven.
Het rapport beschrijft dat atleet Amy Begley en haar man opdracht kregen om een ​​pakket met testosteron van Dr. Brown in Houston naar Salazar te vervoeren. Waarom gebruikte hij voor het experiment de testosteron die hij al van zijn persoonlijke arts kreeg. Indien hij speciaal samengestelde testosteron testte, die ontworpen waren om niet gedetecteerd te worden zou dat het pakket kunnen datDr. Brown hem heeft gestuurd. Het rapport merkt ook op dat Salazar ook regelmatig de teammasseuse vrijaf geeft en hijzelf Rupp masseert. Een actie die door andere atleten in de groep verdacht werd gevonden.Zou het kunnen dat hij testosteron op de huid van Galen Rupp inwreef. Het rapport beschrijft dat Alberto Salazar testosteron al in 1994 belangrijk vond om de Comrade marathon te kunnen winnen.

6) Mark Parker van Nike werd op de hoogte gehouden van de ontdekkingen van L-carnitine van Alberto Salazar.

Salazar schreef ook in een e-mail dat hij zo opgewonden was over de eerste bevindingen met het gebruik van L-carnitine dat hij van plan was om Parker persoonlijk te ontmoeten om de resulaten te bespreken. Het is onzeker of die vergadering ooit plaatsvond. Er is geen implicatie dat Parker wellicht bekend zou zijn dat Salazar anti-doping overtredingen begaat, maar dit is het eerste rapport dat beschrijft dat hij actief betrokken was bij het programma van Salazar.

Lees hier het complete rapport

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *