< terug

Verse zeepieren te koop.

Het is wat stilletjes als het om atletieknieuws gaat. Er is net zo veel nieuws als anders, maar niet iedereen is er evenveel mee bezig. Zo hoort het ook tijdens het WK voetbal. Een leuk toernooi, waar ook voor atletiekliefhebbers heel wat van te leren valt. Hoe presteer je als Nederlander in de hitte? Hoe genereer je de flow die een team doet stijgen in de uitslagen? Hoe bewaak je de scherpte? Hoe is Brazilië? Toch geen onbelangrijke vragen voor een land met ambities voor de Olympische Spelen die over twee jaar in Brazilië gehouden worden. De nieuwe column van Jitze Weber

30 juni 2014 (0 reacties)

Overpeinzingen

 

Door Jitze Weber

 

Het is wat stilletjes als het om atletieknieuws gaat. Er is net zo veel nieuws als anders, maar niet iedereen is er evenveel mee bezig. Zo hoort het ook tijdens het WK voetbal. Een leuk toernooi, waar ook voor atletiekliefhebbers heel wat van te leren valt. Hoe presteer je als Nederlander in de hitte? Hoe genereer je de flow die een team doet stijgen in de uitslagen? Hoe bewaak je de scherpte? Hoe is Brazilië? Toch geen onbelangrijke vragen voor een land met ambities voor de Olympische Spelen die over twee jaar in Brazilië gehouden worden. Naar mijn gevoel is het voetballen inmiddels overal overheen aan het groeien. Voor recreatieve hardlopers is dat ook helemaal geen probleem.

 

Eigenlijk is atletiek in Nederland een noodlijdende instelling als je let op wat erin omgaat, wat het een topper oplevert, hoe interessant het is qua beleving en hoe het er met de prestaties voor staat. Atletiek staat tegenwoordig vooral voor gezond bewegen en een gezonde manier van hardlopen is natuurlijk geen topsport. De balans tussen topsport en gezond hardlopen is de laatste vijftien jaar wel ernstig verstoord geraakt. Voor het voortbestaan van een sport is het erg belangrijk dat er topatleten, recreanten, toeschouwers en meebelevers zijn. De Atletiekunie is naarstig op zoek naar betekenis voor de loopsport. De Atletiekunie stelt zich ook heel positief op, maar om redenen die hardlopers zo langzamerhand al vele malen gehoord hebben, lukt het de Atletiekunie nauwelijks meer de hardloper te boeien. Eigenlijk is de bond heel erg succesvol geweest. Het hardlopen als recreatieve sport is enorm gegroeid en niemand kan zeggen dat je dan als sportbond je doelstellingen niet gehaald hebt, integendeel, de georganiseerde loopsport heeft zichzelf overbodig gemaakt als gevolg van het eigen succes. De atletiekbond heeft de slag helemaal niet gemist, hooguit krimpt de organisatie. We leven in een tijd dat de organisatie zichzelf overal tot doel verheft en dan bestaat de neiging om te denken dat er iets mis gaat als miljoenen Nederlanders hardlopen en tegelijkertijd maar een klein deel van hen nog iets bij de Atletiekunie doet. Je benen blijven er gewoon aanzitten als je zonder licentie aan het hollen bent tijdens het voetballen, maar voetballen zonder andere voetballers blijft een moeilijke zaak. Dat maakt de voetbalbond groot en de Atletiekunie klein. De Atletiekunie moet zich meer dan ooit inspannen om zichzelf als organisatie te legitimeren, wil ze blijven bestaan. 

 

Voor de Atletiekunie rest de baanatletiek en daar gaat het ook ietsje minder lekker. Als ik Zürich zeg, waar denk je dan aan? Als atletiekliefhebber denk je aan het aanstaande EK, maar als hardloper denk je eerder aan het vorige EK voetbal of aan het Vierwoudstedenmeer of aan zeevissen ten zuiden van Harlingen. Eerst pieren steken, dan vissen. Braunschweig is meer het eindpunt van een spoorwegverbinding dan het begin van nieuwe hoop voor Rio. De organisatie moet ten dienste staan van de sport en als je met de topsport ook onder de streep komt en de anderen gaan hun eigen weg, dan wordt het penibel. Op zich niets nieuws. Iedereen moet eten en drinken, maar georganiseerd hardlopen is niet voor iedereen een bittere noodzaak. Er is een maatschappelijke structuur nodig om de distributie van voedsel op orde te houden. Geen landbouw en veeteelt, geen handel, dat wordt een bende. Zonder organisatie hardlopen is geen enkel probleem. Dat heeft betekenis voor de urgentie van een organisatie In de amusementswaarde van atletiek valt nog wel het een en ander te verbeteren. Waarom geen watgaathetworden.nl voor Rio in 2016? Oranje staat toch niet alleen voor voetballen? Misschien kunnen we nu al beginnen met voorspellen of er al dan niet een Nederlander in de marathon mag meelopen. Zo ja, hoe veel? Hoeveelste worden ze? Dat brengt me weer terug bij waar ik al eerder voor gepleit heb. Een trial voor mannen en vrouwen en de beste drie naar Rio, al lopen de dames 2.39 en al loopt er geen man meer onder de 2.10. Gewoon meedoen, leuk voor ons, toch nog een zestal dat de eer verdient voor Oranje te lopen in Rio. Zevenendertigste worden is geen probleem. Zo wordt de marathonsport in Nederland tegenwoordig beleefd en dan is een goede trial genoeg voor kwalificatie. Medaillekansen? Waarom moeten hardloopliefhebbers daarop wachten? Zeker weer vier jaar dopingdiscussies doorstaan, wat een onzin. Laten we meedoen maar weer belangrijker maken, want dat is toch de dagelijkse praktijk van het lopen op de weg.

 

Terug naar het voetballen. "Heel de mens", daar doet van Gaal het mee. Voor de Nederlandse atletiek zou dit type coach ook geen slecht idee zijn. De weg naar de top rechtstreeks nemen, levert veel uitval op. Een geroutineerd bergloper kan dat aan de hand van de praktijk heel goed uitleggen, maar wielrenners, wandelaars, klimmers en skiërs weten het ook. Het is eenvoudige natuurkunde die je, mits goed vertaald, verder brengt. "Heel de mens" als gebiedende wijs betekent weer iets anders. De mens beter maken heeft ook al weer die dubbele betekenis. Zaken die je goed tot je moet laten doordringen. Presteren in de hitte is meer dan fysiologisch onderzoek naar het effect van weet ik wat voor slimmigheidjes. De benodigde aanpassing kan wel degelijk voor een deel uit je hoofd komen. Laten we van van Persie leren hoe je in Brazilië richting je doel moet duiken. Voetballers die na hun carriere nog wat willen uitlopen kunnen dan weer bij ons terecht. Deal? Die zeepieren kunnen nog wel even wachten.

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *