Ad
< terug

Voorbeschouwing Spartathlon 2015

21 september 2015 (0 reacties)

Voorbeschouwing Spartathlon door Henri Thunissen voor ultraned.org

 

Ivan Cudin verdedigt titel

Wat opvalt op de startlijst is dat de complete top-9 van de afgelopen editie aanwezig is. Veel van deze lopers (Göbel, Thoms, Leu, Kurylo en Nilovs) behaalden na de Spartathlon van vorig jaar geen bijzondere prestaties. De top-4 van vorig jaar deed dat wel. Spartathlon winnaar Ivan Cudin liep in 2014 op de baan in Taiwan een 255 km op de 24 uur en werd dit jaar in de Ultrabalaton derde achter een ongenaakbare Jan Albert Lantink en de Pool Andrzej Radzikwowski. Radzikowski werd vorig jaar derde in de Spartathlon. Hij liep een minder sterk WK 24 uur in Turijn. Daar werd Florian Reus Wereldkampioen met een afstand van 263 km. Florian werd in 2014 tweede bij de Spartathlon. De nr. 4 van vorig jaar de Italiaan Marco Bonfiglio boekte in 2015 sterke resultaten zoals de winst in de 100 mijl van Berlijn, de Grave Yard 100 mijl trail in 13.01 en de Nove Colli running van 202 km. 

Van wie gaan deze mannen concurrentie krijgen? Kandidaten zijn de Portugees Joao Oliveira, de Engelsen Dan Lawson en Pat Robbins, de Deen Kim Hansen en de Amerikaan Michael Wardian. Oliveira won de Spartathlon in 2013 en won dit jaar de 283 km lange Milaan San Remo. Pat Robbins won in 2014 2 races over 130 en 145 mijl en werd dit jaar zesde bij het WK 24 uur met 256 km. Dan Lawson won dit jaar de 145 mijl lange GUCR trail in een recordtijd van 22.15 uur. Kim Hansen won in 2014 de Mors 100 mijl in 14.12 en werd dit jaar vijfde bij het WK 24 uur met 257 km. Michael Wardian combineert goede prestaties op de weg over 50 en 100 km met sterke uitslagen in 100 mijl trails. Zo liep hij vorig jaar nog een 100 km in 7.18. 

Naast deze mannen is er nog een groep sterke deelnemers, waaronder de Japanners Yuji Sakai en Tetsuo Kiso, de Tsjechen Radek Brunner en Daniel Oralek, de Fransman Christian Dilmi, de Amerikanen Chad Ricklefs en David Krupski. En misschien wel onze eigen Jan Albert Lantink. Jan Albert liep een dijk van een Ultrabalaton. In de Müritzlauf liep hij een blessure op, die ervoor zorgde dat hij het WK 100 km moest laten schieten. De vorm is er maar het gaat spannend worden of de blessure niet weer gaat opspelen. Bij de mannen belooft het dus een boeiende strijd te gaan worden om de overwinning. 

Szilvia Lubics verdedigt titel bij de vrouwen

Bij de vrouwen zijn er minder kandidates voor de podiumplaatsen, maar kan het wel spannend gaan worden. Meervoudig winnares Szilvia Lubics is samen met de Amerikaanse Katalin Nagy de grote favoriete. Lubics won vorig jaar de Spartathlon voor de derde keer en dat in een recordtijd. Lubics werd dit jaar in de Ultrabalaton tweede. In Turijn liep zij een minder sterk WK 24 uur, wat niet gezegd kan worden van Nagy die Wereldkampioene werd met een afstand van 244 km. Nagy won ook nog een Amerikaanse 100 mijl trail in 18.36. De kandidates voor de derde plek lijken Léonie van den Haak, de Zweedse Annika Nilrud en de Amerikaansen Traci Falbo en Brenda Carawan. Léonie die in 2012 tweede werd bij de Spartathlon beleeft een sterk seizoen met haar overwinning op de 120 van Texel en de derde plek in de Ultrabalaton. 

Lees hier verder

 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *