Ad
< terug

Voorbeschouwing WK trail

7 juni 2019 (0 reacties)

Ultraned verslaggever Henri Thunnissen schreef een prachtige voorbeschouwing op het WK trail. De Nederlandse Ragna Debats is favoriete voor de titel.

Komende zaterdag 8 juni wordt het WK trail gelopen in Portugal bij de Ultra Trail Trilhos dos Abutres. Dit jaar met een korte afstand van 44 km met 2150 hm+. Het hoogste punt van de route is 940 meter. Qua zwaarte lijkt het parcours iets pittiger dan dat van het WK trail van 2017 in Italië toen de afstand 50 km was. Het parcours biedt genoeg uitdaging. Afgaande op voorgaande edities van deze wedstrijd toen de afstand 50 km was, is een winnende tijd van rond de 4.10 bij de mannen en een winnende tijd van rond de 4.50 bij de vrouwen te verwachten. 

Op de deelnemerslijst staan 231 mannen en 178 vrouwen uit 53 landen. 39 landen sturen een mannenteam en 32 landen een vrouwenteam. Alle bewoonde continenten zijn vertegenwoordigd: Europa 30, Azië 7, Zuid-Amerika 5, Afrika 5, Noord-Amerika 4 en Oceanië 2. Traillopen is een wereldsport! Het deelnemersveld is sterk. Omdat de afstand dit jaar korter is doen er naast trail specialisten, berglopers en -loopsters mee die in de afgelopen jaren succesvol waren bij het WK van de WMRA lange afstand (30-40 km). 

Nederland is vertegenwoordigd met Ragna Debats, Hinke Schokker, Bertine de Vries, Bonnie van Wilgenburg, Diederick Calkoen, Zac Freudenburg, Ruud Kappert, Martijn Klaasse en Cees van der Land. Een team met een mooie mix van ervaren en wat minder ervaren lopers en loopsters. Ragna Debats zal haar wereldtitel van 2018 verdedigen. 

Vrouwen
De bekendste naam in het team is natuurlijk die van Ragna Debats. In 2016 werd ze bij het WK trail in Portugal 3e. Een jaar later werd ze 4e en vorig jaar bij het WK trail in Spanje werd ze wereldkampioene. Dat werd ze later in 2018 bij het WK skryun in Schotland nog een keer. Zij won in 2017 de Skyrunner World Series in de discipline Ultra en in 2018 overall. Dit jaar boekte Ragna Debats al overwinningen in de Marathon des Sables en in de Transvulcania. Ragna is een van de favorieten voor het podium bij dit WK. Op de Amerikaanse website Irunfar staat een interview met Ragna http://www.irunfar.com/2019/06/ragna-debats-pre-2019-trail-world-championships-interview.html plus een uitgebreide voorbeschouwing: http://www.irunfar.com/2019/06/2019-trail-world-championships-womens-preview.html

In die voorbeschouwing komen de namen van de andere Nederlandse deelneemsters niet voor. Bertine de Vries heeft de hoogste ITRA ranking van hen met 650 punten. Bertine won dit jaar in de Ardennen de Trail Cretes de Spa 55 km en de Addict Trail 62 km. Op de weg liep ze een marathon van 2.49 en verbeterde de beste tijd van een NL vrouw op de 50 km naar 3.31. Vorig jaar liep Bertine in de Nederlandse ploeg bij het WK skyrun. Ze werd daar zeer verdienstelijk 14e. Ze liep al veel goede uitslagen in trails tussen de 50 en 110 km. 

Bonnie van Wilgenburg heeft ook ervaring op een WK. Bonnie liep in 2015 bij het WK trail in Frankrijk in het Britse team. Zij haalde toen de 40e plek. Bonnie won vorig jaar de Bear Trail 58 km en de Ardense Trail des 600 Boitheux 56 km en dit jaar de Salland Trail 50 km en de Australische trail Bogong to Hotham 64 km. Bonnie is ook triathlete en won al de nodige extreme triathlons. Als triathlete sport ze op Pro niveau. 

Hinke Schokker debuteerde vorig jaar bij de RUN in Winschoten met een tijd van 8.00 op de 100 km om een week later in Berlijn de marathon in 2.49 te lopen. Dit jaar herhaalde ze dat met een 100 km in Steenwijk op de baan in 7.48 gevolgd door een marathon in 2.46 in Tokio een week later. Hinke heeft nog weinig ervaring bij het traillopen. Ze liep dit jaar de Dutch Coast Ultra Run by Night 75 km en de Vuurtorentail 60 km. Bij de Koning van Spanje won ze de Ultimate Challenge. Waar de andere 3 vrouwen van het team veel ervaring hebben, wordt het voor Hinke spannend waar ze staat in dit deelnemersveld. Talent heeft ze in ieder geval in overvloed. 

Mannen
Bij de mannenploeg zijn er 3 mannen met ervaring bij een WK. Zach Freudenburg werd in 2017 in Italië beste Nederlander op het toen 50 km lange parcours van het WK trail. In 2018 werd hij op de lange afstand van het WK trail in Spanje 4e NL. Zach heeft in Groningen gestudeerd en was lid van de studenten atletiekvereniging Vitalis. Nog steeds organiseert Vitalis jaarlijks de Zach Freudenburg Cross. Zach was een goede crosser, die vanuit die basis het berglopen en trailen ging beoefenen. Hij heeft de nodige goede resultaten geboekt bij berglopen en trails tot 55 km. In 2013 werd Zac 5e bij het WK berglopen in Polen over een afstand van 44 km. Dit jaar won hij de Koning van Spanje trail. Hij heeft een snelle marathon van 2.28 als basis. Die snelheid kan belangrijk zijn op het korte parcours van het WK trail van dit jaar. 

Diederick Calkoen is ook een snelle loper. Hij bewees dat in 2017 toen hij bij de OCC 9e werd. Een spectaculaire prestatie in een deelnemersveld van ruim 1500 lopers. In 2018 werd hij 3e NL man bij het WK in Spanje. Dit jaar werd hij in de Bouillonnante 5e in een editie dat een aantal sterke Franse lopers die wedstrijd uitkozen. In de Koning van Spanje trail werd hij 2e vlak achter Zac Freudenburg. Van de NL mannenploeg heeft Diederick met 818 de hoogste ITRA ranking. 

Ruud Kappert was vorig jaar de 2e NL man bij het WK trail in Spanje. Ruud heeft sinds dat WK de nodige sterke resultaten neergezet. Hij won in 2018 en 2019 2 Australische trails (Alpine Challenge 60 km en Bogong to Hotham 64 km). Dit jaar werd hij in Nieuw-Zeeland knap 9e bij de Tarawara 100 km en finishte hij als 32e bij de Madeira Island Ultra Trail 115 km. 

Cees van der Land woont in Groot-Brittannië waar hij trails de White Rose Ultra 60 mijl en Hardmoors Ultra Trail 80 mijl won. Bij de Lakeland 50 mijl werd hij 2e. Hij liep vorig jaar in Portugal de 100 mijl lange Oh Meu Deus waar hij 2e werd. Op de weg kan Cees goed uit de voeten. Bij het NK 100 km van 2018 werd hij Nederlands Kampioen en in 2017 liep hij een marathon van 2.34. 

Martijn Klaasse werd bij de Trail Cretes de Spa 3e Nederlander. Martijn heeft de afgelopen jaren een aantal goede uitslagen gelopen in Nederlandse trails. Hij won 2 keer de Wisent Trail en liep vorig jaar een erg snelle tijd in de Indian Summer Ultra 102 km. Dit jaar won hij de Salland Trail 50 km in een knappe tijd. Op de weg liep hij in 2018 een marathon van 2.45. 

Lees hier verder 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *