Ad
< terug

Wedstrijdverslag regenachtige Dam tot Damloop

23 september 2018 (0 reacties)

Na een fantastische eindsprint is Lonah Salpeter vandaag als eerste gefinisht bij de Dam tot Damloop. De 10 Engelse Mijl legde de Israëlische atlete af in 50.45 minuten. Zij aan zij kwam ze met de Ethiopische Dibabe Kuma de Peperstraat in Zaandam op rennen. Salpeter tikte het finishlint net een fractie eerder aan, waardoor organisator Le Champion de bloemen aan de Europees kampioen 10.000 meter mocht overhandigden. De voorsprong van 6.04 minuten die de vrouwen op de mannen kregen in Amsterdam, was voor Joshua Cheptegei niet te overbruggen. De Oegandees domineerde bij de mannen en klokte 45.15 minuten. Susan Krumins moest Cheptegei net voor laten gaan op de finishstraat en werd op deze herfstachtige dag derde.

Kuma_Salpeter_Damloop 2018

“Het was niet makkelijk”, vertelde de nat geregende Salpeter na afloop. “Maar ik wilde echt niet verliezen, dus ik gaf niet op. Dit is m’n eerste 10 EM. Ik ben enorm blij met deze geweldige overwinning.” Ze vormde samen met Dibabe een ijzersterk duo de laatste kilometers. Dat het tempo hoog lag, blijkt ook uit de tijd. De 50.45 is de derde snelste tijd ooit bij de Dam tot Damloop en na 2009 is er niet zo snel meer gelopen. Voor het eerst sinds 2013 werd de man-vrouw wedstrijd gewonnen door de vrouwen.

Susan Krumins Damloop 2018

Over de derde plaats was de Nederlandse Krumins erg te spreken. “Het ging eigenlijk erg goed”, vertelde ze bibberend. “Na 10 kilometer ging het te hard en ja het was koud. Het was een leuk parcours en het gaf me energie dat veel mensen me aanmoedigden.”

Bij de mannen werd de schifting ook bij ongeveer 10 kilometer gemaakt. Cheptegei gooide het tempo omhoog en Alfred Ngeno was de enige die nog enigszins kon volgen. De verklaring van winnaar Cheptegei dat hij de vrouwen niet kon kloppen, lag volgens hem aan de eerste langzamere kilometers. Hij kon het verschil niet meer recht trekken verderop in de race van Amsterdam naar Zaandam. Desondanks liep de nummer twee van twee jaar geleden een persoonlijk record en keert hij met een tevreden gevoel terug naar Oeganda. De 45.15 minuten is een sterke tijd, gezien de negende tijd ooit bij de Dam tot Damloop.

Van de Nederlanders was Khalid Choukoud de enige die binnen de top 10 bleef, met 47.06 evenaarde hij zijn persoonlijk record.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *