< terug

Wereldrecord Backyard Ultra Merijn Geerts

18 mei 2022 (0 reacties)

Door Henri Thunissen voor UltraNed

In Duitsland werd in de omgeving van Rettert een Backyard Ultra georganiseerd, The Race of the Champions. Een wedstrijd op invitatie waarbij de deelnemers minimaal 45 ronden bij een Backyard Ultra moesten hebben gelopen. Geen Nederlandse deelnemers dus want degene met de meeste ronde is Addie van der Vleuten met 36 ronden. Wel veel Belgische deelnemers waaronder Fanny Jean, Ivo Steyaert en Merijn Geerts. Merijn Geerts kwam in 2020 tot 74 ronden en 496 km. Hij was toen de runner up bij het WK Backyard Ultra voor landenteams waar België won. Karel Sabbe verbeterde in die race het Wereldrecord naar 75 rond

Backyard Ultra

Het principe bij een Backyard Ultra is dat er elk heel uur gestart wordt aan een ronde van 6,706 km. Alleen de deelnemers die op tijd terug zijn mogen door. Uiteindelijk blijven er 2 deelnemers over. De winnaar is degene die 1 ronde verder komt dan de andere. Maar na die ene ronde moet de winnaar stoppen. Hoever er gelopen wordt hangt dus af van hoever de tweede deelnemer komt.

Bij de Race of the Champions voerde het parcours over bospaden. Per ronde waren er 100 hoogtemeters+. Geen lastig parcours, maar het telt wel op. De deelnemer met de meeste ronden was de Japanner Terumichi Morishata die vorig jaar tot 80 ronden kwam in de wedstrijd waar de Amerikaan Harvey Lewis het Wereldrecord naar 85 ronden bracht. Merijn Geerts met 74 ronden en de 2 Ierse deelnemers Keith Russell (63 ronden) en Jive Tolentino (62 ronden) waren andere deelnemers die eerder ver kwamen bij een Backyard Ultra.

Verloop wedstrijd

Er gingen 24 deelnemers van start waarvan er na 24 uur nog 20 in de strijd waren. Wesley Bels was de eerste Belg die na 41 ronden afhaakte, gevolgd door Fanny Jean na 44 ronden en Ivo Steyart en Nico van Meulder na 50 ronden.  Er waren toen nog 4 man in de strijd waarvan na 62 ronden de Noor Jon Asphjell de eerste was die afviel. Na 73 uur viel de Japanner Terumichi Morishata af. Keith Russell en Merijn Geerts bleven nog heel lang actief, waarbij Keith zijn ronden steevast wat sneller liep dan Merijn. Voordeel is dat je rustperiode dan wat langer is, een rustperiode die je kan gebruiken voor eten, verzorging en een power nap. Uiteindelijk viel Keith Russell na 89 ronden uit en wist Merijn Geerts zijn 90e ronde te voltooien en daarmee een afstand van 603,5 km. De winst in de wedstrijd, een nieuw Wereldrecord en een aardige geldprijs als bonus.

Link naar de uitslag en informatie over The Race of the Champions:

Lees hier verder op Ultraned

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd