< terug

Christine Mboma en Beatrice Masilingi hebben een te hoog testosterongehalt

2 juli 2021 (0 reacties)

Volgens het Nationaal Olympisch Comité van Namibië mogen twee van de drie snelste vrouwen op de 400 meter van de wereld dit jaar niet deelnemen aan de Olympische Spelen vanwege een regel die de testosteronniveaus in vrouwenevenementen van de 400 meter tot de mijl beperkt.

Volgens het Olympisch Comité van Namibië hebben de Namibiërs Christine Mboma en Beatrice Masilingi, beiden 18, “een natuurlijk hoog testosteronniveau” nadat ze medische tests hebben ondergaan voor atleten met verschillen in seksuele ontwikkeling.”Volgens de regels van World Athletics betekent dit dat ze niet in aanmerking komen voor deelname aan wedstrijden van 400m tot 1600m”, aldus de commissie. “Het is belangrijk om te begrijpen dat onze beide atleten niet op de hoogte waren van deze aandoening, en evenmin wisten een familielid, hun coach of de NNOC-CGA [Olympisch Comité van Namibië] hiervan op de hoogte.Zowel Christine als Beatrice kunnen deelnemen aan de 100m en 200m wedstrijden.”

Het is dezelfde regel die van invloed was op alle drie de Olympische 800m-medaillewinnaars in Rio – Caster Semenya uit Zuid-Afrika, Francine Niyonsaba uit Burundi en Margaret Wambui uit Kenia – en de Nigeriaanse Aminatou Seyni, die in 2019 de op twee na snelste 400m-loper ter wereld was voordat hij overstapte naar de 200m voor de wereldkampioenschappen van dat jaar.

Mboma en Masilingi braken dit jaar door. Mboma verbeterde haar persoonlijk record van 51,57 seconden naar 48,54, waarmee ze woensdag een wereldrecord U20 en de snelste seizoenstijd neerzette. Masilingi verbeterde haar persoonlijk record van 50,42 naar 49,53, waarmee ze dit jaar de derde snelste tijd in de wereld realiseerde achter Mboma en Olympisch kampioen Shaunae Miller-Uibo van de Bahama’s.

Een regel van de Wereldatletiek, die in 2019 van kracht werd, beschrijft het testosteronniveaus van atleten bij vrouwenevenementen van de 400 m tot de mijl voor atleten met verschillen in seksuele ontwikkeling (DSD). World Athletics bepaalt dat geen enkele vrouwelijke atleet een niveau boven de limiet mag hebben – vijf nanomol per liter – tenzij ze een DSD of een tumor hadden. Lopers kunnen in afstand omhoog of omlaag gaan of testosterononderdrukkende maatregelen nemen en zes opeenvolgende maanden onder de limiet blijven voordat ze aan die evenementen kunnen deelnemen.Semenya en Niyonsaba kozen voor de 5000 meter, waarbij Niyonsaba zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen in Tokio.

De zeven snelste 400 meter sprinters voor dames sinds begin 2019 zullen naar verwachting niet deelnemen aan het evenement in Tokio. Miller-Uibo loopt de 200 meter . Wereldkampioene Salwa Eid Naser uit Bahrein is geschorst wegens het missen van de dopingcontrole. Shericka Jackson (Jamaica) winnares van het brons bij het WK 2019 schakelde loopt nu de 100m en 200m. De Amerikaanse Athing Mu zal de 800 m lopen. Mboma, Masilingi en Seyni zijn gekwalificeerd voor de 200m.

De snelste vrouw ter wereld sinds het begin van 2019 die naar verwachting de 400 m in Tokio zal lopen, is de Amerikaanse Wadeline Jonathas, die vierde werd op het wereldkampioenschap van 2019 en dit jaar derde werd bij de Olympische trials

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *