< terug

Ergens halverwege.

Hardloopnieuws lijkt soms geen nieuws meer te zijn. Het loopnieuws is wat aan het schuiven. Zowel de inhoud, de teneur als de nieuwsbrengers zijn zich aan het herschikken. Onze eigen site “Hardloopnieuws.nl” lijkt wat in de versukkeling te raken. Opeens wordt amper nog gereageerd op de inhoud van de artikelen, terwijl ze nog evenveel stof tot discussie bevatten als weleer. Het E.K. -atletiek gaat hier schijnbaar onopgemerkt voorbij.

3 oktober 2014 (0 reacties)

Overpeinzingen

Door Jitze Weber

Hardloopnieuws lijkt soms geen nieuws meer te zijn. Het loopnieuws is wat aan het schuiven. Zowel de inhoud, de teneur als de nieuwsbrengers zijn zich aan het herschikken. Onze eigen site "Hardloopnieuws.nl" lijkt wat in de versukkeling te raken. Opeens wordt amper nog gereageerd op de inhoud van de artikelen, terwijl ze nog evenveel stof tot discussie bevatten als weleer. Het E.K. -atletiek gaat hier schijnbaar onopgemerkt voorbij.

Dat is grotendeels baanatletiek en dus niet helemaal voor de doelgroep, maar toch wel met twee marathons aan het staartje. De avonturen van woeste Erben leveren nog twee opmerkingen op, het nieuwe wereldrecord van Dennis Kimetto niet. Ergens in Brabant weerklinkt een piepstemmetje dat het allemaal niet eerlijk is. Iemand roept wat op Omroep Varkensland en vroeger zou dat toch leuke een-tweetjes hebben op geleverd. Arm "Hardloopnieuws". Hoe nu verder? Dat kunnen we beter niet aan Krotwaar vragen, want die heeft daar de ballen verstand van blijkens de laatste editie van Winschoten. Zo zie je maar weer. Opgebrand in de marathon zijn is helemaal geen instapmoment voor de ultra. Honderd is nu eenmaal geen zestig en laten we wel wezen : zestig kilometer valt alleen formeel onder ultralopen want zestig kilometer hardlopen is niets meer dan calculerend bijremmen op basis van een gewoon marathonschema. De top van het ultralopen wordt dan ook door andere types bepaald. Geslepen afstandkillers met een buikje doen het in Winschoten beter dan die gruttentellende loopgeraamtes die op kop gaan in de marathon. Krotwaar mag dan net niet hard genoeg gegaan zijn in Athene, dat is geen reden om de echte internationale marathontop collectief verdacht te maken. Weer geen nieuws want dat hebben anderen ook al gezegd. Volgend jaar posteren we Erben in Heiligerlee op een stoel tussen de theelichtjes. "Je kunt het! " roepend bij alle passerende Nederlanders. Of Krotwaar dan honderd uitloopt? Het zou hardloopnieuws zijn, al weet ik zelf niet waarom.

 

Hardloopnieuws lijkt echt geen nieuws meer te zijn. Men vecht elkaar subtiel de tent uit met glimmende blaadjes, zoete koekverhaaltjes en commercieel succes. Struikelend over losgeraakte veters zijgt de hardloopwereld voor de derde keer langzaam en goed geperiodiseerd ineen. Hardlopen is ook geen nieuws meer in tijden van oorlogsdreiging,  milieurampspoed , dodelijke incidenten met monstertrucks en incompetente bestuurders. Het lijkt of het helemaal fout zit met de trainingen. Iedereen loopt elkaar voor de voeten en er is geen drive meer voelbaar om op zoek te gaan naar het juiste tempo. Dat tempo dat ideeën doet opborrelen om verder te komen, vooruit te gaan, harder te kunnen en elkaar terug te vinden in het overwoekerde prikkelwoud vol van versleten regels en ongemakken. We zijn de weg kwijt, dat gaat weer fantastische ultralopers opleveren. De derde loopgolf is uitgerold en schuimend op het strand wordt de terugtrekkende beweging van het water ingezet. Laten we hopen dat de platte cultuur, die net met een strandwandeling bezig was, de weg naar de haaien mag vinden. Plannen kun je maken, je kunt ze hebben en houden maar onderhoud is nog iets anders.

 

En altijd zal er weer hardloopnieuws komen. Als robots thuis de boel doen, waar moet je dan heen met je energie? Zoek een klimduin. Je kunt het. Gooi die digitale ballast in de golven, vergeet de zwoele stem die erotisch fluistert dat het tijd is voor de recuperatie, laat de lucht weer trillen met wat je mooie muziek vindt, ontken de systeemcrisis. Ooit zal er immers geen nieuws meer zijn. Ook lopend vuur gaat aan vuur ten onder als de rode reus zich opdringt. Het hardloopnieuws zal gedomineerd worden door de onmogelijkheid om nog buiten te trainen, het lijkt ver weg op dierendag 2014, maar wie niet al te hard loopt en om zich heen kijkt, ziet dat het schuldige landschap van Armando overal te vinden is. De heilige Franciscus praatte met de dieren. Ze zeggen zo veel, vond hij. Sommigen besteden er een leven aan veelzeggend te zijn geweest. Anderen blijven dolen en dolen en dolen in dat schuldige landschap dat wij parcours plegen te noemen.

 

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.