< terug

Het is snel rennen of armoede

Morgen zullen ze weer de Amsterdam marathon beheersen, de Oost-Afrikaanse hardlopers. Het is een gegeven waar de atletiekwereld al jaren mee moet leven. In het NRC lezen we vandaag een analyse van Henk Stouwdam en Rob Schoof. De dopingbeschuldigingen van marathonloper Luc Krotwaar naar aanleiding van de toptijden in de marathon door Afrikaanse toplopers worden door een aantal ingewijden als onzin afgedaan. Wij vatten de feiten uit het NRC artikel samen.

18 oktober 2014 (0 reacties)

Suprematie van de Oost-Afrikaanse marathonlopers groter door westerse trainingstechnieken

 

Morgen zullen ze weer de Amsterdam marathon beheersen, de Oost-Afrikaanse hardlopers.  Het is een gegeven waar de atletiekwereld al jaren mee moet leven.  In het NRC lezen we vandaag een analyse van Henk Stouwdam en Rob Schoof.  De dopingbeschuldigingen van marathonloper Luc Krotwaar  naar aanleiding van de toptijden in de marathon door Afrikaanse toplopers worden door een aantal ingewijden als onzin afgedaan. Wij vatten de feiten uit het NRC artikel samen.

"Afrikanisering" van de marathon
Waarom zijn de Oost-Afrikaanse hardlopers zo superieur in de marathon. Natuurlijk de feiten zijn overbekend , aanleg, de wil om te trainen maar vooral de wil om te overleven aldus Kenia kenner Pieter Langerhorst in het NRC .Samen met zijn echtgenote Lornah Kiplagat runt hij al jarenlang een trainingscentrum in Iten. Hardlopen is het middel om de armoede te ontvluchten aldus Langerhorst. Honderden willen slagen slechts een enkeling overleeft de schifting en kan naar Europa.  Ook lezen we de analyse van Eugène Janssen, biochemicus en inspanningsfysioloog. Hij somt in het NRC op : Oost-Afrikanen zijn licht.Ze hebben lichte botten en sterke spieren en pezen en lange benen. Allemaal van groot voordeel in de marathon. Dat er op hoogte geleefd wordt niet meer gezien als de reden de Oost-Afrikaanse dominantie. De kenners zeggen echter dat het grote verschil tegenwoordig gemaakt wordt omdat de Kenianen en Ethiopiër steeds meer gebruik maken van verfijnde westerse trainingstechnieken.  Kamiel Maase, nog altijd de beste NL marathonatleet allertijden en tegenwoordig werkzaam als coördinator wetenschappelijke ondersteuning bij NOC*NSF wijst ook vooral op de westerse methodieken die tegenwoordig ook in Oost-Afrika gebruikt worden. Ook Afrikaanse marathonlopers kunnen tegenwoordig plannen en denken aan de lange termijn. De hoogtetraining is verwaarloosbaar zeker voor westerlingen aldus Maase in het NRC.  Zelf heb ik het de laatste jaren ook niet meer gedaan.  Hij denkt dat de dominantie van de Oost-Afrikanen alleen maar groter zal worden. Een Afrikanisering die volgens Maase door zal gaan.

Er te weing getraind en teveel gelopen
Eugène Janssen, wijst in het artikel in het NRC ook nog eens,  op de totale getraindheid van de Afrikaanse lopers. Ze lopen al een levenslang en bouwen daar al een voorsprong mee op volgens Janssen in het NRC. In Nederland komen marathonlopers meestal uit een andere sport. Janssen raakt een heikel punt aan waar veel Nederlandse looptrainers wat mee zouden kunnen doen. Er wordt te weinig getraind en teveel gelopen aldus de man die twintig jaar geleden de bondscoach was van de marathonlopers. Hardlopen zorgt volgens hem voor een negatieve belasting. Hij vindt de grote aantal kilometrages van marathonlopers niet goed.  Citaat NRC “Je kunt je orgaansystemen, je hormonale systeem, je spieren, de biochemie van het lichaam beter trainen door naast het hardlopen ook te fietsen, te roeien of te zwemmen.”  Einde citaat NRC Hardlopers houden volgens Janssen teveel van hardlopen maar ze zouden ook die trainingen moeten doen die niet altijd leuk zijn.

Dopingbeschuldingen van Krotwaar negentig procent onzin
Dan valt in de bijdrage van het NRC het woord doping ook nog even naar aanleiding van de ongefundeerde uitspraken van Luc Krotwaar.  Die naar aanleiding van het wereldrecord van Dennis KImetto op de marathon (2.02.57- Berlijn) dopingvraagtekens plaatste bij de supertijden van de Oost-Afrikaanse lopers. Michel Boeting, atletenmanager baalt stevig van de uitspraken van Krotwaar die aangeeft dat Krotwaar met bewijzen moet komen.Krotwaar plaatst verdachtmakingen zonder bewijzen en dat heeft Boeting hem volgens het NRC inmiddels telefonisch laten weten. Saillant detail beide zijn atletiekcommentator marathon bij Eurosport. Boeting geeft aan dat ook in Kenia wellicht doping wordt gebruikt omdat er atleten betrapt zijn. Krotwaar verwijst naar de gebrekkige controle een omstandigheid die al eerder door atletenmanager Gerard van de Veen op onze site hardloopnieuws.nl werd ontkend en nu ook door Boeting in het NRC wordt ontkracht.  Ook mijn atleten moeten hun whereabouts invullen en hebben te maken met vliegende controles en ook zij moeten bloed afgeven voor hun bloedpaspoort. Ook Pieter Langerhorst is het niet eens met de boude constatering van Luc Krotwaar.  Hij stelt in het NRC  dat de bewering van Krotwaar voor negentig procent onzin is.  Gebrekkige controle is niet aan de orde aldus Langerhorst die in het NRC verklaart WADA en IAAF de dopingcontroles in Kenia uitermate serieus nemen. Er wordt volgens Langerhorst in het NRC zelfs gewerkt met  detectives

Lees het hele artikel in papiereditie van het  NRC

 

 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *