Jepchirchir loopt nieuw wereldrecord bij WK halve marathon.Race met valpartijen en razend snelle tijden

17 oktober 2020 (0 reacties)

Peres Jepchirhir was vandaag oppermachtig in de damesrace tijdens de Wereldkampioenschappen atletiek Halve Marathon Gdynia 2020.Ze won het goud met een prachtig tijd van 1:05:16, een wereldrecord in een race voor alleen vrouwen.  Ze verbeterde daarmee haar eigen wereldrecord met achttien seconden in een race met alleen vrouwen. De atletes liepen vier ronden door door de straten van het Poolse Gdynia. In een race van ongekende snelle tijden finishten de eerste zes vrouwen binnen 66 minuten en de top negen finishten binnen 67 minuten.

Bijzonder is de tweede plaats Melat Yisak Kejeta uit Duitsland, die het Europese record voor alleen vrouwen verbrak en het zilver pakte in 1:05:18. De hardloopster uit Ethiopië, die sinds maart 2019 het Duitse staatsburgerschap heeft, kwam slechts twee seconden achter de nieuwe wereldkampioen Peres Jepchirchir over de finish. Melat Kejeta brak ook het Duitse 10-kilometerrecord met een tussentijd van 30:47 minuten.

Snel begin
Op een koude, winderige ochtend langs de Oostzee was het tempo vanaf het begin enorm hoog. De Keniaanse Joyciline Jepkosgei was een van de belangrijkste aanvalsters in de beginfase zij voerde de kopgroep van 13 dames tot voorbijde eerste 5 km in 15:20. Halverwege de tweede ronde werd de kopgroep teruggebracht tot acht, met daarbij Yasemin Can uit Turkije.

Valpartijen
De race van Netsanet Gudeta in Ethiopië kwam bijna abrupt tot stilstand toen de leiders een bocht van 90 graden maakten richting de kust, waarbij de titelverdedigster ten val kwam en enkele seconden verloor op de leiders. Het was een gat dat ze nooit zou dichten, de Ethiopiër raakte tijdens de derde ronde verder achterop.Can voerde de groep van zeven atletes tot en met 10 km in 30:47, maar in de derde ronde versnelde Jepchirchir voor de eerste keer. De Ethtiopische atletes Ababel Yeshaneh, Zeineba Yileemer en Yehualaw, de Duitse Kejeta de Turkse Can en de Keniaanse Jepkosgei waren de grote favorieten voor de eindzege .Jepkosgei pakte weer het voordeel weer en leidde de zeven naar het 15 km punt in 46:24. Met 54 minuten op de klok sloeg opnieuw het noodlot toe. Yeshaneh versnelde en raakte de stoeprand en de benen van Jepkosgei. Beide kwam ten val. Drie topfavorieten vielen daardoor in deze race en maakten dus geen kans op een medaille.

Finish
Toen ze weer snel terug in de race waren was vooraan het pleit beslecht. Yehualaw en Jepchirchir renden zij aan zij, met Kejeta als achtervolgster naar de finish.De sprint van de drie atletes werd gewonnen door Jepchirchir.Het werd voor de 27 jarige een gedenkwaardig dag door met 1:05:16 een nieuw wereldrecord en een wereldtitel te winnen. Melat Kejeta en als derde geplaatste Yalemzerf Yehualaw (Ethiopië 65:19) bleven ook onder het vorige wereldrecord van 1: 05.34 uur. Kejeta verbeterde met meer drie minuten haar persoonlijk record. Ze finishte als tweede in 1:05:18. De 28-jarige, die eerder Ethiopië vertegenwoordigde, was in extase na haar finish.

Teamklassement
De derde plaats van Yehualaw Ethiopië in 1.05.19 bezorgde Ethiopië het goud in het teamklassement. Yimer’s 1:05:39 was goede voor een vierde plaats en Yeshaneh’s tijd van 1:05:41 was de vijfde plaats waardoor ze de snelsten waren. De cumulatieve tijd van 3:16:39 betekende ook nog eens een verbetering van het kampioenschapsrecord. Kenia pakte teamzilver met 3:18:10 terwijl Duitsland brons pakte met 3:28:42.