< terug

Khalid Choukoud loopt vierde tijd allertijden in de marathon. Mijn marathoncarriére begint nu pas.

11 april 2021 (0 reacties)

Siena-Hij liep bijna anderhalf jaar geen wedstrijden meer. Maar vandaag is Khalid Choukoud (35) de gelukkigste atleet op aarde. In de marathon van Siena op vliegveld Ampugano liep de Hagenaar een ijzersterke marathon en finishte met 2.09.55 ruim onder de Olympische norm van 2.11.30. Bovendien is het een nieuw persoonlijk record. Choukoud is nu de tweede atleet in de lijst van gekwalificeerden voor de Olympische marathon. “Het was nu of nooit”, aldus een dolenthousiaste Choukoud aan hardloopnieuws.nl. Wij spraken met Khalid Choukoud na afloop

El Goumri Kiptanui Nigassa

De snelsten in de marathon van Siena van li naar re El Goumri, Kiptanui en Nigassa

Razendsnel
Het was een razendsnelle wedstrijd in Siena waar maar liefst negen man onder de 2.07 finishten. Winnaar wordt de Keniaan Eric Kiptanui in 2.05.47. Er is een tweede plaats voor de Somalier Adbifua Nigassa in 2.05.57. De derde plaats is voor de Marokkaan Othmane El Goumri in 2.06.18. Choukoud kan in dit geweld uitstekend mee met een 23e plaats in 2.09.55. Klik hier voor de uitslagen. De atleten liepen na een korte aanloopronde acht ronden van vijf kilometer rondom het vliegveld. In totaal liepen maar liefst 23 atleten onder de 2.10. De Duitse Richard Ringer werd de eerste Europeaan op zeventiende plaats met 2u08:49. Bij de vrouwen was de Keniaanse Angela Tanui met 2u20:08 de snelste.

Het gevoel na afloop
“Dit was een van makkelijkste marathons ooit”, aldus een opgewekte Choukoud na afloop.  “Ik heb een negatieve split gelopen en dat was het doel.Het is de droom van elke marathonloper, de tweede helft sneller lopen dan de eerste helft. “Eerlijk gezegd geloof ik dat ik nog veel sneller kan en is een tijd van 2.07 zeker mogelijk. Ik mis na bijna twee jaar geen wedstrijden nog teveel wedstrijdhardheid”

Je ziet de klok aan de finishlijn en die laat een finishtijd zien van 2.09.55
“Ik kon het niet geloven. Ik was zo waanzinnig blij. Ik ben op het asfalt gaan liggen. De Olympische droom is springlevend. Ik wil zo graag een Olympische atleet zijn. Bovendien is mijn droom altijd geweest om onder de 2.10 te finishen.  Dat is nu gelukt”. Choukoud is nu na Abdi Nageeye (2.06.17), Kamiel Maase (2.08.21), Gerard Nijboer (2.09.01) de vierde atleet allertijden op de eeuwige ranglijst.

Slecht georganiseerd maar focus bleef
“Het was hier niet best georganiseerd”, aldus Choukoud. “Ik moest gisteren twee uur in de regen staan om te wachten op mijn coronatest”. S’nachts heb ik niet geslapen maar toen ik opstond en constateerde dat mijn hartslag laag was, wist ik vandaag is mijn dag”. “Ik heb zoveel tegenslag gehad in mijn marathoncarriére daar ben ik sterker van geworden. Ik was puur gefocused op mijzelf en sloot mij voor alles en iedereen af”.

Voorzichtig starten
“Ik ben bewust in de derde groep gestart.Doel was een tijd onder de 2.10  en daar was deze groep met Richard Ringer een goede groep voor. Voorzichtig starten en ets sparen voor een snellere tweede helft en dat is gelukt”.

Begon de wedstrijd zoals zo vaak rond dertig kilometer
“Ja dat was nu ook het geval. Richard Ringer (Duitsland) ging versnellen en toen wist ik onmiddellijk dit is het moment en versnelde mee. Ik liep tussen dertig en vijfendertig kilometer een tijd van 14.58. Allemaal kilometertijden onder de drie minuten. Ik besloot vervolgens iets te lossen om mijzelf niet op te blazen. Ik liep vervolgens constant een gemiddelde van 3.03 en 3.04. Toen ik in de laatste kilometers nog de Marokkaanse toploper El Aaraby inhaalde gaf mij dat nog een extra stimulans”.

Je liep vanaf dertig solo dat is mentaal gezien ook een topprestatie
“Ik was zo gefocused dat ik alleen met mijzelf bezig was. Ik ben door die hele coronatijd vooral ook mentaal sterker geworden. Meer dan een jaar lang ben ik alleen maar bezig geweest met mij voorbereiden op mijn marathon. Het was erg zwaar. Er was veel tegenslag. Ik kon niet bij marathons binnenkomen (Valencia) of ze werden geannuleerd (Bern). Dankzij mijn manager Ismail Chamali kon ik hier starten en dankzij mijn sponsor Run2day Nederland kon ik mij optimaal voorbereiden. Ook voor hen wilde ik slagen vandaag”. Het was zaak alleen maar vooruitkijken en tempo houden”.

Deze eindtijd lijkt wel een nieuw begin van jouw marathoncarriére?
“Ja dat is het mijn beleving ook. In het verleden ben ik te vaak uitgestapt en toen ik in 2018 tijdens de marathon van Rotterdam al bij de start viel was ik er helemaal klaar mee. Maar gelukkig kon ik mij herpakken en vandaag is de beloning, Ik weet dat er nog veel meer inzit. De beste vorm moet nog komen en die wil ik laten zien in de Olympische marathon van Sapporo. Daar wil ik op mijn best zijn. Het is mijn grote droom altijd geweest een Olympische atleet te zijn. Deze coronatijd heeft mij op sportief en mentaal gebied veel gebracht. Doordat ik geen wedstrijden liep ben ik nu veel frisser dan in het verleden. Meer dan een anderhalf jaar lang trainde ik knetterhard en maakt bijna elke week meer dan 150 kilometer. Deze marathon en deze eindtijd geeft mij zoveel vertrouwen. Ik heb het gevoel dat het nu pas begint”.

Olympische kwalificatie
De Olympische kwalificatie is een prachtige beloning voor de Haagse lange afstandsloper die al jarenlang helemaal zijn eigen plan trekt. Met deze eindtijd van 2.09.55 is Choukoud nu achter Abdi Nageeye (2.06.17) de tweede in de lijst van gekwalificeerden voor de Olympische marathon. Derde in de voorlopige lijst van gekwalificeerden staat Bart van Nunen met 2.10.14. Vierde is Björn Koreman met 2.11.7. Vijfde is Frank Futselaar met 2.11.30. De atletiekunie draagt drie atleten voor bij het NOC/NSF voor de Olympische marathon in Sapporo. We moeten volgende week afwachten aldus Choukoud. Op 18 april gaan op vliegveld Twente Björn Koreman, Roy Hoornweg, Michel Butter en Mohamed Ali proberen de tijd van Choukoud te verbeteren.De lat is door Choukoud weer hoger gelegd.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *