< terug

Na diskwalificatie van winnaar Hurisa wegens te dikke zool wint Langat alsnog marathon van Wenen (video)

12 september 2021 (0 reacties)

De overwinning in Wenen leek duidelijk te gaan naar de Ethiopiër Derara Hurisa. Hij won na een spannende race in een officiële 2:09:22 uur vóór de Keniaan Leonard Langat (2:09:25) en zijn landgenoot Betesfa Getahun (2:09:42), van wie hij op de Ringstrasse beslissend afstand had genomen. Ongeveer een uur na de finish kwam echter het bericht: wegens een te dikke zool werd winnaar Hurisa gediskwalificeerd en werd de Keniaan Langat  alsnog uitgeroepen tot de nieuwe winnaar. Een maximale zooldikte van veertig millimeter is toegestaan, Hurisa liep met schoenen die vijftig millimeter hadden.

Het parcoursrecord bij de Vienna City Marathon van Getu Feleke (ETH/2:05:41 uur) uit 2014 kwam niet in gevaar. De eerste groep van de mannen elite vormde zich al na de start om 8.58 uur op de Wagramer Straße met een groter aantal koppen dan gepland. De doorkomsttijd op tien kilometer met 30:05 minuten was veelbelovend, ook de door pacemakers op het asfalt gezette 1:03:41 voor de halve marathon beloofde veel goeds. Daarna werd het snel duidelijk dat Feleke’s parcoursrecord niet gehaald zou worden.

Op de Prater Hauptallee, ongeveer acht kilometer voor de finish, was de voorsprong van de mannen geslonken tot een kwartet. De Kenianen Edwin Kosgei en Langat en de Ethiopiërs Getahun en Hurisa liepen in hun tempo en hadden blijkbaar geen rekening gehouden met de aanval van de Japanner Kento Kikutani, die er in kilometer 40 in slaagde hen weer in te halen.Hij had zich waarschijnlijk te veel ingespannen met zijn aanval, want hij stopte vlak voor de finish op de ringweg, maar eindigde de race als vijfde.Getahun, de atleet met het snelste persoonlijke record in het veld met een persoonlijk record van 2:05:28, had in de laatste kilometer echter geen schijn van kans tegen zijn landgenoot. De 23-jarige Hurisa bleef echter ruim boven zijn beste tijd van 2:08:09.De Zwitser Tadesse Abraham, die met 2:06:40 de tweede snelste starttijd had, moest al vroeg de hoop op een topplaats opgeven. Na veertig minuten kon hij het hoge tempo van de snelste lopers niet meer bijhouden en liep hij lange tijd een eenzame race, maar hij wist zich te handhaven en eindigde op de zevende plaats.

Hurisa
De te dikke zolen van de wedstrijdschoen van Hurisa

Dames
Bij de dames ook al een Keniaanse overwinning.Vibian Chepkirui wint de marathon met een tijd van 2.24.29. De Ethiopische Meseret Dinke wordt tweede met 2.25.31. De derde podiumplaats gaat naar Gelete Burka in 2.25.38

Andere afstanden
De overwinningen van de halve marathon gingen naar Oostenrijk. Andreas Stöckl won de halve marathon bij de mannen in 1:12:14 uur vóór Peter Herzog (1:12:33) en Valentin Pfeil (1:12:33), die beiden besloten hadden op korte termijn mee te lopen – zonder ambitie voor een toptijd, maar eerder voor trainingsdoeleinden. Bij de vrouwen won Eva Wutti zoals verwacht in 1:16:14, voor Anja Fink (1:16:26) uit Slovenië en Cornelia Stöckl-Moser (1:22:03). “Het was een geweldige race, de finish was erg emotioneel. Het was een tikkeltje te warm voor mij, maar onbeschrijfelijk,” zei Stöckl, die niet tevreden was met haar tijd.

Hier alle uitslagen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd