< terug

Paola van Gilst liep in 2018 de marathon van Berlijn in 3.09.15. Nu probeert ze in conditie te komen voor de chemotherapie

3 juni 2022 (0 reacties)

Paola van Gilst is in de Zeeuwse Atletiek en zelfs daarbuiten geen onbekende. Pas in 2010 een beetje begonnen met hardlopen, lukte het uit te groeien tot een meer dan behoorlijk presterende loopster in haar leeftijdsklasse. Bovendien viel haar verschijning vaak op door de frisse modieuze draai, die zij wist te geven aan de gedragen outfit. Uiteindelijk ging dat ook opvallen bij sportmerken en -winkels en er werd zelfs een poging gedaan van de hardloophobby een bestaan te maken. 

Toen dat eind 2018 toch zakelijk faalde, was het tijd voor wat anders. Paola van Gilst reisde regelmatig naar West-Afrika om lokaal wat hulp te bieden, zo gaf ze les op een missieschooltje aan de allerkleinsten. Natuurlijk liep ze er ook een marathon en dat gewoon tussen het verkeer in. Eens een hardloopster altijd een hardloopster.

Paola van Gilst
Les geven op een missieschool in Gambia


Hardlopen en sporten bleef, maar verdween naar de achtergrond, als het om prestatief sporten gaat. Eenmaal in Gambia besloten Paola en ook haar echtgenoot Raymond de zorg op te nemen van Janko. Het is een jongen van twaalf zonder ouders en familie. Raymond en Paolo besluiten voor hem zorgen en hem te helpen met o.a. school. Op zekere dag brak Janko zijn knie bij een partijtje voetbal en Paola bleef bij hem om de operatie en het noodzakelijke herstelproces te begeleiden. Toen kort erna in 2019 de wereld in de ban van Corona kwam, was heen en weer reizen voor Paola en haar echtgenoot zeker een jaar onmogelijk. Paola bleef in Afrika. 

Paola van Gilst
Paola van Gilst

In september 2021 moest Paola met verlammingsverschijnselen in gezicht, nek en armen worden gerepatrieerd naar Nederland.Janko inmiddels 15 jaar moest ze achterlaten. Pogingen hem naar Nederland te laten komen ontmoeten veel weerstand bij de IND. Voor de Paola en Raymond onverteerbaar. Janko heeft geen familie of anderen, die voor hem zorgen en ziet Paola en Raymond als zijn ouders. 

Paola van Gilst

De verlammingsverschijnselen bij Paola bleken uiteindelijk het gevolg van een flinke tumor bij de zwezerik. In Afrika bleef Corona letterlijk ver bij Paola weg maar terug in Nederland werd een coronainfectie haar bijna fataal. Ze verbleef geruime tijd op de IC.

Paola van Gilst


Inmiddels zijn we maanden verder en onderging Paola begin dit jaar een zware, langer dan 6 uur durende thoraxoperatie, waar de tumor en flink wat aangetast weefsel op o.a. longvliezen werden verwijderd. In eerste instantie leek het beeld op de daarna gemaakte scans rustig, maar in korte tijd erna bleek er toch weer groei van ongewenst weefsel op de longvliezen te zien. Inmiddels is gestart met chemotherapie en is er hoop en vertrouwen, dat dit een verdwijnende of in ieder geval remmende werking op de uitzaaiingen zal hebben. 

Paola van Gilst
Paola van Gilst


Paola is een doorzetster en is volop fysiek bezig de post-covid verschijnselen ongedaan te maken en doet dit in combinatie met het “oncofit” worden en blijven. Naast de bezoeken aan de fysiotherapeut hoort daar ook een bijna dagelijkse gang naar de sportschool bij. Nu probeert ze in conditie te komen en te blijven voor de chemotherapie met minutenloopjes. Hardlopen is en blijft haar passie.Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerd