< terug

Wordt het wel een tweegevecht Kipchoge Bekele? De voorbeschouwing voor de Londen marathon.

1 oktober 2020 (0 reacties)

Dé confrontatie tussen marathongrootheden Eliud Kipchoge en Kenenisia Bekele. De race van het jaar, het marathonevenement. De Londen marathon op zondag 4 oktober is het event dat de atletiekliefhebbers al weken bezighoudt. Ronkende teksten in de media. Maar wordt het wel een spannende strijd tussen die twee? Wat zijn de verwachtingen voor de NL deelnemers, Frank Futselaar en Bo Ummels. Hoe was de voorbereiding en wat zijn de kansen? Lees alles over de Londen marathon en check de deelnemende atleten. Londen is al jaren de meest prestigieuze marathon ter wereld en viert haar veertigjarig jubileum.

Biosecure bubbel

De atleten lopen zondag in Londen in St James park 19,5 rondjes op een afgesloten parcours met zo weinig mogelijk publiek, het parcours (2,1 km) wordt met spandoeken afgesloten.De finish is op de vertrouwde plek the Mall. Vier dagen voor aanvang van de wedstrijd worden alle atleten en verzorgers na een coronatest in een bioveilige bubbel toegelaten. In dit hotel is alles coronaproof. Hier bevinden de atleten en hun teams zich allemaal, waar ze zullen eten, slapen en trainen voor de marathon van dit weekend.Samen met de atleten dragen 500 leden van het operationele team van de London Marathon allemaal apparaten om hun nek, wat helpt bij het implementeren van sociale afstand in de aanloop naar de race. De technologie, ontwikkeld door Tharsus, heeft de naam Bump gekregen.

Livemoment
Onze Nederlandse deelnemers Frank Futselaar en Bo Ummels bevinden zich in de vorm van hun leven. Voor hen is het een livemoment om te debuteren in de prestigieuze Londen marathon. Een prachtig debuut in de WMM. Ondanks corona hebben beide atleten een prachtig seizoen gedraaid.

Frank Futselaar 11
Dusseldorf Marathon 2019

Frank Futselaar
Futselaar benutte zijn coronatijd door heel gericht te gaan trainen met de focus op een najaarsmarathon. In het interview dat wij met Futselaar al hadden maakte hij duidelijk dat de Coronatijd ook voordelen heeft opgeleverd. Het trainingsplan werd niet onderbroken door allerlei wedstrijden. Futselaar verbleef twee keer op hoogte in St Moritz en kwam uitmuntend voorbereid terug naar Nederland voor twee NK’s. Futselaar verbeterde zich aanzienlijk op twee belangrijke onderliggende afstanden, de vijf kilometer (13.39.39) en de tien kilometer (28.50.92) Belangrijke snelheidsbouwstenen die duidelijk maken dat Futselaar een reële kans maakt om de Olympische marathonlimiet van 2.11.30 aan te vallen. Futselaar liep vorig jaar in Amsterdam zijn persoonlijk record van 2.14.08. Doorkomen halverwege in 1.05 zal de doelstelling zijn. Ook was er veel aandacht voor de langere trainingen. Futselaar liep talloze lange duurlopen waarbij de langste vijftig kilometer was. Vrijwel alle duurlopen gingen in wisseltempo’s. Zondag loop ik in de groep die gaat voor een Olympische kwalificatie het is gelijk de langzaamste groep aldus Futselaar. Het is dus een kwestie van er zo lang mogelijk erbij blijven. Mo Farah wordt de haas van deze groep. Futselaar lijkt helemaal klaar voor een aanval op de Olympische limiet.

bo ummels 2
Amsterdam Marathon 2019

Bo Ummels
Ook voor Bo Ummels geldt dat haar vorm uitstekend is. De atlete verbeterde zich onder leiding van coach Guido Hartensveld op de 10.000. Op het NK 10.000 mtr kwam Ummels tot een uitstekend resultaat van 32.25.41 .De atlete debuteerde vorig jaar in Amsterdam met een tijd van 2.32.34. Ummels maakte toen indruk door met bloedende tenen alsnog sterk te finishen. Ze werd Nederlands kampioen. Voor een Olympische kwalificatie is een tijd van 2.28.30 nodig.  Ummels wil zich in haar tweede marathon vooral richten op een verbetering van haar persoonlijk record.


Wordt het wel een tweegevecht?

Hoewel Kenensia Bekele’s persoonlijk record op de marathon (2:01:41, slechts twee seconden langzamer dan Kipchoge’s WR) doet vermoeden dat hij competitief zou moeten zijn met Eliud Kipchoge, is de realiteit dat ze vier keer in de marathon samen hebben gelopen en Bekele moest daarbij steeds ruim zijn meerdere erkennen in zijn Keniaanse rivaal. In totaal heeft Bekele elf marathons gelopen (inclusief vier DNF’s). In slechts twee daarvan liep hij tijden waarin hij zou concurreren met Kipchoge (zijn 2:03:03 in de Berlijn marathon van 2016 en de  2:01:41 die hij vorig jaar in Berlijn liep.

Bekele_Berlijn

Om Kipchoge uit te dagen, zal Bekele op zijn best moeten zijn, want Kipchoge’s consistentie is net zo indrukwekkend als al zijn individuele prestaties. Iedereen heeft wel eens een slechte marathon. Maar niet Kipchoge. Nooit Kipchoge.

Eliud Kipchoge
Kipchoge’s monastieke toewijding aan zijn vak is legendarisch, hij is nooit geblesseerd, hij heeft twee decennia lang dezelfde coach gehad en zijn trainingsomgeving is in feite perfect – Nike’s wetenschappers bestudeerden het voorafgaand aan Breaking2 op zoek naar veranderingen die moesten worden aangebracht en kwamen tot de conclusie dat het al zo was. geoptimaliseerd. Als hij zijn sub-2 pogingen meetelt, heeft Eliud Kipchoge veertien marathons gelopen met allemaal indrukwekkende eindtijden. Hij heeft er dertien gewonnen – zijn enige verlies kwam toen in 2013 Wilson Kipsang in Berlijn een wereldrecord moest lopen om hem te verslaan. Kipsang is inmiddels van het toneel verdwenen vanwege overtreding van de dopingregels. Kipchoge liep vrijwel altijd 2:05:00 of sneller behalve bij zijn debuut (2:05:30) en zijn Olympische overwinning (2:08:44).

Er zijn insiders die zeggen dat Kipchoge kwetsbaar zal zijn in Londen vanwege de onzekerheid en onrust veroorzaakt door het coronavirus. Maar de effecten van COVID-19 op Kipchoge’s voorbereiding waren minimaal, volgens Kipchoge’s manager Valentijn Trouw.

Trouw zegt dat Kipchoge drie of vier maanden geleden voor Londen werd gecontracteerd, en zelfs daarvoor was hij gericht op een herfstmarathon eind september-begin oktober. Als gevolg hiervan heeft Kipchoge een volledige opbouw voor Londen kunnen neerzetten en Trouw meldt dat de training goed is verlopen.

“Als je INEOS en Londen 2019 en Berlijn 2018 vergelijkt, is het altijd moeilijk om precies te beoordelen voor welke marathon hij het beste in vorm was”, zegt Trouw. “Maar als je kijkt naar die laatste drie tot vier marathons, dan bevindt hij zich nu in een vergelijkbare vorm.”

Het enige echte verschil in Kipchoge’s voorbereidingen voor Londen 2020 is dat zijn geliefde trainingskamp in Kaptagat gesloten blijft. Als gevolg hiervan waren er minder atleten in zijn trainingssessies, hoewel de trainingen grotendeels hetzelfde waren.

“Natuurlijk is het mentaal een beetje uitdagend, want het trainingskamp brengt een geweldige sfeer en focus en trainen vanuit huis is een andere situatie”, zegt Trouw. “Ik heb het gevoel dat alle atleten echt goed met die situatie om zijn gegaan en toch is het trainingsritme gedurende de week precies hetzelfde geweest, dus dezelfde dagen, dezelfde routine, hetzelfde soort trainingssessies.”

Kipchoge lijkt dus klaar om te racen. Het echte duel Kipchoge-Bekele rust bijna volledig op Bekele’s schouders

Mysterie Bekele
Er is altijd een zekere mate van mysterie rondom Bekele voorafgaand aan grote marathons, maar misschien nooit zo groot als in de aanloop naar Londen in 2020. Tussen COVID-19 en de recente politieke onrust in het land konden veel Ethiopiërs hun huis niet verlaten om te trainen voor grote delen van de zomer. Dat betekent niet dat alles verloren is – Bekele’s agent Jos Hermens verklaarde dat Bekele een geweldige loopbandloper is – maar het lijkt erop dat Bekele’s opbouw op de een of andere manier is beïnvloed.Bekele zou echter nog tot iets bijzonders in staat moeten zijn in Londen. Hij worstelde sinds de overstap naar de marathon met motivatie, vaak tot wanhoop van zijn manager Jos Hermens. Het gaat op en af met de wereldster.Dit in tegenstelling tot Kipchoge die altijd in focus blijft.

Het topveld bij de mannen
Eliud Kipchoge Kenia 2:01:39.
Kenenisa Bekele Ethiopië 2:01:41 Brak bijna Kipchoge’s wereldrecord in 2019 Berlijn.
Mosinet Geremew Ethiopie 2:02:55 4e snelste man ooit. 2e in London en WK in 2019.
Mule Wasihun Ethiopie 2:03:16 Zijn 2:03:16 vorig jaar was achtste aller tijden maar alleen goed voor derde plaats in Londen.
Sisay Lemma Ethiopie 2:03:36 3e in zijn laatste 2 marathons (’19 Berlijn, ’20 Tokio)
Tamirat Tola Ethiopie 2:04:06 6e Londen, 4e NYC in 2019. Dubai-kampioen en WK-zilver in 2017.
Marius Kipserem Kenia 2:04:11 Heeft de afgelopen twee marathons gewonnen (2018 Abu Dhabi, 2019 Rotterdam).
Shura Kitata Ethiopie 2:04:49 Londen / NYC runner-up in 2018.
Vincent Kipchumba Kenia 2:05:09 WMM-debuut  na overwinningen in Wenen en Amsterdam in 2019.
Benson Kipruto Kenia 2:05:13 2018 Toronto-kampioen was vorig jaar 10e in Boston.
Sondre Nordstad Moen Noorwegen 2:05:48 Voormalig Europees-recordhouder maakt WMM-debuut.
Gideon Kipketer Kenia 2:05:51.
Arne Gabius Duitsland 2:08:33 Nu 39, hij is sinds 2017 niet meer onder de 2:10 gefinisht.
Jared Ward USA 2:09:25 Olympisch deelnemer in 2016. Hij was 27e bij Olympische Trials in 2020.
Cam Levins Canada 2:09:25 Canadese marathonrecordhouder.Hij liep een pr van 62:14 in de halve marathon van Houston

Dames
Net als in de mannenrace, zullen de twee beste vrouwelijke marathonlopers ter wereld het tegen elkaar opnemen in Londen: wereldrecordhouder en regerend kampioen Brigid Kosgei en wereldkampioen Ruth Chepngetich, de vierde snelste vrouw in de geschiedenis. Voeg in 2018 de Londense kampioen Vivian Cheruiyot toe (die ook 5 wereldgoud won op de baan), 2:19 vrouw Valary Jemeli, Berlijnse kampioen Ashete Bekere, plus Amerikaanse sterren Sara Hall en Molly Seidel.

Een jonge ster zal echter niet in Londen zijn. Degitu Azimeraw uit Ethiopië, die vorig jaar op 20-jarige leeftijd een parcoursrecord liep van 2:19:25 en daarmee de Amsterdam Marathon won bij haar debuut, testte positief op COVID-19.Ze mocht daardoor niet aan boord van de gecharterde London Marathon-vlucht vanuit Addis Abeba.
Haas van dienst is de Nederlandse atlete Susan Krumins. Krumins bereidde zich voor in St Moritz. Ze haast de eerste groep.

Damesveld

Brigid Kosgei
Brigid Kosgei


Brigid Kosgei Kenia 2:14:04 wereldrecordhouder en regerend kampioen heeft 3 opeenvolgende majors gewonnen.
Ruth Chepngetich Kenia 2:17:08 vierde snelste vrouw ooit … maar haar pb is nog steeds 3 minuten langzamer dan die van Kosgei.
Vivian Cheruiyot Kenia 2:18:31 2018 winnares in Londen en in 2019 runner-up. Slechts 4e laatste keer in Valencia, maar reed toch 2:18.
Valary Jemeli Kenia 2:19:10 Liep vorig jaar een prachtig pb en won Frankfurt.
Ashete Bekere Ethiopië 2:20:14 Heeft drie opeenvolgende marathons gewonnen, maar nooit sneller dan 2:20 in 20 marathons,
Alemu Megertu Ethiopië 2:21:10 eerste in Rome, tweede Frankfurt in 2019.
Sara Hall USA 2:22:16 Liep een indrukwekken pb in  2019 Berlijn, maar kreeg een DNF in de laatste 2 marathons.
Sinead Diver Australie 2:24:11 7e Londen, 5e NYC in 2019 op 42-jarige leeftijd.
Carla Salome Rocha Portugal 2:24:47 8e in 2018 Berlijn, 2019 Londen. 28e op WK 2019.
Ellie Pashley Australië 2:26:21. Doorgebroken in 2019 op 30-jarige leeftijd met persoonlijke records  10k (31:18; 13e op het WK), halve marathon (69:14) en marathon.
Sara Caterina Ribeiro Portugal 2:26:39
Steph Twell Groot-Brittannië 2:26:44  liep een persoonlijk record 68:55 in de halve marathon van Houston in januari.
Anna Hahner Duitsland 2:26:44 Heeft slechts één keer sneller dan 2:30 gelopen in de afgelopen 8 marathons.
Molly Seidel USA 2:27:31  en kwalificeerde zich daarmee voor het Amerikaanse Olympische team.Het was haar debuut in februari.
Lindsay Flanagan USA 2:28:05 12e bij Olympic Trials in februari.

De uitzendtijden.
De wedstrijden worden live uitgezonden door de BBC.De dames beginnen om acht uur en drie uur later volgen de mannen. Te volgen op de website van de BBC.

Uitzendschema

Damesrace: 08:00-11: 00 – BBC Two en BBC iPlayer
Herenrace: 11: 00-14: 00 uur – BBC One en BBC iPlayer
Rolstoelraces: 14:00-16:20 – BBC Two en BBC iPlayer

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *