< terug

2.13.45

Het is zondag 10 april 2005, Rotterdam.De wekker rinkelt klokslag zeven uur in het Novotel gelegen aan de Van Brienenoordbrug,Nieuwsgierig schuif ik vlug de gordijnen van mijn hotelkamer open. Geen ideaal marathonweer.Een stevige noordwesten wind, regen en temperaturen die de 10 graden grens amper aanraken.Een normale marathonloper zou nu tranen in zijn ogen krijgen, maar voor mij betekent dit “Drontenweer”. De nieuwe column van Jeroen van Damme

3 april 2015 (0 reacties)


 

Het is zondag 10 april 2005, Rotterdam.De wekker rinkelt klokslag zeven uur in het Novotel gelegen aan de Van Brienenoordbrug,Nieuwsgierig schuif ik vlug de gordijnen van mijn hotelkamer open. Geen ideaal marathonweer.Een stevige noordwesten wind, regen en temperaturen die de 10 graden grens amper aanraken.Een normale marathonloper zou nu tranen in zijn ogen krijgen, maar voor mij betekent dit “Drontenweer”.
 

Wat is dat nu weer zal menigeen nu denken.Dronten is een halve marathon een week voor de kerst, met een wat ze een Van Damme parcours noemen. Lange rechte wegen zonder noemenswaardige bochten. Elk jaar, als om 13 uur het startschot wordt gegeven, verandert plotsklaps de strakblauwe lucht in een mix van  sneeuw, wind, regen, hagel en mist.

Weertypes waar ik echt een enorme hekel aan heb, maar op de een of andere manier altijd prima onder presteer. Helaas is het in Dronten maar 21,1 km dus snel weer terug naar mijn verhaal…Rotterdam.

Een paar uur later snel…beter gezegd…ik kom nog vooruit maar voor hoelang…de verlossende Coolsingel op…2.13.48

Ik weet dat het in de sport niet telt maar…wat als

Wat als…..het windstil was geweest

Wat als…ik geen bidon had gemist

Wat als….ik een halve kilo lichter was geweest

Wat als…ik de bochten wat scherper had aangesneden

Wat als….ik niet alleen boterhammen met pindakaas had gegeten

Wat als…..ik een groter paar schoenen had aangedaan

Wat als….ik nog meer bananen had gegeten

Wat als…..ik mijn haar aerodynamischer had gestyled

Wat als…..

 

Op mijn netvlies staat nog steeds de grote big smile van één bepaalde toeschouwer aan de finish gebrand.

De  illustere Jacques Valentin (asics)  raffelde ooit, ik schat zo ergens in de tijd dat mannen nog mannen waren, en paard en wagen nog helemaal hip waren(1984) …..  de marathon in 2.13.45 af, het huidige Westlandse record.

3 luttele seconden sneller, een vloek en een zucht, maar voor mij een moment om nooit meer te vergeten.

3 seconden…..

Oké, om heel eerlijk te zijn stond er wel meer op het spel. Waar een normale hollandse jongen is groot gebracht middels pindakaas, stond bij mij drie maal daags stroopwafels op het menu. Mijn verbazing was dan ook groot toen bij een verlenging van mijn sponsorcontract bij Asics opeens een stroopwafelclausule opdook.

Een pallet stroopwafels te verdienen bij een tijd sneller dan….je raadt het al…2.13.45

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.