< terug

40e Sylvestercross 2022 met sterk deelnemersveld bij jubileumeditie

15 december 2022 (0 reacties)

Na 2 jaar met alleen virtuele recreantenloop, komt dit jaar gelukkig weer een sterk deelnemersveld aan de start bij de 40e a.s.r. Sylvestercross op 31 december a.s.

Dames Prominenten

Bij de dames lange cross zal Maureen Koster, de winnares van de laatste editie in 2019  haar titel komen verdedigen. Ze koos bewust na de Zevenheuvelenloop in Nijmegen om niet aan het NK cross de week erna in Tilburg mee te doen. Ook niet naar het EK cross van 11 december maar wel dus naar Soest!! Maureen Koster werd afgelopen jaar 4e op het EK 5000, maar is ook de huidige Nederlands kampioen op de halve marathon.

Haar belangrijkste concurrent komt uit Zweden en heet Sarah Lahti. De ervaren Olympische atlete nam dit jaar verdienstelijk deel aan zowel het WK 5000m als het EK 10000m. Ze houd van crossen en won onlangs in Tilburg de Int. Warandeloop (tevens NKcross).

Vorig jaar was de winnares bij de Warandeloop Jip Vastenburg en dus tevens Nederlands kampioen. Dit jaar kon ze door lichte blessure niet deelnemen en zich dus ook niet voor het EK cross kwalificeren. Wel komt de in Engeland woonachtige atlete graag de oversteek maken om in Soest te laten zien dat ze zich met de beste kan meten.

Olympisch marathonloopster Andrea Deelstra is bijna als vanzelfsprekend weer van de partij en onderbreekt haar trainingskamp in Portugal om even op en neer naar Soesterduinen te komen! 

Uit de regio komen ook de nationale toppers Marcella Herzog , 2 voudig Nederlands kampioen 10km weg en baan, Veerle Bakker 3e op NK cross dit jaar en in de ploeg voor het EK cross in Turijn! Ineke van Kolda, trainend bij oud atleet Joost Borm van het Utrechtse Phoenix werd vorig jaar 3e op het NK cross en koos dit jaar vanwege haar opbouw na een blessure voor de korte cross bij het NK en werd daar ook verdienstelijk 3e mee. In Soest zal ze weer op de lange cross starten en hopelijk  eindigen in de voorste plaatsen.

Uit België het talent Annelies Nijssen die namens België naar het EK cross gaat en samen met haar ook de ervaren 10-voudig Belgisch Kampioen Sofie van Accom.

Op de korte cross bij de dames zal Nederlands Kampioene KC 2021 en 2022 Jetske van Kampen uit Castricum zeer waarschijnlijk starten.

niels laros

Heren Prominenten

Bij de heren starten de nummers 2 en 3 van het laatste NK cross in november in Tilburg Filmon Tesfu en Stan Schipperen. Beiden zullen ook voor Nederland op het EK cross starten.Jesse Fokkenrood start ook in Soest en samen met Stan starten zij bij de mannen onder 23 jaar op het EK.Niels Laros, Europees Junioren Kampioen 1500 en 3000m baan van 2022 zal zowel op het EK als in Soest bij de mannen onder 20 jaar starten.Het Belgisch talent Noah Konteh die op het EK tegen Niels Laros zal lopen, zal in Soest bij senioren lange cross starten. 

Heel blij zijn we ook met de aanwezigheid van de inmiddels 36 jarige Nederlands marathon Kampioen 2022 Khalid Choukoud. Al vaak succesvol in Soest. Dit jaar had hij een moeilijk NK cross, een week na de Zevenheuvelen waar hij een fantastisch 43.25 op de 15km liep. Moest de Hagenaar het hoofd buigen in Tilburg voor Filmon en Stan in Soest kan het maar zo weer anders zijn!Nederlands Kampioen halve marathon en 10km weg Luuk Maas verruild zijn wegschoentjes weer een keer voor spikes om zich op zijn oude liefde de cross te meten met de toppers.Buitenlandse concurrentie is er van de Zweedse marathon Kampioen David Nilsson; hij werd in 2016 al eens 2e in Soest  en de Belg Tim van de Velde . Tim was deelnemer op zowel het WK als EK op de 3000m steeple. Hij kwakkelde wat aan begin van crossseizoen maar werkt er hard aan om op 31 december weer fit te zijn! 

De lijst met toppers groeit nog elke dag, dus belooft het een spectaculaire jubileumeditie van de Sylvestercross te worden op 31 december is de Soester Duinen.

Programma
Het programma van de Sylvestercross omvat op 31 december bijna 30 startonderdelen. Om 09.30 vindt de eerste start plaats van de Pupillen. Verder maken een Businessrun, een Scholierencross, Junioren, Masters en Prominenten cross deel uit van het programma. Afgesloten wordt met de Bentinckfonds G-Cross (voor mensen met een beperking) en uiteraard de geliefde Prestatieloop voor recreanten. Het aantal inschrijvingen voor zowel de Sylvester by Nightrun als de Sylvestercross ligt op het zelfde aantal als in 2019 in deze tijd.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *