Britse vrouwelijke atleten berichten over pestgedrag vanwege “teveel gewicht”.
17 november 2019 (0 reacties)
Verschillende toonaangevende vrouwelijke atleten in Groot-Brittannië hebben tegen The Telegraph gezegd dat de cultuur van pesten vanwege zogenaamd teveel gewicht al jaren op het hoogste niveau van de sport heerst. De naam van de toenmalige hoofdcoach de Nederlander Charles van Commenée wordt in dit artikel genoemd. Onderstaand het artikel uit de Telegraph is geschreven door atletiekjournalist Ben Bloom. Hardloopnieuws vertaalde het artikel
Veel van de beschuldigingen in het artikel zijn gericht aan het adres van Charles van Commenée. Hij was de voormalige technisch directeur van Groot-Brittannië in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen.Charles van Commenée, die volgens het artikel het gewicht van een aantal vrouwelijke atleten in openhartige bewoordingen in twijfel trok. Ze zouden Jessica Ennis-Hill betreffen, die het meerkamp-goud won in Londen. Een van de atletes beschreef zijn opmerkingen als “schandelijk”.
Van Commenee
Van Commenée, tegenwoordig hoofdcoach in dienst van de atletiekunie, was niet berouwvol volgens het artikel in The Daily Telegraph toen de journlist contact met hem opnam. Hij zei: “In de afgelopen 40 jaar heb ik een aantal atleten dik genoemd, omdat ze dat waren.”
Mary Cain
De druk op vrouwelijke atleten om af te vallen werd vorige week blootgelegd toen Mary Cain, een Amerikaanse hardloper op de middellange afstand en voormalig tienertalent, beweerde dat ze werd gedreven tot zelfbeschadiging nadat ze ‘emotioneel en fysiek’ werd misbruikt door de methoden van coach Alberto Salazar . Naar verluidt kon ze drie jaar lang niet menstrueren en vijf botten gebroken als gevolg van osteoporose. Salazar heeft de claim weerlegd en Nike onderzoekt dit.
Onderzoek
The Telegraph heeft sindsdien gesproken met meer dan een dozijn van de meest succesvolle recente vrouwelijke atleten die meerdere Olympische en wereldmedailles hebben gewonnen. Ze hebben een beeld geschetst van een overwegend door mannen gedomineerde coachingsomgeving waar vrouwelijke atleten wordt verteld dat ze gewicht verliezen buiten wat ze gezond vinden. Het zou ‘genormaliseerd’ zijn, en veel verder gaan dan het soort openhartige uitwisselingen die normaal zouden plaatsvinden in een coach atleet omgeving.
Toni Minichiello.
Toni Minichiello, coach van Jessica Ennis-Hill, bestempelde de opmerkingen van Van Commenée ten aanzien van zijn atlete als ‘onbehulpzaam’ en nutteloos.
Genormaliseerd
De Britse verspringer Abigail Irozuru, die als zevende eindigde op de wereldkampioenschappen van vorige maand, zegt dat een vrouwelijke atleet kende waarvan ze wist dat deze een Britse mannelijke coach verliet vanwege”aanhoudende fat-shaming”.Ze zei: ‘Het was zo hardnekkig dat ze erom huilde. Vorig jaar vertelde iemand me dat de reden dat ik niet goed presteerde was omdat ik te zwaar was.”Wanneer een vrouwelijke atleet onderpresteert, is het eerste dat opvalt het gewicht – het is nooit iets anders. Ik heb het gevoel dat het genormaliseerd is. Het zorgt ervoor dat mensen lijden aan lichaamsdysmorfie omdat ze dan niet kunnen zien wat normaal en gezond is. “
Afvallen
Jenny Meadows, de 800 meter bronzen medaillewinnares die stopte in 2016 en nu werkt als mentor van Britse junioratleten, zegt dat ze constant jonge vrouwelijke atleten tegenkomt die op aandrang van hun coach zijn afgevallen.
Ennis-Hill
Van Commenée was vier jaar lang hoofdcoach van de Britse atletiekbond totdat hij aftrad nadat hij in Londen bij de OS van 2012 niet het aantal afgesproken medailles werd behaald. Van Commenee ontkende dat hij de ‘senior Britse functionaris’ was die Ennis-Hill had beschuldigd van dik zijn na het verschijnen van berichten in de media over een gesprek dat hij zou hebben gehad met Toni Minichiello – de coach van Ennis-Hill – na de wereldkampioenschappen 2011.Minichiello zegt nu dat van Commenee het woord ‘vet’ niet gebruikte, maar beweert dat hij suggereerde dat Ennis-Hill te zwaar was – iets dat haar zo beïnvloedde dat Minichiello het nodig vond om advies in te winnen bij een sportpsycholoog.
“Je kunt subtiel dingen over mensen zeggen en het kan maar één ding betekenen,” zei Minichiello. “Charles zei:” Ik denk niet dat je in vorm bent “. Je kunt het insinueren zonder het te zeggen. “Zijn opmerkingen waren ongefundeerd. Ze waren een mening, gebaseerd op esthetiek, niet op haar prestaties. Het was gebaseerd op een perceptie van wat je zag en niet onderbouwd.“Dat was ongelooflijk irritant voor mij en onbehulpzaam. Het plantte zich in haar achterhoofd. Ik wist dat het onzin was, maar als je eenmaal zo’n zaad plant, is het erg storend. “
Reactie van Commenée
Van Commenée zei tegen The Telegraph: “Ik vroeg haar tijdens een formele beoordelingsvergadering, bijgewoond door haar coach en Jess zelf, na de Daegu wereldkampioenschappen of ze in de allerbeste vorm was die ze had kunnen zijn”.“Helaas hebben lichaamsgewicht en vetpercentage een sterk effect op de puntenscore en het resultaat in competitie. Zij, evenals haar coach, gaf toe dat ze het jaar daarvoor beter was in die zin. Een volkomen normale vraag om te stellen in een prestatiebeoordeling ”
Frustrerende cultuur
Minichiello werd geconfronteerd met een formele disciplinaire hoorzitting met de British Athletics bond nadat het verhaal in 2012 in de media was verschenen, de zaak werd afgesloten zonder dat er actie werd ondernomen.”Het was interessant dat je op dat moment, zelfs als je dat gedrag aanvechtte, jij als atlete degene was die het fout had”, zei Minichiello van de disciplinaire hoorzitting. “Dat is de frustrerende cultuur die moet veranderen.”De hoorzitting met betrekking tot Minichiello was vanwege die kritiek die hij had op Britse atletiekbond zijn toenmalige werkgever.
Anyika Onuora
Anyika Onuora, olympisch en wereldkampioen 4x400m, zei dat ze op een hometrainer zat toen ze Van Commenee voor het eerst tegenkwam in zijn rol als hoofdcoach.”Hij kwam naar me toe en vroeg me hoe lang ik al bezig was,” zei ze. “Ik zei slechts vijf minuten en hij zei:” Je kunt langer bezig zijn als je wilt “. Ik wist niet zeker of hij impliceerde dat ik moest afvallen.“Toen ik van de fiets stapte, bedoelde hij het feit dat ik waarschijnlijk een extra 30 minuten zou moeten doen. Ik had zoiets van: ‘Wat?’ Ik ging daar niet zo vriendelijk op in.Olympische en wereldmedaillewinnaar Anyika Onuora verklaarde dat ze een ongezonde relatie met eten had. “Qua prestatiecoaches was hij waarschijnlijk een van de beste, maar de manier waarop hij bepaalde personen benaderde, was schandelijk. Hij probeerde zijn werk te doen, maar wij waren jonge vrouwen die probeerden onze weg in de sport te vinden.“Deze sport is moeilijk genoeg zonder dat de hoofdcoach je vertelt dat je te dik bent. Voor die jaren dat hij de leiding had, had ik absoluut een ongezonde relatie met eten. ”
Marilyn Okoro
Marilyn Okoro, die ook Olympische en wereldkampioenschappen 4x400m won, zei dat ze in die periode gewend raakte aan “om dingen te doen waarvan ze niet wist dat ze gezond of behulpzaam waren”.Ze zei: “In het voorbereidingskamp voorafgaand aan de Olympische Spelen van 2012 zei hij [Charles]:” Ik kan je aderen zien, dat is goed “. Toen vroeg hij me hoeveel ik woog. Ik zei dat ik 60 kg was, want dat was mijn gewone gewicht tijdens het seizoen. Hij zei: “Wauw, je moet zware botten hebben”. “
Reactie van Commenée
Van Commenée zei: “Mij is verteld dat een paar [vrouwelijke atleten] zich gepest voelden en anderen voelden zich waardig behandeld. Sommigen prijzen me nog steeds en anderen wensen dat ze me nooit hebben ontmoet. Zou het anders kunnen zijn als je met honderden atleten werkt, inclusief degenen die niet zijn geselecteerd en personeelsleden die zijn vervangen? “
Openhartig karakter
Naast het werkverband bij British Athletics als hoofdcoach voor vier jaar, leidde Van Commenée Denise Lewis en Kelly Sotherton naar Olympische zevenkamp medailles als hun persoonlijke coach. Sotherton verdedigt het openhartige karakter van de Nederlander als cruciaal om het beste uit zijn atleten te halen die op het hoogtepunt van de topsport actief zijn.
(bron en vertaling The Telegraph)
Klik hier voor het artikel
Reacties
Geen reacties.
Al een account, log hier in.