< terug

Het olympisch zilver van Gerard Nijboer zou met de kennis van nu Olympisch goud moeten zijn.

26 februari 2021 (1 reactie)

In de Sportschau documentaire “Doping in der DDR – Menschenversuche für Medaillenover het dopinggebruik van DDR sporters valt ook de naam van Olympisch marathonkampioen Waldemar Cierpinski. Hij won in 1980 in Moskou het Olympische goud op de marathon met slechts zeventien seconden verschil met onze landgenoot Gerard Nijboer

Door zijn lichaam ter beschikking te stellen aan de sportmedische wetenschap heeft “proefkonijn” Hans-Albrecht Kühnevolgens zijn toenmalige begeleidend arts bijgedragen aan de successen van Waldemar Cierpinski. De DDR atleet won het goud bij de spelen in Moskou.De Nederlandse marathonloper Gerard Nijboer finishte op de tweede plaats. Het is niet voor het eerst dat in een onderzoek ook de naam van Waldemar Cierpinski genoemd wordt. De voormalige bokser heeft nooit willen reageren op de steeds aanwezige dopingverdenkingen.

Waldemar Cierpinski
Een van de beroemdste marathonzeges in de Olympische historie is zonder twijfel de zege van Frank Shorter (VS) in München 1972. Maar ook in 1976 had hij het goud moeten ontvangen. De Oost-Duitser Waldemar Cierpinski finishte in Montreal voor hem met bijna een minuut voorsprong. Herald Record Online onthulde jaren geleden dat de Duitse dopingexpert Werner Franke in 1998 de Amerikaan een document uit 1976 heeft overhandigd waarin wordt aangetoond dat Cierpinkski deel uitmaakte van het beruchte DDR dopingprogramma. De vrouw van Franke is een voormalige discuswerpster uit de DDR. Shorter zelf verwoordde in een interview met een journalist van de Herald Recordonline dat het document duidelijk genoeg was om hem het goud te geven en Cierpinski te diskwalificeren. Volgens Shorter is er genoeg bewijs voor het IOC om nog eens dieper te laten spitten. Shorter verwachtte toen al dat het IOC zal ingrijpen. De IOC heeft in 1999 afgesproken dat voor een periode van maximaal acht jaar prestaties in aanmerking kunnen komen voor revisie. In 1980 won Waldemar Cierpinksi olympisch goud op de marathon in Moskou met slechts 17 tellen verschil met onze landgenoot Gerard Nijboer bij de OS .De revisie en verandering van het IOC beleid is er nooit gekomen.

Enorme prestatie Gerard Nijboer
Journalist Rob Velthuis sprak ooit met Nijboer over zijn prestatie destijds in Moskou. Citaat Trouw. “In Moskou, zo heeft Nijboer later meermalen vastgesteld, deed hij het onmogelijke. Tijdens de door de Amerikanen geboycotte Olympische Spelen stond een geestelijk wrak aan de start van de marathon. Drie maanden voor het evenement had de atleet een virusinfectie opgelopen. De lange periode van diarree had hem zozeer uitgeput dat hij amper in staat was een duurloop van een uur te voltooien”. Het werd dus uiteindelijk zilver. In een race waarin Nijboer na tien kilometer al dacht ik zie wel wat het wordt. De Belg Karel Lismont liep hem voorbij en moedigde hem aan door te gaan. Dat werd het kantelpunt. Ondanks het feit dat hij tot twee keer toe zijn water miste. Op het 30 kilometerpunt veegde Cierpinski alle bekers water van tafel, en op het 35 kilometerpunt stonden de verzorgers niet achter de tafel, maar ervoor. Nijboer bleef ondanks de tegenslag volgen en kon in de finale het gaatje met Cierpinski bijna dichtlopen het resulteerde in Olympisch zilver op slechts zeventien tellen van het goud. Het is het hoogtepunt van zijn carriere. Het is ook de beste presatie ooit van een Nederlandse marathonloper op de Spelen. Later dat jaar liep Nijboer in de marathon van Amsterdam zijn Nederlands record van 2.09.01. In 1982 werd hij Europees kampioen . Gerard Nijboer zelf heeft nooit kritiek gehad op de verdachte prestatie van Cierpinksi. In 1992 bleek dat Cierpinski als IM Willi vanaf 1973 informant was geweest voor de Stasi.

Reacties

  • Ton Peters
    2 Op 27
    Nijboer liep zijn Nederlands record niet later in het jaar 1980, maar eerder in dat jaar; vóór de Olympische marathon dus. De Amsterdam marathon werd toen nog in het voorjaar gelopen.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *