< terug

Atletiekunie legt focus op verantwoord hardlopen

6 oktober 2022 (1 reactie)

Hardlopen in top drie sportblessures

Een sportblessure is een veel voorkomende reden om te stoppen met sporten. In 2021 liepen in Nederland naar schatting 3,5 miljoen sporters tenminste één blessure op. Dat leidde in totaal tot ongeveer 4,3 miljoen sportblessures verdeeld over 3,5 miljoen sporters. Hardlopen staat in de top drie van grootste blessuresporten: voor de Atletiekunie voldoende aanleiding om het belang van verantwoorde sportbeoefening extra te benadrukken.

Blessuresporten en sportverzuim
De drie grootste blessuresporten waren in 2021 hardlopen (890.000 blessures), veldvoetbal (650.000 blessures) en fitness (630.000 blessures). Deze drie sporttakken zorgden samen voor de helft (51 procent) van alle sportblessures in Nederland. VeiligheidNL heeft op basis van onderzoek vastgesteld dat ruim de helft van de blessures leidt tot sportverzuim. Bij een gemiddelde verzuimduur van 19 dagen betekent dit dat geblesseerde sporters vorig jaar naar schatting 50 miljoen dagen niet konden sporten door een blessure.

Vooral hardloopblessures leiden tot sportverzuim
Hardlopen is één van de snelst groeiende en meest populaire sporten in Nederland. Ruim
40% van de Nederlanders loopt weleens hard. Het is een laagdrempelige en toegankelijke sport die over het algemeen goed in ieders drukke schema past én je hebt er niet veel voor nodig. Hardlopen draagt bovendien bij aan de verbetering van conditie, welbevinden en gezondheid van mensen.

Ondanks deze positieve bijdragen is het risico op een blessure door hardlopen groot en leidt het bovendien vaak tot langdurig verzuim of zelfs sportuitval: van het totaal aantal sporters dat in 2021 geblesseerd raakte, gaf 61 procent aan ten gevolge van de blessure één of meerdere dagen niet te hebben kunnen sporten.Van de drie grootste blessuresporten (hardlopen, voetbal en fitness) leidde vooral hardlopen tot sportverzuim: 81 procent van de geblesseerde hardlopers kon één of meerdere dagen niet sporten.

Knie- en enkelblessures leidden relatief het vaakst tot verzuim, maar sporters met blessures aan de rug of aan het been (exclusief enkel/knie) konden het langst niet sporten na het oplopen van de blessure.Het aantal dagen dat een sporter niet kan sporten na een blessure neemt toe met de leeftijd. Vijfenvijftigplussers raken minder geblesseerd dan jongere sporters, maar áls ze geblesseerd raken en moeten verzuimen, zijn ze wel bijna een hele maand uit de roulatie.

Meer aandacht voor verantwoord hardlopen
Hardlopen maakt én houdt ons fysiek en mentaal gezond. Maar dan is het wel belangrijk dat je het verantwoord aanpakt. Afgelopen zomer hebben de Atletiekunie en VeiligheidNL daarom de handen ineengeslagen. Met gezamenlijke inspanningen willen we hardloopblessures voorkomen. Minder verzuim en minder uitval levert tenslotte meer hardlopers, meer gezondheidswinst en meer gezonde levensjaren op.

Hoe pakken we dit aan?
hardlopers tools en informatie bieden om verantwoord te sporten en uitval te voorkomen. Op www.hardlopen.nl/verantwoord-hardlopen staan thema’s als fysieke en mentale gezondheid centraal. Daarnaast vinden hardlopers er tools en tips voor digitale en fysieke begeleiding en stimuleren we (beginnende) hardlopers eerst de Runfitcheck te doen.

bijscholing van looptrainers door middel van workshops over blessurepreventie. Blessurepreventief trainen moet de norm zijn voor alle hardlooptrainingen in Nederland. Bijscholingen op dit thema geven hardlooptrainers kennis en praktische tips hoe blessures in de groep voorkomen kunnen worden.

Verdere kennisontwikkeling ten aanzien van sportverzuim en –uitval als gevolg van blessures in de loopsport. Alsook onderzoek naar de aard van hardloopblessures en de preventieve maatregelen die hierbij passen.

Reacties

  • Jan Roose
    10 Op 07
    Verantwoord hardlopen begint met het hanteren van limieten bij wedstrijden vanaf 10 km, maar dat zullen organisaties niet graag horen. Nu kan in principe iedereen meedoen aan elke wedstrijd. Ook als je nauwelijks een fatsoenlijke 5 of 10 km kunt lopen, kun je inschrijven voor een halve of hele marathon of nog langer. Bij de laatste Kustmarathon in Zeeland liepen 1000 van de 1300 deelnemers boven de 4 uur met de rode lantaarn in 6.24 uur. Is dat nog hardlopen? Loop eerst eens een 5 km in een aanvaardbare tijd. Wie een 10 km niet onder de 50 minuten kan lopen, moet zeker nog niet aan een marathon beginnen. Helaas vind ik dat in al die moderne trainingsschema's niet terug. Ook over de aangeleerde, meestal onnatuurlijke looptechnieken en dat in combinatie met te dikke schoenen hoor ik weinig kritische geluiden. Ik geef de vage adviezen van de atletiekunie weinig kans om meer blessures te voorkomen.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *