< terug

Rennen op Circuit Zandvoort om geld op te halen voor erfelijke hartafwijking PLN

1 mei 2025 (0 reacties) Rennen op Circuit Zandvoort om geld op te halen voor erfelijke hartafwijking PLN

-PLN Tikkende Klok Challenge: Sponsorloop op Circuit van Zandvoort-

Zandvoort, 1 mei 2025 – Op zondag 14 september 2025 vindt de eerste editie van de PLN Tikkende Klok Challenge plaats op het Circuit van Zandvoort. Deze sponsorloop brengt deelnemers van alle niveaus samen, twee weken na de Formule 1 race. De sponsorloop wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor de levensbedreigende erfelijke hartaandoening PLN en geld op te halen voor onderzoek.

In Nederland zijn naar schatting 12.000 mensen drager van de erfelijke PLN-mutatie, maar slechts zo’n 1.700 mensen weten dat ze de aandoening hebben. “We hebben het hier over een genetische tijdbom,” zegt Pieter Glijnis, voorzitter van de Stichting PLN. “Zonder diagnose of behandeling kan PLN leiden tot hartritmestoornissen of zelfs plotseling hartfalen. Bewustwording en onderzoek zijn van levensbelang.”

Lopen of rennen op het Circuit

Tijdens de Tikkende Klok Challenge lopen deelnemers elk uur één of twee rondes van 4.259 meter, de lengte van een volledig circuit van Zandvoort. Er zijn twee varianten: de Slow Marathon voor recreatieve sporters (één ronde per uur) en de Fast Double Marathon voor fanatieke hardlopers (twee rondes per uur). Deelnemers kunnen zich individueel of als team inschrijven. Bij de Slow Marathon mag je ook 1 of enkele rondes lopen en kan je de hele dag starten. De Fast Double Marathon is geïnspireerd op de ´Last Wo(Man) standing marathon´. Alle deelnemers starten om 8.30 en dat belooft een afvalrace te worden, wie gaat deze twee marathons uitlopen? “Het doel: niet de eindtijd, maar zoveel mogelijk sponsorgeld ophalen voor onderzoek naar PLN. Het is ook nog eens een unieke kans om in actie te komen op hetzelfde asfalt waar Max Verstappen twee weken daarvoor heeft geracet en tegelijkertijd draag je bij aan onderzoek naar een sluimerende ziekte, waarvan een grote groep mensen niet eens weten dat ze het hebben ” aldus Boudewijn Kostelijk van de stichting PLN.

Ambassadeur van het evenement is dr. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU in Amsterdam, hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen en natuurlijk promotor van de bekende Ommetjes app. “Het is een heel belangrijk en fantastisch doel. Ik doe mee met de slow marathon.”

Een Friese erfenis met landelijke impact

PLN staat voor phospholamban, een eiwit waarvan een genetische mutatie ernstige gevolgen kan hebben. De afwijking ontstond vermoedelijk tussen 1200 en 1400 in Friesland. Alle mensen die PLN hebben, stammen af van één gezamenlijke voorouder uit die regio. De meeste dragers van de mutatie zijn nog steeds te vinden in Friesland, Groningen en Noord-Holland. Hoewel de afwijking niet te genezen is, zijn de ernstigste symptomen goed te behandelen, mits op tijd ontdekt. Juist daarom zet de Stichting PLN zich in voor meer onderzoek, vroege opsporing en bewustwording

Details van het evenement:

Datum: Zondag 14 september 2025
Locatie: Circuit Zandvoort, Zandvoort, Nederland
Inschrijfgeld: €35 (korting van €10 voor inschrijvingen vóór 1 juni)
Informatie en inschrijving
Voor meer informatie over het evenement of de sponsormogelijkheden, kunt u contact opnemen met boudewijn@plnheart.org.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *