< terug

Marathon Köln viert 25 jarig jubileum en is voor het eerst toneel van het Duits marathonkampioenschap.

30 september 2023 (0 reacties)

Twee in één: dat zou het motto kunnen zijn van de marathon van Keulen dit jaar. De op vier na grootste marathon van Duitsland viert morgen 1 oktober niet alleen zijn 25e verjaardag, maar organiseert ook voor het eerst de Duitse kampioenschappen marathon. Twee debutanten behoren tot de favorieten voor de titel over 42,195 kilometer.

Voor het eerst worden de medailles voor de Duitse marathonkampioenen uitgereikt tijdens de marathon van Keulen.”Keulen biedt interessante jonge talenten en tweedeklas atleten een uitstekend platform om de aandacht op zich te vestigen met zeer goede prestaties,” zegt DLV bondscoach Matthias Kohls. Al vindt hij het jammer “dat de besten er niet bij zijn als de nationale titels worden uitgereikt”.

Jonathan Dahlke: favoriet bij debuut
Regerend Duits kampioen Hendrik Pfeiffer zal zich ook niet mengen in de medaillestrijd, in plaats daarvan zal hij de rol van gangmaker op zich nemen voor zijn vriendin Esther Jacobitz (beiden TK zu Hannover), een week na zijn persoonlijke beste tijd op de marathon in Berlijn (2:08:48 h). Twee keer heeft hij zelf gewonnen in Keulen, vorig jaar moest hij alleen Tobias Blum voor laten gaan, die vervolgens zijn actieve carrière beëindigde. Als we naar de startlijst voor de mannen kijken, zien we dat de race ongewoon open is – niet minder dan tien lopers kunnen het podium halen op basis van hun eerdere prestaties.

Op de eerste plaats staat de lokale held Jonathan Dahlke (TSV Bayer 04 Leverkusen), die met 62:29 minuten over de halve marathon en 28:37 minuten over de tien kilometer de beste feederprestatie heeft neergezet. Zes weken lang heeft hij zich intensief voorbereid op zijn thuisdebuut tijdens een trainingskamp op hoogte in Sankt Moritz (Zwitserland) en Livigno (Italië). Zijn doel is een tijd van 2:12:00. Dit zou niet in de buurt komen van het parcoursrecord bij de mannen (2:07:37) uit 2012, maar afgezet tegen de winnende tijden van de afgelopen jaren, die tussen de 2:13 en 2:16 lagen, gelooft bondscoach Kohls ook dat hij zo’n tijd kan halen. Dahlke’s eerste DM-titel zal echter geen uitgemaakte zaak zijn. Erik Hille (LT Haspa Marathon Hamburg; PB 2:14:18 h), runner-up bij de Generali Köln Marathon 2019, Florian Röser (TV Konstanz; PB 2:15:03 h), Nic Ihlow (SC DHfK Leipzig; PB 2:15:07 h) en Lorenz Baum (LAV Stadtwerke Tübingen; PB 2:16:32 h) maken ook een goede kans om bij de toplopers te horen.Volledige afstand, hetzelfde doel: goud voor Esther Jacobitz?

Dames
Na haar overwinning op de halve marathon vorig jaar doet Esther Jacobitz dit jaar mee aan de hele afstand en wordt ze als debutant ook gezien als de favoriet voor DM-goud. Met 72:53 minuten op de halve marathon en 33:44 minuten op de 10 kilometer heeft ze aanzienlijk betere tijden op de subafstanden dan haar concurrenten. “Omdat het een kampioenschapsrace is, lopen we meer tactisch dan voor de tijd,” zegt ze.Desondanks heeft ze voor zichzelf een streeftijd van 2:32 tot 2:33 uur gesteld. En ze onthult: “De laatste lange trainingslopen gingen echt goed. Ik had nog genoeg over op kilometer 38 en mijn trainingskamp van vier weken in Kenia ging ook helemaal geweldig. Ik hoop dat ik zondag gewoon van de loop kan genieten.” Katja Fischer (SCC Berlin; PB 2:42:39 h), winnares van de halve marathon van 2019, en Florentine Beese (Hannover Athletics; PB 2:46:41 h) zullen naar verwachting de sterkste concurrenten zijn.

Sabrina Mockenhaupt
Bij de vrouwen is er een weerzien met Sabrina Mockenhaupt-Gregor (LV Pliezhausen), die aan haar achtste Generali Cologne Marathon gaat deelnemen – ze won de marathon twee keer en pakte vijf keer de overwinning op de halve marathon. Maar als het gaat om de topposities dit jaar, zijn anderen favoriet met voormalig U20 Europees kampioene over de hindernissen Lisa Oed (Königsteiner LV; PB:73:47 min), de Eritrese Adissalem Sleshi Alemu (LG Telis Finanz Regensburg; PB: 73:54 min) en Mia Jurenka (VfL Sindelfingen; PB: 76:39 min).

De wedstrijd wordt vanaf 10.25 live uitgezonden
Door Sportschau. Klik hier
Klik hier voor uitslagen
Of hier op You TubeReacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *