< terug

Abdi Nageeye op recordjacht tijdens de 48ste NN CPC Loop Den Haag

1 februari 2024 (0 reacties)

Met de komst van Abdi Nageeye krijgt de 48ste CPC Loop Den Haag een bijzonder karakter. De snelste wegatleet van het land wil op zondag 10 maart in de hofstad een aanval doen op zijn Nederlandse record op de halve marathon. 

Dat record staat sinds 2019 op zijn naam met 1.00.24. Nageeye leverde die prestatie in het Japanse Marugame. In de jaren erna heeft de 34-jarige atleet zich nadrukkelijk ontwikkeld tot een internationale topper. 

In 2021 veroverde hij tijdens de Olympische Spelen van Tokio het zilver op de marathon en ‘sleepte’ bovendien zijn Belgische vriend Bashir Abdi op spraakmakende wijze mee naar het brons. Een jaar later won Nageeye als eerste Nederlander de NN Marathon Rotterdam, met een verbluffend nationaal record van 2.04.56. In New York finishte hij de afgelopen twee jaar tussen andere wereldtoppers als derde en vierde.

Nageeye wil nu graag zijn toptijd op de halve marathon aanscherpen. De CPC Loop Den Haag is daarvoor een ideale gelegenheid. Vele deelnemers realiseerden op het attractieve en snelle parcours hun persoonlijk record, zoals Nienke Brinkman die vorig jaar bij de vrouwen deze afstand won. Nageeye geldt dit jaar als één van de favorieten voor de zege.

Het parcours is op enkele punten verder verbeterd. Afgelopen weekeinde vond met goed gevolg de officiële meting plaats. ,,We zijn klaar voor nieuwe recordtijden,’’ zegt Marc Corstjens, die traditioneel met veel kennis van zaken het atletenveld samenstelt. ,,We zijn blij met de deelname van Nageeye en maken binnenkort namen van andere toppers bekend.’’

Mocht Nageeye erin slagen om zijn Nederlandse toptijd op de halve marathon te verbeteren, dan is het record terug in Den Haag. Voordat de atleet van Somalische origine het in bezit nam, stond het maar liefst twintig jaar op naam van Greg van Hest, die in 1999 bij de ‘CPC’ een tijd van 1.01.10 neerzette. 

De CPC Loop Den Haag is voor Nageeye een belangrijke tussenstop op weg naar de Olympische Spelen die komende zomer in Parijs op het programma staan. Aan de limiettijd voor de Olympische marathon heeft hij al voldaan.

Loopfeest

De CPC Loop Den Haag is het grootste loopfeest van de residentie en trekt jaarlijks in een ongekend sfeervolle ambiance meer dan 30.000 deelnemers. Het is behalve een topsportevenement een gezellig en sportief ‘uitje’ voor de hele familie. Met afstanden tot en met de halve marathon staat het evenement bekend als voorjaarsklassieker. 

Wilbert Lek, Directeur CPC Loop Den Haag: “Naast de komst van topatleten uit binnen en buitenland, kijk ik ernaar uit om tienduizenden sporters te verwelkomen aan de start van de diverse afstanden. Met naast de NN Halve Marathon ook een 5 KM en 10 KM Loop bieden we iedere recreatieve hardloper een mooie uitdaging.”

Alle afstanden starten en finishen bij het Malieveld. De parcoursen lopen door de met veel publiek gevulde straten van Den Haag. Het hoofdonderdeel, de Halve Marathon, gaat van de stad richting de iconische Pier in Scheveningen om vervolgens weer in de stad te finishen. 

Programma

De 48e editie van de CPC Loop Den Haag begint op zondag 10 maart om 9.15 uur met de gro-up Jeugdloop van 1 km. Hierna volgen de CPC4ALL van 1 km (10.00 uur), de gro-up Jeugdloop van 2,5 km (10.30 uur), de 5 KM Loop (11.00 uur), de 10 KM Loop (12.00 uur) en de Halve Marathon (14.00 uur). 

Daarnaast kan er vrijdag 8 maart worden deelgenomen aan de City Pier Night Walk (start tussen 18.00 en 18.30 uur), een gezellige avondwandeling van 8 of 12 kilometer. 

Het is nog mogelijk om in te schrijven voor alle onderdelen via https://www.nncpcloopdenhaag.nl/inschrijven/

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *