< terug

Acht van Apeldoorn is het Koningsnummer op de Koninklijke Loolaan. De voorbeschouwing en deelnemerslijst.

3 februari 2024 (0 reacties)

Fotocredit Midwintermarathon

De Midwintermarathon in Apeldoorn wordt zondag 4 februari voor de 49e keer georganiseerd en is de opening van het wegseizoen in Nederland. Met een record aantal deelnemers van ruim 15.000 deelnemers op de zondag en 16.408 voor het hele weekeinde is de wedstrijd populairder dan ooit tevoren. De klassieke midwinterafstanden: de tien Engelse Mijlen en de 25 kilometer zijn al jarenlang populair bij de lange afstandsatleten. De afsluiter is de Acht van Apeldoorn. Het koningsnummer op de Koninklijke Loolaan. Een voorbereidingswedstrijd voor een aantal topatleten, die ook een week later van start zullen gaan bij het NK tien kilometer.

Geen startgelden
De acht kilometer van Apeldoorn trekt sinds het begin van deze wedstrijd in 2008 niet alleen veel recreatieve lopers maar vooral ook een aantal nationale toplopers die de wedstrijd zien als een geschikte voorbereidingswedstrijd voor het wegseizoen. Racedirector Frans Mulderij is opnieuw content over de aangemelde atleten. “Ons prijzenpakket is interessant genoeg voor atleten om naar Apeldoorn af te reizen”.  In tegenstelling tot andere nationale topwedstrijden worden er in Apeldoorn geen startgelden betaald. Het maakt het speelveld transparant. Niet onderhandelen over startgelden maar snoeihard lopen om de eerste prijs te winnen. Zoals het hoort zou menig recreatieve deelnemer zeggen. Deze recreatieve deelnemers vormen de hoofdmoot van de acht van Apeldoorn. Er zijn dit jaar maar liefst 6.416 deelnemers.

Foto Kevin Hagens Fotocredit Midwintermarathon. Richard Douma sprint in 2023 naar de zege voor Koen Naert

Is Douma in topvorm voor derde zege?
Nationaal recordhouder tien kilometer Richard Douma staat opnieuw op de startlijst van de acht van Apeldoorn. Hij won de wedstrijd in Apeldoorn al twee keer op een rij. Vorig jaar was hij met 22.41 slechts een tel verwijderd van het parcoursrecord. Daniel Nilsson won in 2019 met een tijd van 22.40. De vorm van Douma is nog een vraagteken. “Het is aftasten. Het is al twee maand geleden dat ik mijn laatste wedstrijd liep” aldus Douma.  De veelvoudig nationaal kampioen 1500 mtr liep vorig jaar herfst een tegenvallende marathon van Amsterdam. Douma finishte totaal uitgeput in 2.14.57. Hij stelde zichzelf in de finale enorm op de proef. Het herstel kwam wel maar niet de echte topvorm. Ook in de Zevenheuvelenloop kon Douma het afgelopen jaar de Nederlandse top niet volgen. Voor de derde winst in Apeldoorn zal de inwoner van Hoogeveen zondag in topvorm moeten zijn. “Zondag is de concurrentie flink”, aldus Douma. Tegenstander is namelijk Filmon Tesfu. De atleet van SV Sportlust gaat debuteren in Apeldoorn. Enkele weken geleden benaderde Tesfu in Valencia met 28.12 het Nederlandse record tien kilometer tot slechts enkele tellen. Dit record wordt met 28.08 gedeeld door Richard Douma en Abdi Nageeye. Tesfu was vorig jaar in tal van Nederlandse topwedstrijden de beste Nederlander. In de Venloop, de vier mijl van Groningen, de Zevenheuvelenloop en ook de Warandecross klasseerde de ijzerbewerker zich tot beste Nederlander. Ook kwam hij als enige Nederlandse senior uit bij het EK cross. Filmon Tesfu heeft net als Richard Douma de ambitie om zich dit jaar te kwalificeren voor het EK halve marathon in Rome. Daarvoor is een tijd nodig van 1.02.26. Voor een groot aantal Nederlandse atleten een haalbare eis. Er mogen zes atleten starten in Rome. Korte termijn doel voor beide atleten is het NK tien kilometer in Schoorl volgende week zondag.

De outsiders
Belangrijke outsider is morgen ook Tom Hendrikse. De Assenaar is verguld met startnummer acht. Mooier kan toch niet startnummer acht in de acht van Apeldoorn aldus Hendrikse. “Hoofddoel is het NK tien kilometer in Schoorl maar zondag wil ik echt knallen op de Loolaan” verklaart Hendrikse. Hendrikse zal dit jaar ook kwalificatie voor het EK halve marathon willen nastreven. In 2022 was hij deelnemer aan het EK marathon in München. Hendriks streed enkele weken geleden tot diep in de finale mee voor de winst in de halve marathon van Egmond en werd derde. Hij liet oa Belgische topper Koen Naert achter zich. Naert finishte vorig jaar nog als tweede in Apeldoorn. Hendrikse zal nu wel het podium willen halen, vorig jaar finishte hij met 23.03 als vierde. Belangrijke uitdager in het Nederlandse deelnemersveld is ook Abdirahman Mohamed Hij won in 2022 de tien van Nijmegen in 29.43. Dan is er nog Edwin Sjerps. De TDR atleet won het nationaal crossklassement korte cross en is in voorbereiding op het NK tien kilometer. Hij won al twee keer de Utrechtse Singelloop (10K)

Buitenlandse deelname
Waar in het verleden de Marokkaanse atleten kleur gaven aan de wedstrijd ontbreken ze dit jaar. Er zijn dit jaar andere buitenlandse podiumkandidaten. De al lange tijd in Nederland verblijvende Ethiopische atleet Mustefa Kedir liep in Nederland al een aantal keren een topdrie klassering. De Deen Jacob Simonsen is wellicht een van de sterkste buitenlandse kanshebbers. Simonsen is de nationale kampioen marathon en heeft samen met de 1 jaar oude Viggo het ludieke wereldrecord babyjogger halve marathon in bezit. In Aarhus werd vorig jaar 1.08.04 als wereldrecord gelanceerd. Dat de Deen ook nationaal recordhouder BeerMile is maakt de verzameling curieuse records compleet. Of de Europese topper orientatielopen Yannick Michiels goed genoeg is voor een podiumplaats moet blijken. Hij werd vorig jaar 12e.

Diane van Es is zonder concurrentie klaar voor derde zege.
Op de startlijst bij de dames prijkt de naam van Diane van Es. De atlete van het Valley Running Team won net als Richard Douma de acht van Apeldoorn in twee achtereenvolgende jaren. Vorig jaar verbaasde ze met een nieuwe toptijd van 24.44. Veel te snel voor de concurrentie. Van Es liep toen een week later bij het NK tien kilometer in Schoorl een subliem nationaal record van 30.29. Zij verzekerde zich daarmee van deelname aan de Olympische Spelen dit jaar in Parijs. Van Es kan zondag zonder concurrentie haar vorm testen Ze gaat over een week van start in de halve van Barcelona. Daar zal ze de absolute wereldtop ontmoeten. De strijd om de andere ereplaatsen in Apeldoorn wordt spannend. Jacelyn Gruppen verbeterde zich vorig jaar sterk op de 10 km, 15km en halve marathon en is zondag kandidate voor opnieuw een ereplaats. Vorig jaar finishte ze als tweede in 26.12. Ze zal voor een podiumplaats concurrentie krijgen van Jennifer Guilkers en Ineke van Koldam. Beide atletes met vergelijkbare persoonlijke records.

Hieronder de deelnemerslijst

Wedstrijdlopers-v27-1-2024

Het programma

• 09.55 uur Warming up voor de Centraal Beheer Kidsrun
• 10.00 uur Start Kidsrun prestatieloop 500m (4-12 jaar)
• 10.10 uur Start Kidsrun 1 km (6-7 jaar)
• 10.20 uur Start Kidsrun 1 km (8-9 jaar)
• 10.30 uur Start Kidsrun 1 km (10-12 jaar)
• 10.40 uur Prijsuitreiking Kidsrun 500m/1 km
• 11.15 uur Start Decathlon Mini-Marathon (10 EM) en Businessrun (10 EM)
• 11.45 uur Start Asselronde (25 km)
• 12.05-14.45 u Finish Decathlon Mini-Marathon:
• 12.30 uur Prijsuitreiking Decathlon Mini-Marathon (10 EM) mannen en vrouwen
• 13.10-14.45 u Finish Asselronde:
• 13.30 uur Prijsuitreiking mannen Asselronde (25 km)
• 13.45 uur Prijsuitreiking vrouwen Asselronde (25 km)
• 13.15 uur Prijsuitreiking Businessrun (10 EM)
• 15.00 uur Start Centraal Beheer Acht van Apeldoorn (8 km) en Businessrun ( 8 km)
• 15.25-16.30 u Finish Centraal Beheer Acht van Apeldoorn:
• 15.40 uur Prijsuitreiking Centraal Beheer Acht van Apeldoorn (8 km)
• 15.45 uur Prijsuitreiking Businessrun (8 km)
• 16.30 uur Einde evenementReacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *