< terug

Agnes Ngetich brengt wereldrecord 10 km op 28.46. Voor het eerst 29 minuten grens doorbroken (video en uitslagen)

14 januari 2024 (0 reacties)

Agnes Ngetich uit Kenia heeft zondag (14) het wereldrecord 10 kilometer voor vrouwen verbeterd door 28:46 te lopen op de 10K Valencia Ibercaja. De 22-jarige wordt de eerste vrouw die de 29 minuten grens doorbreekt. Ze verbetert het wereldrecord met 28 seconden in een gemengde wegwedstrijd. Twee jaar geleden werd dit record gevestigd in Castellon door Yalemzerf Yehualaw uit Ethiopië.

Wereldrecord vijf kilometer
Ngetich, winnares van het brons bij het wereldkampioenschap brons cross country brons, werd in de Spaanse kuststad gehaasd door haar landgenoot Japheth Kipkemboi Kosgei en het eerste wereldrecord sneuvelde halverwege toen Ngetich in 14:13 over de 5 kilometer ging. Dat is zes seconden sneller dan het wereldrecord voor vrouwen in een gemengde race, dat in 2021 in Barcelona werd neergezet door Ejgayehu Taye uit Ethiopië, en evenaart de tijd die Beatrice Chebet uit Kenia twee weken geleden neerzette in een race voor alleen vrouwen in Barcelona.

Ngetich’s 10km tijd is ook sneller dan het wereldrecord voor vrouwen op de baan, met Letesenbet Gidey’s wereldrecord op de 10.000m op 29:01.03.Emmaculate Anyango dook ook onder de 29 minuten in Valencia, ze klokte 28:57 en eindigde als tweede achter haar landgenote Ngetich.

“Ik ben zo blij. Ik had dit wereldrecord niet verwacht,” zei Ngetich. “Ik was gekomen om mijn tijd te verbeteren, in ieder geval ergens rond de 29:14, maar ik ben blij dat ik een wereldrecord van 28 minuten heb gelopen. Dit had ik niet verwacht.”Ze zal zich nu richten op het WK Cross Country Belgrado 24 in maart en dan de Olympische Spelen van Parijs 2024.

Mannen
De mannenrace werd gewonnen door Jacob Kiplimo uit Oeganda in 26:48. Filmon Tesfu komt met 28.12 net tekort om het nationale record van Richard Douma en Abdi Nageeye (28.08) te verbeteren.

Hier alle uitslagen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *