Amanal Petros en Domenika Mayer verpulveren parcoursrecords in Hannover

14 april 2024 (0 reacties) Amanal Petros en Domenika Mayer verpulveren parcoursrecords in Hannover

Winnaar Amanal Petros Fotocredit Norbert Wilhelmi

De Duitse winnaars Amanal Petros en Domenika Mayer verpulverden de parcoursrecords bij de Marathon van Hannover. Titelverdediger Petros verbeterde zijn eigen parkoersrecord van 2:07:02 van vorig jaar met bijna een minuut en won in 2:06:05 ondanks winderige omstandigheden en een warm zonnetje tijdens het laatste deel van de race. Petros, die met 2:04:58 de nationale recordhouder is, liep de op één na snelste tijd ooit gelopen door een Duitse marathonloper. De Kenianen Boaz Kipkemei en Victor Kiplimo werden tweede en derde met respectievelijk 2:07:06 en 2:09:58.Domenika Mayer klokte 2:23:50 nadat ze een groot deel van de race in gevecht was met voormalig Boston Marathon winnares Sharon Cherop. De Keniaanse eindigde als tweede in 2:24:41 en mede-Keniaanse Lilian Jebitok werd derde in 2:27:13. Domenika Mayer was bijna twee minuten sneller dan het vorige parcoursrecord van Matea Parlov Kostro uit Kroatië, die vorig jaar 2:25:45 liep.

“Ik ben echt blij met deze resultaten. We hebben twee Duitse winnaars die allebei het parcoursrecord hebben verbroken,” zei wedstrijdleidster Stefanie Eichel. Inclusief de wedstrijden op kortere afstanden registreerden de organisatoren in totaal ongeveer 26.600 inschrijvingen uit meer dan 100 landen voor de 32e editie van de ADAC Marathon Hannover. Bijna 4.000 van hen waren marathonlopers.

Mannen
Met een zeer gelijkmatig tempo bereikte de kopgroep bij de mannen na 63:10 de helft van de marathon en vervolgens werd het 25k punt in 1:14:48 bereikt. In dit stadium waren er naast Amanal Petros nog maar twee Kenianen over: debutant Boaz Kipkemei en gangmaker Evans Kimtai, die het tempo niet lang kon vasthouden. Hij viel kort na 27 kilometer uit. Toen Petros en Kipkemei vervolgens het 35 km punt bereikten wees hun tussentijd van 1:44:58 op een 2:06:30 finish. Maar naast het parcoursrecord ging Amanal Petros ook in de achtervolging op de leidende Duitse tijd van het jaar, de 2:06:27 van Samuel Fitwi uit Dubai. Petros wist een versnelling in te zetten, liep weg van Kipkemei en legde de laatste vier kilometer af in 2:55, 2:55, 2:55 en 2:50. “Ik had niet verwacht dat ik vandaag 2:06:05 zou lopen,” zei Amanal Petros, die uit deze finish veel motivatie kan halen voor de Olympische race in Parijs in de zomer. “Zonder de wind denk ik dat ik ongeveer een minuut sneller zou zijn geweest.”

Winnares Domenika Mayer Fotocredit Norbert Wilhelmi

Dames
Domenika Mayer en Sharon Cherop scheidden zich vanaf het begin af van de rest van de kanshebbers. De 40-jarige Keniaanse, die in 2011 derde werd op de wereldkampioenschappen marathon in Daegu, Zuid-Korea, en het jaar daarop de Boston Marathon op haar naam schreef, liet een verrassend sterke prestatie zien op 40-jarige leeftijd. Mayer en Cherop hadden al anderhalve minuut voorsprong toen ze in 71:43 het halve marathon punt passeerden. De Keniaanse had meerdere keren problemen met het pakken van haar bidon bij de verzorgingsposten. Ze verloor tot 20 meter per keer, maar dichtte steeds het gat. Met nog vijf kilometer te gaan soleerde Domenika Mayer naar de finish. Met 2:23:50 miste ze haar PB met slechts drie seconden, maar verbeterde wel het parcoursrecord van de Kroatische Matea Parlov Kostro (2:25:45 van vorig jaar) met bijna twee minuten;

Mayer
“Ik ben echt blij met mijn race. Ik was verrast dat Sharon het zo lang volhield, maar ik heb me gewoon op mezelf geconcentreerd en mijn eigen race gelopen,” zei Domenika Mayer. “Ik kijk nu uit naar de Olympische marathon. Het wordt natuurlijk een heel andere race op een heuvelachtig parcours en zonder pacers.” Sharon Cherop hoopt nog een tijdje door te kunnen gaan met elite hardlopen. “Ik ben blij met mijn race en ik denk dat ik opnieuw 2:22 kan lopen,” zei de Keniaanse, wiens PB uit 2013 op 2:22:28 staat. “Ik denk dat ik nog wel een paar jaar kan hardlopen en zal me nu richten op een marathon in het najaar.”