< terug

Aqui estamos.

Daar zijn we dan. Allemaal zowaar. Sommigen komen uit landen waar stroom gestolen moet worden om op internet te komen. Illegale tappunten, eindeloos doorverbonden door de krottenwijken van de steden, maken het mogelijk andere dingen te zien dan lokaal geweld en armoede. Brood mag je stelen als je het onmogelijk kunt betalen of krijgen. Anderen komen uit landen waar alles ruim voorhanden is. De nieuwe column van Jitze Weber is uit

25 juli 2016 (0 reacties)

Overpeinzingen

Daar zijn we dan. Allemaal zowaar. Sommigen komen uit landen waar stroom gestolen moet worden om op internet te komen. Illegale tappunten, eindeloos doorverbonden door de krottenwijken van de steden, maken het mogelijk andere dingen te zien dan lokaal geweld en armoede. Brood mag je stelen als je het onmogelijk kunt betalen of krijgen. Anderen komen uit landen waar alles ruim voorhanden is. Deze sporters klagen over hun onderkomen. Ze hebben het over eerlijke sport. Ze duiken in een hotel vanwege gebreken bij oplevering van het Olympisch dorp. Kans op kortsluiting is er deze keer overal. De sport is weer in de ban van de vijf ringen en de broederstrijd barst weer los. Het IOC is met een nette oplossing gekomen inzake de dopingperikelen en het tweede grote sportfeest dat in Rio gehouden wordt kan beginnen. De rijken zijn boos, de armen zijn stil. In een krot ontstaat nogal eens kortsluiting. Geen stresstest, geen geld, geen zekerheden. Alleen een tv die als schemerlamp hoop rondstrooit in de kamer. Sneller dan Schippers zullen deze mensen niet worden. Om sneller dan Schippers te worden moet je plaatjes kijken. Florence in 1984 vergelijken met Florence in 1988. Krachttraining doet een hoop en omdat het om hoop gaat zal er weinig veranderen.

 

Tijdens de atletiekonderdelen is schone sport nu gegarandeerd omdat er geen Russen meedoen. Laat me niet lachen. Het peloton werd weer eens stilgelegd omdat een zojuist aan de armoe ontsnapte Italiaan op doping was betrapt. Jaren later hoor je het hele verhaal. Van Denen met snelle benen, van Fransen met kansen. Wonderschoon allemaal. Herinner je de verhalen over het kwaad en de enge mannetjes. De goudeerlijke strijd tegen kanker in de Tour. De onbestrafte risiconemers winnen in de sport even vaak als in het leven daarbuiten. Het belangrijkste moet altijd worden hooggehouden in de sport : iedereen mag meedoen. Wie zich niet aan de regels houdt ook, omdat de controle op het naleven van de regels selectief, inefficiënt en onmenselijk is. De echte vraag is natuurlijk of we die topsport nog wel willen. Die vraag is wat mij betreft snel beantwoord met ja.

 

Voor de gewone hardloper is een beetje inspiratie nooit weg. Het kijken naar iemand die het erg goed kan, is een bron van inspiratie. Een topatleet moet je ook herstel gunnen. Snel herstellen is weliswaar trainbaar, maar in sommige gevallen is het nodig het herstelproces te versnellen. Een trainingsprogramma waarbij de verschillende trainingsonderdelen niet meer goed op elkaar aansluiten omdat de hersteltijden dat niet toelaten, kan er toe leiden dat de atleet zichzelf in de vernieling traint om het nog maar allemaal gedaan te hebben. Dat is weer eens iets anders dan voor de trein springen, maar het komt op hetzelfde neer.  Er zijn allerlei manieren te bedenken om er het uiterste uit te halen, maar met roepen dat het allemaal niet werkt bereik je weinig op weg naar de overwinning.

 

Als je de oorlog tegen de drugs niet kunt winnen, helpt het zeker niet om alles altijd maar goed te vinden. Denken aan regulering van dopinggebruik is noch verbieden, noch het aanmoedigen van het gebruik van allerlei middelen. Oorzaken van drugsgebruik wegnemen zou in de krottenwijken van Rio wel helpen. Huizen, werk, scholing, sport. Als mensen geen kansen meer zien gaan ze zichzelf verdoven. Kansen om het anders en beter te doen zijn er volop. Er is nog veel te doen. Het systeem laat het niet toe. De mensen in de krotten worden kort gehouden en machteloos gemaakt door enge mannetjes. In de topsport gebeurt dat ook, maar daar ligt het allemaal wat genuanceerder. Van drugs word je niet beter, hooguit ben je even kunstmatig uit de problemen. Van doping kun je zowel beter als zieker worden. Het kunstmatig gerealiseerde kracht- en uithoudingsvermogen vind je terug in de sportresultaten. Het goed beoordelen van kansen en consequenties moet je niet aan zedenprekers overlaten. Daar komt oorlog van.

 

Kritisch blijven kan helpen bij het zoeken naar oplossingen. Dat geldt voor het kijken naar regels in de sport en ook voor de speurtocht naar verbetering van de levensomstandigheden van degenen die nog steeds in riolen slapen, onder golfplaten wonen, waar dan ook. Het lampje met hoop moet ook bij hen blijven branden. Leuk om te weten is dat tijdens de Spelen iedereen dezelfde dingen ziet zolang het licht brandt. Het IOC was niet bereid om in het grootste land ter wereld het licht uit te doen. Daar kan ik niet boos van worden. Tijd om te genieten van de sport, ik ga al vast weer een stukkie lopen. Inspiratie kan ook heel goed uit jezelf komen, maar het hoeft niet altijd.

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.