< terug

Asics onderzoek toont verband tussen regelmatig sporten in tienerjaren en positieve mentale gezondheid op volwassen leeftijd

25 april 2024 (0 reacties)

Nederlanders die tijdens hun tienerjaren regelmatig sporten, hebben als volwassenen hogere State of Mind-scores op het gebied van mentaal welzijn, maar zorgwekkend genoeg zijn jongere generaties minder actief. Vandaag kondigt Asics de resultaten aan van haar tweede Global State of Mind Onderzoek, dat een positief verband tussen lichamelijke beweging en mentaal welzijn bevestigt en een verband blootlegt tussen actief zijn in de tienerjaren en positief mentaal welzijn op volwassen leeftijd.

Het onderzoek heeft meer dan 26.000 respondenten uit 22 landen en toont aan dat hoe meer mensen sporten, hoe hoger hun State of Mind-scores op het gebied van mentaal welzijn zijn.¹ In Nederland hebben mensen die regelmatig actief² zijn een gemiddelde State of Mind-score op het gebied van mentaal welzijn van 66/100, terwijl inactieve³ mensen een lagere State of Mind-score hebben van slechts 62/100, een verschil van 4 punten.

De gemiddelde State of Mind-score op het gebied van mentaal welzijn in Nederland is 65/100, wat gelijk is aan het wereldwijde gemiddelde. Daarmee komt Nederland op de 9e plaats van de 22 onderzochte landen. De fysieke activiteitsniveaus in Nederland liggen hoger dan het wereldwijde gemiddelde, met 65% van de bevolking die regelmatig aan lichaamsbeweging doet.

Krachtig verband tussen bewegen als tiener en volwassen positieve mentale gezondheid
Het onderzoek toont aan dat actief zijn in de tienerjaren direct van invloed is op de geest later in het leven. Deelnemers die tijdens hun tienerjaren aan lichaamsbeweging deden, meldden hogere activiteitsniveaus en State of Mind-scores op het gebied van mentaal welzijn als volwassenen. Deze bevindingen geven aan dat actief blijven als tiener essentieel is voor het ontwikkelen van goede bewegingsgewoonten.

Het onderzoek kan de leeftijden van 15-17 jaar aanwijzen als de belangrijkste jaren om actief te blijven en wanneer stoppen met sporten aanzienlijke invloed heeft op je mentale gesteldheid in de komende jaren. In Nederland hebben degenen die regelmatig hebben gesport toen ze tussen de 15-17 jaar oud waren, een gemiddelde State of Mind-score van 67/100 als volwassene, terwijl degenen die niet actief waren tijdens die jaren een State of Mind-score hebben van 61/100

Minder sporten? Dan ook minder focus, minder kalm en minder zelfverzekerd
Respondenten die vóór de leeftijd van 15 jaar stopten met sporten, hebben de laagste activiteitsniveaus en de laagste State of Mind-scores als ze volwassen zijn. In vergelijking met degenen die wél in staat waren om tijdens hun tienerjaren te sporten, is 30% wereldwijd nog steeds inactief als volwassene. En verder zijn ze:

  • 11% minder gefocust
  • 10% minder zelfverzekerd
  • 10% minder kalm
  • 10% minder rustig 

Elk jaar dat een tiener betrokken bleef bij regelmatige lichaamsbeweging wordt geassocieerd met verbeterde State of Mind-scores op het gebied van mentaal welzijn als volwassene. In Nederland zijn mensen die regelmatig sporten tot de leeftijd van 22 jaar als volwassenen 9% rustiger, 8% meer tevreden en 8% veerkrachtiger dan degenen die minder bewegen of helemaal stopten met sporten op 15-jarige leeftijd of jonger.

Zorgwekkend: jongere generaties steeds minder actief
Verontrustend genoeg heeft het onderzoek ook een sport-generatiekloof aan het licht gebracht, waarbij jongere generaties steeds minder actief zijn. In Nederland gaf bijna tweederde (63%) van de Stille Generatie (78 jaar en ouder) aan dagelijks actief te zijn geweest in hun vroege jeugd, vergeleken met slechts 17% van de Millennials (28-42 jaar) en slechts 22% van Generatie Z (18-27 jaar).

Generatie Z in Nederland heeft een aanzienlijk lagere gemiddelde State of Mind-score op het gebied van mentaal welzijn van 62/100 in vergelijking met zowel de Babyboomers (59-77 jaar) als de Stille Generatie met een score van 72/100.

Professor Brendon Stubbs, een toonaangevende onderzoeker op het gebied van lichaamsbeweging en geestelijke gezondheid van King’s College London, zei: “Het is zorgwekkend om deze daling in activiteitsniveaus te zien bij jongere respondenten op zo’n cruciale leeftijd, vooral omdat het onderzoek een verband heeft aangetoond met lagere welzijnsniveaus op volwassen leeftijd.”

“Over de hele wereld vertoont Generatie Z al de laagste State of Mind-scores op het gebied van mentaal welzijn in vergelijking met de Stille Generatie, dus dit kan een enorme impact hebben op toekomstig mentaal welzijn over de hele wereld.”

Lees hier onderstaand het hele rapport

ASICS-State-of-Mind-Report-2024-Netherlands-3

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd