< terug

Atlete Matea Parlov Kostro is de Kroatische hoop in de marathon van Frankfurt.

28 oktober 2023 (0 reacties)

Foto www.photorun.net

De Duitse wegen liggen Matea Parlov Kostro wel. In 2022 boekte ze in Duitsland binnen zes maanden het grootste succes uit haar carrière tot nu toe en tevens haar grootste overwinning. In augustus 2022 won ze de zilveren medaille op de Europese kampioenschappen in München, waardoor ze in één klap een Kroatische sportster werd. Dit was de eerste medaille die een Kroatische vrouw won op een hardloopevenement in bijna een eeuw Europese Kampioenschappen. In mei van dit jaar behaalde ze haar grootste overwinning tot nu toe. De atlete uit Zagreb won de marathon van Hannover en verbrak met 2:25:45 zowel het parcoursrecord als haar persoonlijke beste tijd. Deze prestatie plaatste de 31-jarige bij de allerbesten van de Europese marathonelite. Nu loopt ze zondag de Marathon van Frankfurt.

Frankfurt
“Ik heb besloten om de Frankfurt Marathon te lopen omdat het een snelle wedstrijd is met een kwalitatief hoogstaand deelnemersveld. Ik voel me altijd goed als ik in Duitsland loop, ook dat was een factor in het voordeel van Frankfurt. Een andere reden was dat ik zo uitkijk naar de spectaculaire aanloop naar de finish in de Festhalle,” aldusMatea Parlov Kostro. “Mijn vorm is beter dan ooit, de prestaties in de training zijn beter dan voor de Europese Kampioenschappen. Ik heb een lichte verkoudheid gehad, maar voel me nu goed.””Ik ben blij dat ik me geen zorgen meer hoef te maken over het halen van de Olympische kwalificatietijd, ik ben zeker van mijn ticket naar Parijs. Maar ik wil een persoonlijke beste tijd lopen, dus er is natuurlijk altijd een vorm van druk om te presteren.”

Atletiek
Haar eerste sport was niet hardlopen maar handbal. “Op een dag vroeg een sportleraar of ik een race van 600 meter wilde lopen op de atletiekbaan voor de school. Het betekende dat ik die dag niet naar school hoefde, dus deed ik het, niet dat ik slecht was in mijn studie, integendeel.” Ze werd derde zonder specifieke training en haar talent was meteen duidelijk. De carrière van de Kroatische ging van start.

Marathon
Aanvankelijk liep ze middellange afstanden, maar ze had niet genoeg snelheid op de 800 en 1500 meter om internationaal indruk te maken. Haar prestaties op de langere afstanden waren echter beter. Ze liep met 9:08.49 een Kroatisch record op de 3.000m. Wegwedstrijden boden nog meer potentieel en daar heeft ze zich sinds 2018 meer op geconcentreerd. In dat jaar maakte ze haar marathondebuut in Berlijn met 2:38:05. Sindsdien maakt ze grote progressie. Tijdens de marathon van Valencia in 2020 kon ze midden in de Corona-pandemie voor het eerst onder de 2:30 te lopen. Ze finishte in 2:28:52. Dit zorgde voor Olympische kwalificatie van Tokio. Tijdens de Olympische marathon van 2021 in Sapporo behaalde ze in extreme hitte een verdienstelijke 21e plaats. In 2022 verbeterde ze ook haar snelheid op de kortere afstanden en liep in Berlijn een persoonlijk record van 31:54 op de 10 km. Dit gaf haar veel snelheid in de marathon wat resulteerde in een zilveren medaille op de marathon tijdens de Europese Kampioenschappen later dat jaar.

Ster in Kroatië
Deze race in München veranderde haar leven. “Zonder medaille ben je een niemand in Kroatië, maar als je er een wint, ben je van de ene op de andere dag een ster”, legt Matea Parlov Kostro uit. “Ik verdien niet veel meer, maar ik word regelmatig uitgenodigd voor tv-programma’s en mensen spreken me op straat aan en willen met me op de foto, vooral na een trainingsloop als ze me gezien hebben.” Wat vindt ze van het verbluffende wereldrecord voor vrouwen van de Ethiopische Tigst Assefa, die in Berlijn 2:11:53 liep? “Toen ik de tijd zag, was ik geschokt. Ik had het niet voor mogelijk gehouden dat een vrouw zo snel kon lopen. En ze toonde geen enkele zwakte tijdens de race na 30 kilometer, het was verbazingwekkend.” De beste Europeanen hebben in het verleden consequent hoge eindplaatsen behaald en zelfs medailles gewonnen op de Olympische Spelen. Op de vraag of ze droomt van een Olympische medaille in Parijs, antwoordde Matea Parlov Kostro: “Natuurlijk is een Olympische medaille de droom. Maar dat is niet realistisch, de Afrikaanse vrouwen zijn gewoon te sterk.”

Lees hier onze voorbeschouwing

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd