< terug

Atletiekgala: Femke Bol Atleet van het Jaar 2022

19 november 2022 (0 reacties)

Tijdens het jaarlijks Atletiekgala, dit keer weer een fysiek samenzijn in de Pathé te Ede, werd vanmiddag onder andere de winnaar van de verkiezing ‘Atleet van het Jaar’ bekend gemaakt. Ron Boszhard, presentator van de middag, zorgde samen met zijn bijzondere co hosts voor een bijzondere en feestelijke terugblik op het sportjaar 2022.

Future Athletics
Het centrale thema van deze editie was ‘Future Athletics’: een middag waarbij we de topatleten van nu eren want deze helden zijn de inspiratie voor de jongste jeugd. En deze jongste jeugd, de helden van de toekomst, had een zeer speciale rol in deze editie van het Atletiekgala.

Atleet van het Jaar 2022: Femke Bol
Dit jaar ging de strijd om de titel ‘Atleet van het Jaar 2022’ tussen drie atletes die dit jaar fenomenaal gepresteerd hebben: Femke Bol (3x goud op de EK Atletiek, 2x zilver op de WK Atletiek en 2x zilver op de WK Indoor Atletiek), Jessica Schilder (goud op de EK Atletiek, zilver op de European Throwing Cup, brons op de WK Atletiek en nogmaals brons op de WK Indoor Atletiek) en Nienke Brinkman (brons op de EK Atletiek).

De vakjury, bestaande uit drie atletiekcoryfeeën en drie gerenommeerde sportjournalisten van landelijke media, heeft haar stem laten gelden: de prestaties van Femke Bol hebben zonder twijfel de grootste impact gehad in de atletiekwereld: “haar prestaties zijn simpelweg uniek en er lijkt geen maat te staan op Femke dit jaar’.

Rens Blom, lid van de vakjury en aanwezig op het gala, doet een greep uit het lovende juryrapport: “De vrouwen hebben het afgelopen jaar ongelooflijk goed gepresteerd! Jessica heeft geschiedenis geschreven door als eerste Nederlandse een medaille te pakken op het WK én als eerste de Europese titel te pakken. Nienke heeft vriend en vijand verbaasd: in 2020 was zij een nog totaal onbekende trailrunster. Nadat zij eind 2021 op spectaculaire wijze debuteerde op de marathon, verbeterde ze in april te Rotterdam het negentien jaar oude Nederlands record van Lornah Kiplagat. Op de EK pakte ze brons, mogelijk een record “medaille winnen na de kortst mogelijke loopbaan”.

Meest spectaculair binnen al dit prestatieve geweld zijn toch de prestaties van Femke Bol. Na haar fantastische prestaties in Tokio (2021) won ze op de EK outdoor goud op de unieke combinatie van 400 vlak en 400 horden en pakte ze ook nog het goud met de estafettedames. Dit na tweemaal zilver op de WK (individueel en estafette) en naast vele andere topprestaties. Ongetwijfeld de atlete met de meeste impact.”

European Athletics Coaching Award voor Gert Damkat
Tijdens het Atletiekgala was er nog een bijzondere internationale prijs toe te kennen, namelijk de European Athletics Coaching Award. Jaarlijks kan iedere Europese member federation een voordracht doen voor toekenning van de Coaching Award aan een trainer die zich heeft onderscheiden door zijn of haar grote verdiensten voor de atletiek. Een kroon op het werk van bondscoach Gert Damkat, die mede dankzij de gouden medaille van Jessica Schilder op het EK Atletiek, in aanmerking kwam voor deze award. Niemand minder dan zijn eigen zoontje Quinn Damkat overhandigde hem deze award.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *