< terug

Bashir Abdi wint voor de tweede keer NN Marathon Rotterdam (Alle uitslagen)

16 april 2023 (0 reacties) Bashir Abdi wint voor de tweede keer NN Marathon Rotterdam (Alle uitslagen)

Bashir Abdi heeft op overtuigende wijze de 42ste Marathon Rotterdam naar zijn hand gezet. De 34-jarige Belg liep na 40 kilometer weg bij zijn Keniaanse rivaal Thimothy Kiplangat en triomfeerde in 2.03.47. 

Met die tijd bleef Abdi slechts elf seconden verwijderd van het Europese record dat hij in 2021 als winnaar op de Coolsingel vestigde. Kiplagat finishte als tweede in 2.03.50. ,,Ik ben erg blij dat ik opnieuw heb gewonnen in Rotterdam,’’ sprak Bashir Abdi na een uitbundige ‘ereronde’ met dochtertje Khadra. ,,De weersomstandigheden waren niet ideaal en het tempo wisselde nogal, maar ik heb mijn tweede snelste tijd ooit gelopen.’’ Alleen zelf was hij ooit sneller in de Maasstad. 

Ondanks keelproblemen rukte Abdi Nageeye tijdens een machtige inhaalrace op van de zevende naar de derde plaats (2.05.32). De winnaar van vorig jaar kroonde zich met zijn prestatie voor de vierde keer tot Nederlands marathonkampioen.Bij de vrouwen won Eunice Chumba uit Bahrein (2.20.31), voor de Ethiopische Tesfu Teklegegish Dolshi (2.21.35) en landgenote Rose Chelimo (2.26.21).

Eunice Chumba wint bij de dames

De 42ste NN Marathon Rotterdam telde in totaal bijna 50.000 deelnemers, van wie 17.000 zich hadden ingeschreven voor het hoofdnummer. 

Anne Luijten Nederlands kampioene

Nederlanders
Roy Hoornweg werd achter Abdi Nageeye keurig tweede Nederlander en pakte het zilver bij het NK. Hij finishte als tweede achter Nageeye die voor de vierde keer Nederlands kampioen werd. Hoorweg finishte met 2.13.19 op de Coolsingel en dat is een keurig persoonlijk record. Derde werd de debutant Stan Niesten die als derde Nederlander finishte in 2.14.26. Er is een vierde plaats voor Gianlcua Assorgia . De atleet uit Den Helder kwam in 2:14.51 over de streep. Teleurstellend was het optreden van Björn Koreman die vooraf aankondigde voor de Olympische limiet te gaan lopen. Koreman vertrok snel maar kwam zichzelf enorm tegen in het deel van de marathon waarom het allemaal gaat, het tweede deel. Hij finishte uiteindelijk als vijfde in 2.16.15. Anne Luijten kroonde zich met een persoonlijk record tot nationaal kampioene in 2.30.59. Ze was 5.35 minuten sneller dan ooit. Bregje Smits (2.36.34) en Evan Van Zoonen (2.42.37) flankeerden haar als tweede en derde op het erepodium.  Opmerkelijk is toch ook wel de finish van Frank Futselaar die finishte met een tijd van 2.22.30. Hij blijft daarmee ver verwijderd van zijn prestaties van weleer. Futselaar vertrok voor een 2.12 tijd. Ook Mohamed Ali kon geen indruk maken en moest net als Koreman al na 25 kilometer een streep zetten door een snelle eindtijd en finishte in 2.24. Naast Abdi Nageeye zijn er op dit moment geen Nederlandse atleten die nog kans maken op een Olympische kwalificatie (2.08.10). Khalid Choukoud komt wellicht nog in de buurt met een snelle najaarsmarathon, hij gaat van start in de Amsterdam marathon. Alleen dit jaar kan er nog gekwalificeerd worden

Nageeye wordt derde na een sterke inhaalrace. Nageeye is met zijn tijd ook gekwalificeerd voor de Olympische marathon in Parijs.

Lees hier alle uitslagen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *