< terug

Bethwell Yegon en Chala Regasa favoriet in Wenen marathon

2 april 2024 (0 reacties)


Bethwell Yegon finisht als tweede in Wenen in 2023. Foto Leo Hagen / VCM

Bethwell Yegon keert terug naar de marathon van Wenen waar hij vorig jaar tweede werd in ongewoon warme omstandigheden. De Keniaan hoopt het deze keer nog beter te doen en zijn eerste marathon op 21 april te winnen. Hij wordt uitgedaagd door Chala Regasa uit Ethiopië, die ook uit is op zijn eerste grote marathontriomf. Beide atleten hebben een PR van iets meer dan 2:06 en leiden het competitieve mannenveld bij de Vienna City Marathon. Meer dan een dozijn atleten op de huidige startlijst hebben persoonlijke records van onder de 2:10 en een aantal van hen hoopt zich te kwalificeren voor de Olympische marathon in Parijs deze zomer. Met meer dan 40.000 inschrijvingen is de marathon van Wenen het grootste eendaagse sportevenement van Oostenrijk en de enige wegwedstrijd in het land met een World Athletics Elite Label.

Bethwell Yegon liep in 2021 een verbluffende marathon in Berlijn, toen hij van ver kwam, de Ethiopische superster Kenenisa Bekele inhaalde en in de slotfase bijna nog de wedstrijd wist te winnen. Yegon eindigde als tweede en verbeterde zijn persoonlijk record met meer dan twee minuten tot 2:06:14. Dit is nog steeds de snelste tijd van de 31 marathonlopers. Yegon traint in Iten (Kenia). “Ik ben blij om terug te keren naar Wenen en mijn doel is om voor de overwinning te strijden en een podiumplaats te bemachtigen. Hopelijk zijn de weersomstandigheden goed en is er een sterke groep om mee te lopen,” Hij won vorig jaar in 2:06:57, dat is vijfde snelste tijd ooit in de geschiedenis van de Wenen Marathon.

Chala Regasa heeft ook al in Wenen gelopen, zij het in een andere rol. De 26-jarige Ethiopiër maakte deel uit van het pacersteam dat Eliud Kipchoge ondersteunde toen hij in 2019 op sensationele wijze de marathonbarrière van twee uur doorbrak. Een jaar geleden liep Regasa eindelijk zijn marathondebuut in Rotterdam met een prima 2:06:11. Het leverde hem een vijfde plaats op. Met deze tijd is hij momenteel de snelste loper in het veld. Wenen wordt zijn tweede marathon. Zij pn op de halve marathon van 59:10 suggereert dat er nog ruimte is voor verbetering. Zijn grootste overwinning tot nu toe behaalde hij in de halve marathon van New Delhi in 2022, waar hij 60:30 klokte en een sterk deelnemersveld versloeg.

Felix Kibitok is een andere loper die over beide beschikt, een persoonlijk record van onder de 2:06:30 en een zeer snel PB voor de halve marathon. De Keniaan werd vijfde in Barcelona in 2022 met 2:06:28 en liep 59:08 in de halve marathon van Praag in 2019. Kibitok liep nog twee keer een halve marathon van onder het uur. Samsom Amare uit Eritrea, die in 2023 zijn marathondebuut in Abu Dhabi won met 2:07:10 en negende werd op de wereldkampioenschappen halve marathon in 2023, plus de Kenianen Albert Kangogo (2:07:48) en Leonard Barsoton (2:09:06) zouden ook kunnen strijden om een podiumplaats.

De Wenen Marathon is een van de laatste wedstrijden in de tweede helft van april die atleten de kans biedt om zich te kwalificeren voor de marathon van de Olympische Spelen in Parijs deze zomer. De officiële kwalificatietijd is 2:08:10 en het kwalificatievenster sluit op 30 april. Er zijn een aantal atleten die zullen proberen hun Olympische droom in Wenen te vervullen: Lahsene Bouchikhi uit België heeft een persoonlijke tijd van 2:08:36 uit Valencia vorig jaar, terwijl Daniel Paulus de nationale recordhouder van Namibië is. Hij klokte 2:08:40 bij zijn debuut in Daegu, Zuid-Korea, in 2023. Van Juan Pacheco uit Mexico wordt ook verwacht dat hij zich probeert te kwalificeren voor Parijs. Hij heeft een persoonlijk record van 2:09:45 terwijl Tiidrek Nurme uit Estland 2:10:02 heeft gelopen.

De Wenen Marathon is ook voor de tweede keer op rij gastheer van de Hongaarse nationale marathonkampioenschappen. Ongeveer 40 van de beste atleten uit het buurland komen naar Wenen voor het nationale kampioenschap.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *