< terug

Bijzonder warme Dam tot Damloop, organisatie waarschuwt deelnemers

14 september 2023 (0 reacties)

Dringend advies voor deelnemers Dam tot Damloop

Sportorganisatie Le Champion, de organisator van de Dam tot Damloop, houdt komende zondag rekening met een zware editie door de verwachte warmte. Deelnemers aan de 10 Engelse Mijl (16,1 km) worden geconfronteerd met oplopende temperaturen tot maximaal 25 graden Celsius en een mogelijk gevaar op oververhitting tijdens de loop. Het gedrag van de deelnemers is, naast de inzet van de juiste (medische) verzorging, daarom essentieel om het evenement op een verantwoorde wijze te kunnen laten verlopen.

Maatregelen
Vooruitlopend op deze omstandigheden heeft Le Champion extra maatregelen genomen.
In overleg met de betrokken medische partijen bij de Dam tot Damloop, doet Le Champion een oproep aan alle deelnemers. Zoals het er nu naar uitziet lopen de temperaturen tijdens de Dam tot Damloop op tot 25 graden. Deze weersomstandigheden in combinatie met sportieve inspanning vormen een groot risico op oververhitting. We drukken iedereen op het hart om daarom de onderstaande maatregelen en adviezen op te volgen: gezondheid gaat immers hand in hand met prestatie. Loop verstandig en houd medelopers in de gaten.Met temperaturen tot 25 graden is oververhitting een risico. Alle deelnemers van de 10 Engelse Mijl worden middels een nieuwsbrief op de hoogte gebracht over de maatregelen die worden genomen door de organisatie en krijgen een dwingend advies hoe om te gaan met de warmte.

Extra maatregelen
Le Champion zet op voorhand al extra maatregelen in, om het evenement zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.
*Naast de verzorgingsposten die er al zijn, wordt er een extra waterpost ingezet rond het 15-kilometerpunt;
*Er is goede medische zorg, zowel op het parcours als na de finish worden er extra koelmiddelen ingezet;
*De komende dagen en tijdens het evenement, wordt het weer nauwlettend in de gaten gehouden door een meteoroloog;
*De tijdwaarneming wordt gedeactiveerd bij de recreanten, om te ontmoedigen dat lopers te hard gaan lopen. Dit betekent dat er geen uitslagen beschikbaar zijn (dit geldt niet voor de wedstrijdatleten en wedstrijdbusiness). Deelnemers zijn wel te volgen middels de LiveTracking in de Le Champion app;
*De start wordt opgerekt, waardoor er maximale spreiding op het parcours is, daarmee komt er ook direct meer spreiding voor de medische zorg;
*Er wordt voor de start geen warming-up gegeven.

Loop verstandig
Le Champion roept alle deelnemers op om zich bewust te zijn van de gezondheidsrisico’s tijdens de Dam tot Damloop. Luister goed naar het lichaam en verlaag het looptempo. Le Champion wijst de deelnemers op de volgende tips:

-Ga beheerst van start en controleer je tempo, vermijd grote tempowisselingen;
-Draag lichte, ademende kleding, zodat het zweet makkelijk kan verdampen;
-Doe voor de start geen uitgebreide warming-up, enkel wat rek- en strekoefeningen;
-Kom maximaal 10 minuten voor de start naar de startvakken, zoek daarvoor de schaduwplekken op;
-Drink voldoende (ook vooraf) en maak gebruik van alle verzorgingsposten, wissel water af met sportdrank;
-Drink grote slokken per keer, kleine slokken prikkelt de maag onvoldoende;
-Maak gebruik van de Rode Kruisposten, wanneer je je niet goed voelt en luister naar je medelopers, hulpverleners en de organisatie;
-Mensen die al eens eerder problemen met warmte hebben gehad, hebben een verhoogd risico op herhaling.
-Mensen met onderliggende ziekten (hart- en vaatziekten, longaandoeningen of een BMI boven de 25) hebben altijd een verhoogd risico op warmteaandoeningen. Deze doelgroepen worden afgeraden om van start te gaan.

Bewoners en supporters
De organisatie roept alle bewoners aan het parcours op om, indien mogelijk, extra verkoeling te regelen voor lopers. Hierbij kan gedacht worden aan extra bekertjes water, sponzen en watersproeiers. Echter wordt het afgeraden om dit over de gehele breedte van het parcours te doen, niet alle lopers vinden dit fijn. Daarnaast worden ook supporters opgeroepen om snel en actief te handelen, wanneer zij bij deelnemers symptomen van oververhitting signaleren en hen niet aan te moedigen over hun grenzen te gaan.

Meer advies op damloop.nl
Op www.damloop.nl is meer informatie te vinden over lopen bij warme weersomstandigheden, de risico’s die men loopt en tips om de risico’s te verminderen. Ook staan er adviezen voor supporters en bewoners. De organisatie vraagt alle deelnemers zijn/haar eigen verantwoordelijkheid te nemen, zodat iedereen op een gezonde manier de finish haalt.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *