< terug

Buizerd en hardlopers

21 januari 2014 (0 reacties)

Buizerd belaagt hardlopers

De buizerd op landgoed Het Hoge Boekel bij Enschede maakt het hardlopers moeilijk. Ondanks borden die voor haar gedrag waarschuwen vallen er nog slachtoffers. Pas raakte trimmer Wouter Velsing gewond raakte bij een onverwachte luchtaanval.

Opgeblazen
De buizerd schijnt zijn nazaten in het nest tegen mogelijke belagers te beschermen en kijkt niet op een passant meer of minder. ,,Na de splitsing met de Lonnekermarkeweg werd ik van achteren aangevallen. Ik dacht aan een grap. Aan een fietser die me op het hoofd had geslagen. Zo voelde het ook. Maar toen ik omkeek, zag ik geen fietser maar een buizerd van anderhalve meter breed. Het beest vloog direct verder. Ik vervolgde mn weg, maar heb wel steeds achterom gekeken of hij nog een maal op me af zou komen. Het beest liet me gelukkig met rust." De pijn viel mee.

© Tubantia

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buizerd en hardlopers

12 juli 2008 (0 reacties)

Buizerd belaagt hardlopers

De buizerd op landgoed Het Hoge Boekel bij Enschede maakt het hardlopers moeilijk. Ondanks borden die voor haar gedrag waarschuwen vallen er nog slachtoffers. Pas raakte trimmer Wouter Velsing gewond raakte bij een onverwachte luchtaanval.

Opgeblazen
De buizerd schijnt zijn nazaten in het nest tegen mogelijke belagers te beschermen en kijkt niet op een passant meer of minder. ,,Na de splitsing met de Lonnekermarkeweg werd ik van achteren aangevallen. Ik dacht aan een grap. Aan een fietser die me op het hoofd had geslagen. Zo voelde het ook. Maar toen ik omkeek, zag ik geen fietser maar een buizerd van anderhalve meter breed. Het beest vloog direct verder. Ik vervolgde mn weg, maar heb wel steeds achterom gekeken of hij nog een maal op me af zou komen. Het beest liet me gelukkig met rust.” De pijn viel mee. “Ik bloedde niet. Ik heb wat schaafwonden opgelopen. De volgende dag had ik een stijve nek, door de plotselinge klap op mn hoofd. Ik laat me door een buizerd niet weerhouden van hardlopen, maar het lijkt me verstandig de route door Het Hoge Boekel voorlopig te omzeilen. Totdat de jongen groot zijn en de rust is weergekeerd.” Dat is ook het advies dat coördinator Twente van de Werkgroep Roofvogels Nederland, Roeleke Steentjes aan rennende recreanten geeft. “Als mensen worden aangevallen, overkomt dat bijna altijd trimmers. Die zijn kleurig gekleed en bewegen snel. Kennelijk is dat de prikkel voor sommige buizerds om aan te vallen. Dat wetende zou ik, als ik trimmer was, zon gebied tijdelijk mijden of ter plekke even wandelen. Zo erg is dat toch niet? Mocht de buizerd agressief zijn in verband met jongen, dan duurt dat zes tot acht weken. Daar is toch wel overheen te komen?” Roeleke herinnert zich een eerdere buizerd-aanval en de mediahype die ontstond. “SBS6 maakte daar twee jaar geleden een item over. Via-via hoorde ik dat ze een trimgroep en een valkenier moesten benaderden om maar beelden te kunnen maken. Bij navraag wilde niemand dat bevestigen, maar het werd enorm opgeblazen.”

© Tubantia

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *