< terug

Cadeautje

21 januari 2014 (0 reacties)

Hardlopen door Henk van Duuren

De slag om de uitzendrechten van het voetbal is door de publieke omroep verloren. De meeste wedstrijden zijn over een half jaar op een kinderzender te volgen. Als oud voetballer en voetbalscheidsrechter hoort U mij niet zeggen dat ze daar op de juiste plaats zijn. Het is nu eenmaal zo. De rest verdwijnt achter een decoder bij andere commerciële omroepen. Zo komt er ruimte voor andere sport op de publieke zender.
In de wintertijd kunnen we er, door de winterstop bij het voetbal, al vast aan wennen. Naast het schaatsen, een kleine sport waarin Nederland groot is, komen hockey, korfbal, veldrijden, turnen, biljarten, alpine skiën, schansspringen, judo, basketbal, volleybal, handbal, zwemmen en zelfs atletiek aan bod.
Ik was blij verrast met het gevarieerde aanbod en keek zelfs mijn ogen uit toen er zeer uitgebreid verslag werd gedaan van een loopcross. De favorieten werden vooraf geïntroduceerd en de wedstrijd goed in beeld gebracht. Aan het commentaar was nog wel het een en ander op te merken, maar verslag doen van een loopwedstrijd is een specialisme op zich en dat ontbrak. Na afloop werden de beste Nederlandse deelnemers wel en de winnaars niet geïnterviewd. Gebrek aan ervaring was mijn conclusie. Dat kan in de toekomst alleen maar beter worden. De voetbalcommentatoren zullen wel verdwijnen naar de commerciële zenders en dan is er ruimte voor nieuwe specialisten.
Wat zullen we heerlijke avonden tegemoet gaan. Ik zie het al helemaal voor me. Na de begintune van Studio Sport krijgen we een vast blokje atletiek voorgeschoteld. Dat zal even wennen zijn voor menigeen, maar mensen zijn gewoontedieren. Binnen een paar weken weet men niet anders. Met het bord op schoot kijkt men dan naar een atletiekevenement, waarbij de loopnummers, zoals immer, erg zullen aan-spreken. Nieuwe atletiekhelden zullen opstaan en als voorbeeld dienen voor de jeugd. Als hardloper hoop ik op lopers en loopsters die zon inspirerende werking hebben. Uit het recente verleden, kijk maar naar het darten, is gebleken dat zichtbaar succes in een sport mensen motiveert. Door de sporthelden en de aandacht in de media komen er meer beoefenaars. Een gevolg daarvan is stijging van het niveau, hetgeen de wedstrijden en het kijkplezier ten goede zal komen.
Andere sporten zullen ook een vaste en uitgebreidere plek krijgen op de buis. Na de overdosis voetbal van de afgelopen jaren wordt ons een nieuwe dis voorgeschoteld. Is het niet zo dat verandering van spijt doet eten? Mij hoort U niet klagen over het verdwijnen van het voetbal bij het publieke bestel. Ik zie het als een kans en een impuls voor andere sporten en kijk al uit naar de afloop van de voetbalcompetitie. Wat zal ik gaan genieten van de atletiek en van de looponderdelen in het bijzonder. Voor een goed bezette 800-meter of 1500-meterloop blijf ik thuis. Een reportage van een marathon leg ik vast op een videoband. Kan ik er later nog eens naar kijken.
Nog een half jaartje wachten spookt het nu door mijn hoofd en ik voel dezelfde verwachtingsvolle spanning als voor een verjaardag. Ik hoop dat ik na de voetbalcompetitie mijn gewenste cadeautje krijg. Wat zal ik blij zijn en U niet minder.

© Henk van Duuren

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *