< terug

Chebet en Gebrhiwet wereldkampioen vijf kilometer (alle uitslagen)

1 oktober 2023 (0 reacties) Chebet en Gebrhiwet wereldkampioen vijf kilometer (alle uitslagen)

Beatrice Chebet uit Kenia won vandaag in Riga haar tweede wereldtitel in 2023, ze werd de eerste wereldkampioene 5 km. De 23-jarige Keniaanse won in februari de wereldtitel cross. Bij de mannen waren de Ethiopiërs heer en meester. Gebrhiwet werd de eerste wereldkampioen vijf kilometer. Tim Verbaandert liep met 14.02 een nieuw persoonlijk record

Dames
Op een heldere en winderige ochtend in Riga voerde de Keniaanse de top twee aan op de 5 kilometer voor vrouwen. Ze klokte 14:35 een tijd die slechts zes seconden verwijderd was van het wereldrecord voor vrouwen.Lilian Kasait Rengeruk, de bronzen medaillewinnares van de wereldcross van 2017, finishte vier seconden achter haar Keniaanse teamgenote.Ejgayehu Taye uit Ethiopië, de wereldrecordhoudster van de gemengde race, werd met één seconde verslagen – 14:39 tegen 14:40.

Mannen
De Ethiopiër Hagos Gebrhiwet was vandaag van uitzonderlijke klasse tijdens het WK 5 km. Gebrhiwet, die een buitengewone snelheid en uithoudingsvermogen liet zien, verzekerde zich van de gouden medaille door met een razendsnelle 12:59 de wedstrijd te beslissen.Het cruciale moment van de race kwam in de laatste kilometer toen Gebrhiwet een razendsnelle kilometertijd van 2:28 neerzette en daarmee de concurrentie achter zich liet.Yomif Kejelcha, een andere Ethiopische ster, liep een uitstekende race en finishte met 13:02 als tweede Nicholas Kimeli uit Kenia won de bronzen medaille met zijn beste seizoenstijd van 13:16. De Nederlander Tim Verbaandert deed het goed in dit geweld en finishte als 33e met een nieuwe persoonlijk record van 14.12