< terug

Cherono en Goethals winnen razendsnelle Zandenplasloop Nunspeet (alle uitslagen)

13 november 2021 (0 reacties)

Start tien kilometer Foto Harry van ’t Veld

Twee nationale records in Zandenplasloop


Nunspeet:Met maar liefst twintig atleten onder de 33 minuten op de tien kilometer verdient de Zandenplasloop in Nunspeet een waardering als topwedstrijd. Uitzonderlijk goed voor een regionale wedstrijd Met een nieuw parcoursrecord van 30.03 won Rik Goethals de wedstrijd. Bij de dames liep Elizeba Cherono nadat ze moeder is geworden weer haar eerste wedstrijd . Zij won in een prachtige eindtijd van 33.34. Met windstil weer,circa 15 graden en een waterig zonnetje waren de omstandigheden in Nunspeet uitmuntend voor topprestaties

Running 2000
Henk en Ali Mentink waren met de oprichting van de running 2000 loopgroepen echte frontrunners in de wegatletiek.Talloze mensen hebben de eerste beginselen van de hardloopsport bij de loopgroepen van Mentink gevonden. De Zandenplasloop is ook een van de initiatieven van Running 2000. De wedstrijd rondom de recreatieplas in Nunspeet is uitgegroeid tot een wedstrijd van formaat. Het officieel opgemeten parcours ligt beschut tussen de bomen en trekt elk jaar meer wedstrijdlopers. Met ruim achthonderd atleten was de wedstrijd prima bezet De oude toploper van weleer Henk Mentink weet een steeds grotere groep wedstrijdlopers te interesseren voor deze wedstrijd. Met een premiespurt na een mijl voor de snelste dame en heer ontbrandt de wedstrijd onmiddelijk,een slimme vondst om het tactisch lopen te voorkomen.

Vijf kilometer
De vijf kilometer werd gewonnen na een krachtige solo van Reinder Prince. De Amersfoorter won de premiespurt na 1600 meter en trok hard door.  Niels te Pas uit Enschede probeerde het wel maar kon het gaatje met Prince niet meer dichten. Beide atleten bleven binnen de zestien minuten. Prince won met een eindtijd van 15.21 en verbeterde daarmee ruim het parcoursrecord van Nick Marsman uit 2018 (15.32). Niels te Pas uit Enschede werd tweede in een sterke eindtijd van 15.55. De derde plaats was voor Maikel Bos. De Oldebroek liep een tijd van 16.48. Bij de dames verdedigde Aline Kootstra uit Dalfsen haar titel. Ze won afgetekend in 17.12 het was tevens een verbetering van haar eigen parcoursrecord. De nummer twee Fleur Baljet volgde op grote achterstand als tweede in 18.56. De derde plaats was voor Marije Dankelman in 19.25.

Tien kilometer
De tien kilometer was vooraf al een wedstrijd om je vingers bij af te likken. De totale regionale top was aanwezig. Titelverdediger Danny Koppelman uit Hoge Hexel was samen met Rik Goethals vooraf een van de grote favorieten. Koppelman is een fenomeen in de wegatletiek.Hij traint een fractie van wat andere toplopers doen en is toch in staat om zich te meten met de nationale subtop.Achter de startlijn ook de nationale subtopper Gert Jan Wassink. Wassink komt terug van een blessure maar liet vorige week met de winst in de halve van Doetinchem al zien dat de vorm grotendeels weer terug is.

Elizeba

Elizeba Cherono Foto Harry van ’t Veld


Elizeba Cherono
Bij de dames was de komst van Elizeba Cherono een prachtige verrassing. Ze is afkomstig uit Kenia en werd in 2016 Nederlandse. Cherono won al talloze Nederlandse wegwedstrijden en werd in 2016 Nederlands kampioene op de tien kilometer. Ze werd in 2018  moeder en keerde vandaag in Nunspeet weer terug in de wedstrijdsport en hoe. Cherono, zoals ze door intimi wordt genoemd, won de premiespurt en vervolgens de wedstijd in een prachtige eindtijd van 33.34. Ze heeft de ambitie om weer terug te keren bij de absolute nationale top. De van oorsprong Ethiopische Fanos Tekle volgde als tweede in 34.54. De derde plaats was voor Lianne van de Belt in 35.00.

Koppelman_Goethals
Rik Goethals (startnummer 2 ) Danny Koppelman (startnummer 1) Foto Harry van ’t Veld


Mannen
Bij de mannen bleef het ondanks de premiesprint lang spannend. Rik Goethals kwam in een uitmuntende vorm naar Nunspeet.De  Amersfoorter wist dat hij alles moest geven om de achtervolgende Danny Koppelman achter zich te houden. Het gaatje van enkele seconden groeide 49 tellen aan de finishlijn. Met 30.03 verbeterde Rik Goethals ook het parcoursrecord van de onttroonde Koppelman die na 30.52 finishte. Wat Gert Jan Wassink ook probeerde hij kon Koppelman niet meer achterhalen. Wassink finishte als derde in 31.01. Daarachter werd er hard gestreden door de atleten voor de winst in de verschillende leeftijdscategorieën met veel aandacht voor de master categorieën.

Twee nationale records
Cees Stolwijk was op de zaterdag naar Nunspeet gereden om een leuke wedstrijd te lopen. Het leverde hem uiteindelijk een nationaal record op. De Altis atleet is een fenomeen in de masters categorie zeventig plus. Een groot verzamelaar van Nationale, Europese en Wereldtitels . Stolwijk finishte in een verbluffende tijd van 38.55. Daarmee verbeterde hij ruim het nationale record van Joop Rüter uit 2004.De legendarische Rotterdammer liep toen 39.14.  Ook de nummer twee in de categorie Wim Oudejans kon het record aanvraagformulier door de atletiekunie wedstrijdofficials laten ondertekenen. De Nijkerker finishte in 43.44 een nieuw nationaal record in 75+ categorie. Het leverde een prachtige afsluiting op in Nunspeet.

Bekijk hier alle uitslagen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *