< terug

Choukoud kreeg een mentale tik toen Gidey voorbijsnelde. Bizar snel.

18 november 2019 (0 reacties)

Het was een opmerkelijk moment in de Zevenheuvelenloop na zeven kilometer in de wedstrijd passeerde de Ethiopische winnares Letesenbet Gidey de Nederlandse toploper Khalid Choukoud. “Het is bizar en voor mij nauwelijks voor te stellen”, aldus Choukoud.Ze loopt kilometertijden die zelfs voor mannen bizar snel zijn. “De hele Nederlandse top behalve op het nippertje Mohamed Ali wordt hier geklopt door deze Ethiopische hardloopster.

khalid choukoud
Zevenheuvelenloop 2019

Pijnlijke ervaring
Gidey realiseerde een wereldbesttijd op de 15 kilometer van 44.20.”Ik was tevreden over mijn race en liep voor mijn doen prima totdat zij voorbijkwam” aldus Choukoud . Choukoud finishte in 44.36.”Het is niet onvriendelijk en zeker niet vrouwonvriendelijk bedoeld maar dit was voor mij echt pijnlijk en ik kreeg er een mentale tik van”. “Dit had ik nooit kunnen bedenken. Natuurlijk als ik een slechte dag had en 46 minuten loop dan begrijp ik het maar dit is bizar snel voor een vrouwelijke atlete. Feitelijk kan ik het gewoon niet begrijpen”.  “Richard Douma (Nederlandse topatleet op de baan) moest haar hazen en zou weggaan op 3.05 minuut per kilometer.Hij hoorde alleen maar push push zeggen en alle kilometers gingen direct onder de drie minuten.  Ik hoorde haar aankomen en keek twee keer om er zeker van te zijn dat zij het was en dacht verdorie dat is de eerste dame. Ik draai er niet omheen, het is een pijnlijke ervaring. Zelfs Abdi Nageeye zou moeite hebben gehad haar voor te blijven. Dan hebben we het toch over de beste Nederlandse wegatleet allertijden. Haar laatste tien kilometer gingen in 29.12. Nogmaals bizar snel”. “Zelf ben ik tevreden over mijn eindtijd met slechts enkele weken herstel na de Eindhoven marathon”.

https://youtu.be/sCL27QR9o6E

Schema in de prullenbak
In de Gelderlander verklaarde haar manager Jos Hermens (Global Sports) dat hij op de motor bijna niets meer had gezegd toen zijn pupil bij alle kilometerpunten sneller was dan het schema dat ze samen hadden opgesteld. Dat schema kon onmiddellijk de prullenbak in .De twee hazen van dienst Richard Douma en Brit John Sanderson konden door het ziedende tempo van Gidey niet aan de verwachtingen voldoen. Jos Hermens verklaarde na afloop in de Gelderlander er geen woorden voor te hebben.Heb al talloze wereldrecords meegemaakt maar dit heb ik nog nooit gezien .Ze is nog maar 21 jaar en dan dit, episch.

letesenbet gidey
Zevenheuvelenloop 2019

Letesenbet Gidey
Letesenbet Gidey, wordt op 20 maart 1998 geboren in Endameskel in de regio Tigray in het noorden van Ethiopië. Ze groeide op op de boerderij van haar familie. Aanvankelijk hield Letesenbet helemaal niet van rennen, ze werd zelfs tijdelijk van school gestuurd omdat ze weigerde om lessen lichamelijke opvoeding te volgen. Ze wilde liever studeren en dokter worden. Maar ze had geen keus en moest haar school vertegenwoordigen in lokale wedstrijden. Zo ontdekte ze dat ze getalenteerd was en dat rennen haar bestemming in het leven zou kunnen zijn.

tecle mekonen
Coach Haile Eyasu

Letensenbet Gidey (21) is een van de weinige atleten die niet naar Addis Abeba zijn verhuisd. Ze woont in een trainingskamp in Mekelle, ver van de Ethiopische hoofdstad. Deze vertrouwde omgeving en haar club Trans helpen haar om zich te concentreren op de training en goed te presteren in de wedstrijden. Ze wordt gecoacht door Haile Eyasu Haar eerste grote succes kwam op de wereldkampioenschappen Cross Country 2015 in Guiyang, waar ze de overwinning pakte en bij de junioren dames. Op de wereldkampioenschappen junioren in Cali een paar maanden later miste ze net een podiumplaats door als vierde te eindigen. Dit jaar kwam haar doorbraak door als tweede te finishen op het WK 10.000 mtr in Doha achter de Nederlandse Sifan Hassan. Gidey wil net zo goed worden als haar illustere landgenote Tirunesh Dibaba.De veelvoudig Olympische en wereldkampioene op de baan.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *