Chumba wint Hilversum City Run

De Nike Hilversum City Run over 10 kilometer is zondag 2 april gewonnen door de Kenianen Sammy Chumba en Christine Chepkonga. Chumba besliste de mannenwedstrijd in de eindsprint, Chepkonga won met ruime voorsprong bij de vrouwen.

21 januari 2014 (0 reacties)

Chumba beslist de wedstrijd pas in de eindsprint

De Nike Hilversum City Run over 10 kilometer is zondag 2 april gewonnen door de Kenianen Sammy Chumba en Christine Chepkonga. Chumba besliste de mannenwedstrijd in de eindsprint, Chepkonga won met ruime voorsprong bij de vrouwen. Het door de Gooise Atletiek Club (GAC) georganiseerde evenement mocht wederom meer deelnemers verwelkomen dan voorgaande jaren. Op de verschillende onderdelen kwamen in totaal circa 4600 deelnemers aan de start. Helaas hadden de eerste deelnemers nog te kampen met lichte regenval, bij de start van de KNAU-wedstrijd kwam de zon er gelukkig door en bij een mooie temperatuur loste KNAU-voorzitter Wim Slootbeek het startschot.

Mannenrace: Traag aanvangstempo en spannende strijd
De organisatie had vooraf ingezet op een spannende strijd die zou moeten resulteren in een sterke eindtijd. Eens te meer bleek dat lopers niet altijd dat doen wat verwacht wordt, en hun eigen strijd voeren. En een mooie strijd werd het zeker. Door een traag aanvangstempo ontstond er een grote kopgroep, die na drie kilometer nog steeds uit meer dan 15 personen bestond.Langzamerhand werd het tempo in de kop opgevoerd, en één voor één haakten steeds meer lopers af. Halverwege bestond de kopgroep nog uit zes personen, op 2 seconden gevolgd door Kamiel Maase. Op dat moment voerde Stapha Sego Kipkorir de kopgroep aan. Ondanks het hoge tempo in de tweede ronde wisten vier atleten bij elkaar te blijven waardoor er dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, gesprint moest worden voor de overwinning. Onder luide aanmoedigingen van het publiek ging Chumba op zon 200 meter de sprint aan en snelde naar de overwinning in een tijd van 29.19. Tweede werd David Kipngetich (Kenia) in een tijd van 29.20, derde de Fransman Moktar Benhari (29.22) en vierde de Keniaan Stapha Sego Kipkorir (29.25).

Frans Denissen
Na Mark Tanui, die vorig weekend de eerste editie van de sterkbezette Venloop op zijn naam wist te schrijven, was het dus nu de beurt aan de andere Denissen atleet Sammy Chumba. Manager Frans Denissen kondigde aan dat Mark Tanui en Sammy Chumba twee van de hazen zijn die komend weekend tempo zullen maken in de voorste groep van de Marathon van Rotterdam. In die groep zal ook o.a. teamgenoot Luke Kibet als finisher meegaan.

Kamiel Maase
Kamiel Maase werd eerste Nederlander op de zevende plek. Hij keek na afloop met een tevreden gevoel terug op de wedstrijd. Zoals vooraf ook aangekondigd liep hij de wedstrijd ter voorbereiding op de Rotterdam Marathon, volgende week zondag. Zijn doel was daarom om, na een goede trainingsstage, de 10 kilometer in marathontempo te lopen. Door de trage start van het topveld kon de veelvoudig Nederlands Kampioen tot ongeveer halverwege mee in de kopgroep. Op het moment dat er versneld werd hield hij zich aan zijn plan, en finishte in een tijd van 30.34. Doordat Maase niet tot het uiterste ging had hij ook de tijd om onderweg te genieten van het afwisselende parcours, met zijn mooie huizen en enthousiast publiek.Van de regioatleten finishte Fransua Woldemarian van Zuidwal op een mooie achtste plaats in een tijd van 30.59. Ook opvallend was het optreden van Niels de Bruin (BAV). Na een goede wedstrijd finishte hij als dertiende in een tijd van 31.20. Pim Gouw (Zuidwal) finishte op het lastige parcours niet helemaal tevreden in een tijd van 32.28.

Masters
De wedstrijd bij de Masters werd gewonnen door de in Nederland zeer bekende Marokkaan Aziz Bougra in een tijd van 32.26. Tweede werd Peter van Egdom in een tijd van 32.41 voor Gert van Bergen (33.11). In de categorie M50 werd GACer Frans Looijer tweede in een tijd van 38.25. De overwinning in de categorie M60 ging naar Marcel van der Plas van Zuidwal in een tijd van 40.25.

Vrouwenwedstrijd: winst voor Christine Chepkonga
De vrouwenwedstrijd werd een “one-woman” show van Christine Chepkonga uit Kenia. Alemitu Bekele (Ethiopië) wist haar tot drie kilometer nog bij te blijven, maar moest uiteindelijk haar meerdere erkennen in Chepkonga. Chepkonga won in een tijd van 34.25 voor Bekele in 36.20. Door de afzegging van een aantal goede atleten was de strijd om de derde plaats een open strijd. Enigszins verrassend ging de derde plaats naar Ingrid Versteegh (Loopgroep Aart Stigter) in een tijd van 37.46.