< terug

De beste voorbereiding voor jouw hardloopwedstrijd.

14 mei 2019 (1 reactie)

Overweeg je om deel te nemen aan een hardloopwedstrijd, maar weet je niet hoe je je kunt voorbereiden om de uitdaging aan te gaan? Nou, hardlopen is niet moeilijk als je de juiste mindset, het juiste gereedschap en een eitwitreep of meerdere bij de hand hebt. Hardlopen in elke wedstrijd vereist toewijding en voorbereiding. Je wilt immers de afstand uitlopen en die finishlijn oversteken. Of je nu 5000 meter, een halve marathon of een marathon rent, er zijn belangrijke stappen die je kunt nemen om je helemaal klaar te maken voor het evenement:

Maak van je nachtrust een prioriteit

Probeer tijdens je training elke nacht minstens zeven tot acht uur slaap te krijgen. Luister naar de behoeften van je lichaam. Sommige mensen hebben meer slaap nodig dan dat, anderen minder. Het belangrijkste is dat je je focust op goed uitgerust aan de startlijn te arriveren. Onthoud dat een slapeloze nacht je traag, slaperig en ongemotiveerd kan maken. Streef dus naar alertheid en energie op de wedstrijddag.

Hydrateer voor en tijdens de hardloopwedstrijd

Als hardloper is het essentieel dat je uitdroging voorkomt. Gewoon genoeg water drinken, is de beste manier om niet gedeshydrateert te raken. Water voorkomt dat je lichaam oververhit raakt. Het is dus een goed idee om tijdens je training te oefenen in het voldoende hydrateren van jezelf. Op die manier weet je wat je nodig hebt en hoe je het moet doen op de wedstrijddag. Een goede vuistregel is om ongeveer 30 minuten voordat je je training begint, een drankje te nemen. Neem nadien kleine slokjes water tijdens je looptraining (of wedstrijd) als je mond droog begint aan te voelen.

Ontspan en geniet van je training

Het hebben van kriebels voor een wedstrijd is normaal. Gezonde stress maakt onderdeel uit van elke competitie. Het betekent dat je geeft om je prestaties en het goed wilt doen. Maar om de stress onder controle te houden, kun je jezelf kalm en ontspannen houden door te rennen met muziek die je leuk vindt. Muziek stelt je in staat om na te denken over iets anders dan je loopprestaties.

Zorg voor een goede eiwitinname

Zoals je je kunt voorstellen, verhoogt hardlopen de behoefte van het lichaam aan eiwitten. Een adequate eiwitinname via bijvoorbeeld een eitwitreep (eiwitreep) is dus belangrijk voor, tijdens en na je training (idem als de wedstrijd van start gaat).

Blijf optimistisch

Houd een positieve houding aan tijdens je training en in de aanloop naar je wedstrijd. Een positieve mentale houding kan je op het goede spoor zetten naar succes en je helpen elke uitdagende situatie te overwinnen die je tegenkomt.

Reacties

  • Jan Roose
    5 Op 14
    Wat is dit voor nietszeggende onzin. Wie aan een hardloopwedstrijd mee wil doen en via één of ander startersprogramma in ieder geval 5 km achter elkaar kan lopen, moet vervolgens gemiddeld 4 x per week op een verstandige en afwisselende manier trainen. Test jezelf aan het begin van elke trainingsperiode eens over een volle bak gelopen 1000 meter, zodat je weet wat je wel en niet kan en geen onhaalbare doelen nastreeft. Ook het omgekeerde overigens, d.w.z. hardlopers die altijd te langzaam trainen. Al de rest kan misschien helpen, maar is bijzaak.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd