< terug

De marathon en het menselijk lichaam

6 mei 2019 (0 reacties)

Het lopen van een marathon heeft een enorme impact op het menselijk lichaam. Recreanten trainen maandenlang om de afstand goed te kunnen overbruggen. Elite-hardlopers bereiden zich jarenlang voor en trainen hun lichaam om een ​​perfecte loopmachine te worden.

Tijdens een marathon moet elk element van het menselijk lichaam extreem presteren, uur na uur.

Het hart moet vier keer zoveel bloed pompen als bij de gebruikelijke rustfrequentie.

Het lichaam genereert warmte en zweet om je temperatuur tussen 36 en 38 graden Celsius te houden. Een typische hardloper zweet drie tot zes liter tijdens een marathon.Een goede hydratatie is cruciaal.  Indien er niet goed gehydreerd wordt  zal de hartslag stijgen en grotere vermoeidheid optreden.

Energie is essentieel om het lichaam van brandstof te voorzien. Glucose is de meest efficiënte energiebron. Het lichaam kan echter slechts een beperkte hoeveelheid glucose opslaan, en zonder gels of sportdranken gaat het lichaam na ongeveer 30 km over op vetverbranding. Vet is een minder efficiënte brandstof, vandaar de ‘muur’ die veel lopers ervaren.

Lopers nemen ongeveer 40.000 stappen tijdens een marathon. Elke stap heeft impact op gewrichten en spieren, wat leidt tot pijn en potentiële kramp.

Elitelopers trainen om ervoor te zorgen dat ze een hogere maximale zuurstofcapaciteit hebben, zodat meer zuurstof naar hun spieren gaat. Deze hardlopers werken op 75% van hun maximale zuurstofcapaciteit, in vergelijking met recreatieve hardlopers die maar op 60% kunnen werken.

Elite-hardlopers trainen ook om te zorgen voor een efficiëntere biomechanica, wat leidt tot een betere loopeconomie en een lager risico op letsel. Ze hebben zelfs meer efficiëntie in de belangrijke pezen die de energie opslaan en vrijgeven op dezelfde manier als veren.

Anatomie is ook van cruciaal belang voor toplopers. Sporters met een kleinere postuur en spiermassa zullen meer geschikt zijn voor hardlopen dan degenen die meer gespierd zijn.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *