De marathon van Rotterdam wordt gemeten met een tikkenteller
7 april 2018 (0 reacties)
In het NRC een uitvoerig bericht over de parcoursmeting van de Rotterdam marathon. Het parcours wordt opgemeten door parcoursmeter Maurice Winterman. Winterman is de enige internationale parcoursmeter en meet ook de parcoursen van bijvoorbeeld de Dubai marathon en dit jaar in de zomer het parcours van het EK-marathon in Berlijn. Onze lezers kennen hem ook als de coördinator van onze pagina gemeten waar alle officieel opgemeten parcoursen worden vermeld. Ondanks moderne technologie heeft de meting van atletiekunie parcoursmeter Winterman gewoon op de fiets nog altijd de voorkeur
Tikken
In het NRC lezen we dat in Rotterdam er alles aan gedaan wordt om het parcours aantrekkelijk te maken voor alle deelnemers. “Het gaat zo ver dat de kromming rond het Kralingse Bos niet rechts- maar linksom wordt gelopen; om een stukje ‘vals plat’ af- in plaats van opwaarts te kunnen rennen” aldus de bijdrage van Henk Stouwdam in het NRC. Het opmeten van het parcours gebeurt op de fiets en door twee parcoursmeters om het zo exact mogelijk te laten zijn. Parcoursmeter Winterman volgt nauwkeurig een fietser van de organisatie die het parcours precies kent. Er wordt in de bochten dertig centimeter afstand gehouden van de stoeprand.Het meten gebeurt s’ nachts omdat er soms tegen het verkeer in gereden moet worden. Volgens het NRC wordt er niet gemeten met een kilometerteller maar met een zogenaamde tikkenteller. Voorafgaand aan de meting rijdt Winterman een exacte afstand van 400 mtr om zo de tikkenteller af te stellen. Eén tik is goed voor negen centimeter volgens het NRC. Zo kan er precies berekend worden hoeveel tikken er nodig zijn voor de 42.195 mtr. Tot op de millimeter nauwkeurig kan niet daarom mag er volgens de regels de afstand met een promille worden verhoogd. Enkele meters langer mag wel maar korter niet volgens de bijdrage van het NRC.
Limiettijden
Saillant detail bij de vaststelling van de limiettijden voor grote toernooien wordt hier nooit rekening mee gehouden. In het NRC pleit Winterman ervoor om dit wel te doen. Het zou Butter geholpen hebben om zich te kwalificeren voor de OS in Rio waarvoor hij in 2015 acht tellen tekort kwam in de Amsterdam marathon. Met regelmaat lezen we reacties op onze website over parcoursen die tekort zijn. Volgens Winterman in het NRC is dat het gevolg van de onnauwkeurigheid van de GPS in sporthorloges. Elk sporthorloge uitgerust met gps verliest toch met regelmaat even het contact met satellieten en meet daardoor niet nauwkeurig.
Reacties
Geen reacties.
Al een account, log hier in.