< terug

De nieuwe van de Stones.

maken verschillen. In de muziek mag dat, in de sport niet : er zijn verliezers en winnaars. De winnaar heeft altijd gelijk in de sport. De winnaar krijgt allerlei vragen naar zijn hoofd, over hoe hij won, over hoe hij dat heeft voorbereid en over dat winnen als zodanig. In het kielzog van de overwinning volgen dan later vragen over dingen die met dat goed zijn in de sport helemaal niets te maken hebben. Plotseling moeten we alles van de winnaar weten. De nieuwe column van Jitze Weber is uit

4 december 2016 (0 reacties)

Overpeinzingen

Door Jitze Weber

Smaken verschillen. In de muziek mag dat, in de sport niet : er zijn verliezers en winnaars. De winnaar heeft altijd gelijk in de sport. De winnaar krijgt allerlei vragen naar zijn hoofd, over hoe hij won, over hoe hij dat heeft voorbereid en over dat winnen als zodanig. In het kielzog van de overwinning volgen dan later vragen over dingen die met dat goed zijn in de sport helemaal niets te maken hebben. Plotseling moeten we alles van de winnaar weten. Alles wat om een oplossing vraagt, belandt in het postvak van de winnaar, terwijl iedere sporter weet dat verliezen veel leerzamer is. De vraag is waarom de mening van Johan, Erben, Anton, Mart of Miranda nou zo ontzettend veel interessanter is dan de mening van Jan, Ahmed, Karel, Kim en Kees, u weet wel, die gedreven sporters die ondanks matige klasseringen maar stug bleven doorgaan om na vijftien jaar in de anonimiteit te verdwijnen met een hoofd vol ervaring waar niemand verder wat mee kan.

 

Wat maakt dat Johan Ajax moet redden, dat Erben zich mag opwerpen als paardenhandelaar, dat Anton topbestuurder kon zijn en dat Miranda het onrecht in de sport bestrijdt met berekeningen van wat niet te berekenen valt? Het antwoord is identificatie. Wie wint zal het wel weten en meten en weten zijn volgens velen hetzelfde. De meedogenloze wildeman rukt op in het openbaar bestuur. Sporters gaan de politiek in. Heel wat stenen gaan rollen na een aardbeving. Verliezers verliezen steeds meer en als je zwart en blauw rondzwerft als hobo in Amerika, dan heb je niets te vertellen waar iemand naar luistert. De dope is je laatste kans om de sprong op de volgende trein te maken. Neem een diepe duik in de slachtofferrol en na jaren van black and blue word je blue and lonesome, je perst er een plaat van en hopla, verder met je leven. Als hardlopers door modderpoelen rennen, dan gaat het om een zware cross, maar echte kruisdragers lijden dat het een lieve lust is. 24/7, zonder wedstrijdvoorbereiding. Ze worden waar ze in rondlopen, Muddy Waters,  Rolling Stones. Allemaal hemelbestormers met sympathie voor de duivel.

 

Hardlopers willen de duivel bestrijden, ze willen betere tijden en eerlijke sport. Hoe we betere tijden realiseren is de grote vraag, maar de duivel kan soms behulpzaam zijn. Degene die voor betere tijden gaat, kan rekenen op strijd en argwaan. Drank en drugs. Het leven van een popartiest is er door omringd. Hoe zit dat met topsporters? Nee hoor, die zijn niet zo, die zijn zo voorbeeldig dat het wel zeker is dat ze de wijsheid in pacht hebben. Nooit rijden ze een scheve schaats, ze weten alles over alles, dus, als u even niet weet hoe het verder moet : vraag het een topsporter.  Een topsporter weet hoe je de vluchtelingencrisis goed kan managen, hoe we het klimaat goed houden, hoe de bankencrisis moet worden opgelost, hoe het sneller en beter kan. Om de defensie weer op peil te krijgen moet alle geitenkaas de schappen uit. Banken zijn om op te zitten, een goed klimaat is niet te zacht, er is een wereld te winnen met het overal beschikbare oordeel van de topsporter.

 

De nieuwe van de Stones is een ode aan hun inspirerende voorbeelden. De plaat ontstond doordat ze niks meer wisten. Dan ga je als gitarist pielen en pingelen. Dan is het de blues waar je al snel in verzeild raakt, er komt niks, de betere tijden zijn al voorbij, niets te melden, twaalf covers in een hoes,  gewonnen of verloren, het zwarte gat wacht. En de topsporter dan?  De juiste genen en onrust op twee benen. Leuk om naar te kijken. Het wordt weer een jaar als alle andere. Sven Kramer wordt wereldkampioen . Miranda Boonstra wordt het weer niet en verreweg de meeste sporters gaan weer verliezen. Wir sind das Volk. Allemaal verliezers in verloren tijd. "Time is on my side" zongen ze vroeger. Over smaak valt niet te twisten. De Stones zijn topsporters met een lange carrière. Ze hebben geen tijd op hun naam staan. De tijd is als koningswater, alles lost erin op.

 

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.