< terug

De Russen hebben het weer allemaal gedaan.

Er bestaan tal van onzinverhalen in de sport. Sport en politiek moeten gescheiden blijven. Dat vinden velen, maar het kan niet. Doping helpt niet. Leugens. Sport moet eerlijk bedreven worden. Kan om meerdere redenen niet. Topsport moet de breedtesport stimuleren. Dat doet het niet. Recreanten zijn prutsers. Niet waar. Topsporters zijn betere mensen. Niet waar. Topsport beïnvloedt het imago van een land. De nieuwe column van Jitze Weber

19 november 2015 (0 reacties)

Overpeinzingen

 

Er bestaan tal van onzinverhalen in de sport. Sport en politiek moeten gescheiden blijven. Dat vinden velen, maar het kan niet. Doping helpt niet. Leugens. Sport moet eerlijk bedreven worden. Kan om meerdere redenen niet. Topsport moet de breedtesport stimuleren. Dat doet het niet. Recreanten zijn prutsers. Niet waar. Topsporters zijn betere mensen. Niet waar. Topsport beïnvloedt het imago van een land. Marginaal. Sport doet er toe in de oceaan van gebeurtenissen die de grote wereldprocessen stuurt. Niet waar. Sport kent belangen. Alleen in de hoofden van goedgelovigen. Bewegen is gezond. Waar. Bewegen is sport. Zelden. Sport is gezond. Vaak waar. De 10.000 urenregel klopt. Niet waar. Uw hart klopt. Waar. Daar wordt aan de deur geklopt. WADA.

 

 

 

Ooit vond je op deze site nog mensen die Armstrong geloofden. Armstrong was een vorm van terreur. De rest van het peloton gebruikte gewoon doping om er niet bij neer te vallen. Dat is gezonder dan dat je je overlevingskansen in de Tour van hersteltraining afhankelijk maakt. Topsport is mooi om naar te kijken, maar je kunt er knap ziek van worden. Een verkeerde kopbal bij het voetballen kan je van getalenteerd denker in een modale meeloper veranderen. Daar zal geen doping je voor behoeden. Voor ander ongerief wel. Armstrong deed meer. Armstrong heeft wat mij betreft zijn straf gehad. Vrijwel niemand ziet hem meer zitten en die rotjeugd heeft zijn honger naar macht zo groot gemaakt, dat hij "The Boss" wilde zijn. Daar moest hij aan geholpen worden en toen niemand dat deed kwam hij in beweging, heel menselijk. De onbetwiste leider in de strijd. Rancuneus op de fiets, in het peloton en Obergruppenführer in de strijd tegen kanker. Op bezoek bij de president van de Verenigde Staten, eer en roem. Dat laatste was het echte criminele aspect. Zoetemelk en Coppi konden er ook wat van als het ging om het opzoeken van de rafelranden in de wereld van recuperatie. Het onrecht moet de wereld uit en de wereldwijde beweegspeeltuin gaat er wat aan doen. Bullshit!

 

Waarom moeten de Russen geschorst worden? Ik begrijp heel goed dat een mens de verkeerde baan neemt en dan geen medailles oogst. Sven Kramer weet het en Poetin ook. Het Russische weerwoord is niet altijd geloofwaardig, maar wat deden de Russen verkeerder dan heel veel anderen? De IAAF laat zich misbruiken om de incompetentie van de WADA te camoufleren. De Russen mogen niet meer meedoen. Armstrong heeft het verkeerd gedaan, bakken geld verdiend aan de hoop van zieke mensen. Kaal plukken en opnieuw laten sporten zou ik zeggen. De minsten onder u, laat ze niet achter. Van Witte Nachten in Sint-Petersburg krijg je niet genoeg licht op de huid. Daarom in het vliegtuig naar Egypte. Een bom. Er vielen meer slachtoffers dan doping ooit gemaakt heeft. Poetin gaat die daders vinden. Poetin houdt echt van sport. In een van mijn studieboeken stelt hij zich voor. "Ik ben president. Ik moet de hele dag ja en nee zeggen". Russen vinden dat prima. Ze begrijpen dat zoeken veelal belangrijker is dan vinden. Rusland is net als Amerika niet in alles prima. MH17, aardbevingen in Groningen en de vraag naar gas. Hoe combineer je dat? Waarom moet het eerst overal knallen om tot de wil te komen samen te sporten en zo het bewegen grootser te vieren dan de overwinning? De Grieken konden het vroeger wel. Het kan zonder doping. Amerika ging niet naar Moskou in 1980. Iets met mensenrechten. Wel naar Vietnam, Chili, noem maar op. Nijboer werd tweede, Nederland ging wel. Zelf was ik al geweest. Eerder dan Nijboer.

 

Zeker, de samenhang is weer helemaal zoek. Conclusie : volmaakte mensen bestaan niet en volmaakte staten evenmin. De wereld is op weg. De verbeelding daarvan vind je in de kunst, maar ook in de marathonloper met ambitie. Het afgelopen weekend was Frankrijk weer de klos. Sommigen geloven niet meer in eerlijke sport. Sport blijft leuk om naar te kijken en leuk om te doen. Wie voorop loopt in de strijd voor een betere wereld, loopt het risico te worden afgeschoten. Ben Johnson was geen slecht mens, eerlijkheid kent net als de economie een marginale grenswaarde. Goed en kwaad zijn wel te identificeren, maar vaak kunnen ze niet zonder elkaar. Als kind hoorde ik het vaak om me heen : "Als alle mensen met hun gebreken eerst eens naar zich zelve keken, dan zouden ze het praten van anderen wel laten". Luisteren naar Bach is goed voor het herstel. Nu maar hopen dat hij met toekomstmuziek voor Rio komt. Bach is aan de macht, dat kan en moet goed aflopen. We zijn ook door de Russen bevrijd in 1945. Velen vergeten dat. Laten we de topsport bevrijden en beseffen dat Hendrix knetterstoned fantastische muziek maakte. Hij speelde het volkslied tijdens Woodstock. CBS kneep een oogje dicht. Topsport en je kon er aan verdienen. Morele waarden bestaan, maar oordeel niet te snel als iemand per ongeluk de verkeerde baan neemt. Hendrix en Wanjiru waren uit hetzelfde hout gesneden. Ze zochten de uiterste grenzen van hun talent. Allebei dood. Doping? Een marginaal probleem.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.