< terug

De schone lei

Schoon is een woord met vele betekenissen. Schone sport is iets anders dan schone kopjes. Dat nog los van het feit dat sommige koppen zich buitengewoon moeilijk laten opschonen. In de negentiende en de twintigste eeuw hadden verboden nog wel eens betekenis. Heel veel Jantjes zagen de pruimen al eerder hangen dan Lance. De nieuwe column van Jitze Weber

21 januari 2014 (0 reacties)

Overpeinzingen

Door Jitze Weber

Schoon is een woord met vele betekenissen. Schone sport is iets anders dan schone kopjes. Dat nog los van het feit dat sommige koppen zich buitengewoon moeilijk laten opschonen. In de negentiende en de twintigste eeuw hadden verboden nog wel eens betekenis. Heel veel Jantjes zagen de pruimen al eerder hangen dan Lance. Schoon de sportnorm het hem verbood, werd hij dankzij doping groot. Dat doping niet helpt om de overwinning bij sport binnen te halen is meer iets voor de fabeltjeskrant. Opnieuw wordt duidelijk dat je ook autoriteiten op het gebied van wat dan ook scherp in de gaten moet houden. Gepikte pruimen kunnen verraderlijke vlekken achterlaten en dan helpt hard weglopen net zo weinig als een schone lei.

De schone lei krijg je dank zij vuile handen of een vies doekje. Tijd om de wasmachine te draaien. Lance heeft zichzelf stevig in de nesten gewerkt. Als hij voor de schone lei kiest, moet de voorwas in de gevangenis draaien en wat daar allemaal gebeurt als je de knijpers aan het zoeken bent wil niemand weten. The war on dope wordt natuurlijk nooit gewonnen. Als ik sportbestuurder was zou ik eieren voor mijn geld kiezen. Verrassingseieren hebben we nu wel vaak genoeg uitgepakt. Sport is vaak braafbroekerig en conservatief en maar zelden bereid om van de geschiedenis te leren. Waarom nou niet eens voor andere oplossingen kiezen als repressie niet scoort? Het gepeupel wil gevallen helden graag vermalen, maar het lost niets op. “Blijf negatief” stond er op een foldertje dat me via de coachclub werd uitgereikt. Terecht schetste iemand van de Volkskrant in een column het historische perspectief voor het dopingprobleem met een goed verhaal over de drooglegging in Amerika en het drugsprobleem. Ik blijf positief en pleit ten ene male voor de oplossing : gecontroleerd liberaliseren. Met verhalen over de edele inborst van de sportende mens komen we niet verder, gaan we niet harder, springen we niet hoger, reageren we niet sneller en komen er geen eerlijkere wedstrijden. Nu heeft Lance het allemaal gedaan en het is niet onmogelijk dat zijn daden later een bijdrage aan de oplossing kunnen blijken. Vergeving kan na kennisneming van de feiten. Het proces kan meineed blootleggen en daarom zwijgt hij nu. De straf wordt op die manier levenslang en als ik hem was zou ik toch maar kiezen voor de juridische chemo met alle gevolgen. Voor hem is er nog een hele carrière weggelegd als held. De ware held durft alles te verliezen. Daar is de moed voor nodig die hij tijdens wedstrijden in de Tour liet zien: na een val in het ravijn naar boven kruipen om vervolgens toch nog te winnen. Nu ligt hij in dat ravijn te spartelen, dat lost niets op. Voor de sport niet, voor zijn strijd tegen kanker niet en dat is op zijn zachtst gezegd het verliezen niet waard.

Lance sta op! Samen met het hele peloton topsporters dat ook met een trauma rondloopt. Doe wat we van helden verwachten. Hang de vlekkerige was buiten, haal een trainersdiploma en help in de gevangenis de dikke cokesnuiver naast je van zijn pensfactor af. Begin een tweede leven, laat de sport niet achter als creapy man in the backyard. Makkelijk praten kun je denken. Nee Lance, ik ben geen gemakkelijke prater. Al heb ik bijna alle wedstrijden verloren, ik weet hoe je door kunt gaan als het op is. Voor de dag ermee, zet dat twitterpiepertje maar uit. Geef jezelf en alle andere zogenaamde valsspelers de uitweg die ze verdienen. In liefde en oorlog is alles geoorloofd? Dan is het nu tijd voor de verantwoordelijkheden die het bedrijven van liefde en het strijden in oorlog met zich meebrengen : de luierwas draaien en werken aan een vredesverdrag.

” Happy new year first of all “, de opening van het nieuwjaarsconcert van Jimmy Hendrix op “Band of gypsies”. Laat het niet bij de goede openingszin om vervolgens vroegtijdig de planeet te verlaten. Zing op je nieuwe grote plaat een ander liedje. Armando wist het : schuldig landschap bestaat. Maak gore schilderijen als je gore dingen ziet gebeuren. Zijn museum verbrandde en hij ging wonen in Berlijn. Je wint in Oslo, kanker, je overleeft, je wilt er de strijd mee aanbinden. Je bent in oorlog en vindt dat nu alles geoorloofd is? Het doel heiligde de middelen? Kies nieuwe middelen. Leer verliezen. We proberen het allemaal. Velen zijn je in het verliezen voorgegaan, de meesten omdat ze niet streden. Anderen omdat ze geen wapens hadden, maar dat alleen de winnaar gelijk heeft is iets waar we allemaal heel graag van bevrijd willen worden.

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.