< terug

Diamond League in Oslo: Noors publiek juicht voor Ingebrigtsen en Grovdal

17 juni 2022 (0 reacties)

Bij de Bislett Games in eigen land laat Olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen het publiek in Oslo juichen. Hij wint de mijl in 3.46.46 min. Hij zorgt voor een hoogtepunt in het programma aan het einde van de avond. Daarvoor heeft de Noorse Karoline Bjerkeli Grovdal al een fantastische 5000 meter gelopen. Met 14.31.07 min. is ze na 36 jaar sneller dan landgenote Ingrid Kristiansen, die destijds een wereldrecord heeft gevestigd met 14.37.33 min.

Vorig jaar heeft Jakob Ingebrigtsen niet mee kunnen doen in Oslo wegens ziekte. Dit jaar is hij er wel bij. Hij krijgt uiteraard alle aandacht, ook al omdat Karsten Warholm ontbreekt. De 21-jarige Ingebrigtsen is de eerste Noor die de “Dream Mile” (1609 meter) wint. Hij blijft maar 0.14 sec. boven het Europese record van Steve Cram. Met 3.46.46 min. staat hij zesde op de wereldranglijst allertijden. Ingebrigtsen loopt met overtuiging naar de zege. Alleen de Austaliër Oliver Hoare (3.47.48) biedt tegenstand.

Grovdal heeft alle reden om te juichen na haar toptijd op de 5000 meter. Ze meldt zich nadrukkelijk in de eerste rij van de kopgroep, totdat Ethiopische atletes de aanval openen. Dawit Seyaum wint in 14.25.84 min. Maar daarachter wordt door Grovdal (32) als vierde toch een toptijd op de klok gezet. “Hier word ik stil van. Het is zo lang een doel geweest om dat record te verbeteren. Het is een droom”. Ze is 12 seconden sneller dan haar persoonlijk record. Het record van Kristiansen verdwijnt uit de boeken. De looplegende is in het stadion om Grovdal te feliciteren. Haar 14.37.33 min is negen jaar een wereldrecord geweest. Zij heeft in de tachtiger jaren ook op 10 kilometer, 15 kilometer, halve marathon en marathon wereldrecords gehad.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *