< terug

Diane van Es is in bloedvorm en wint in snelste tijd ooit de Acht van Apeldoorn.

4 februari 2024 (0 reacties)

Archiefbeeld Diane van Es

Apeldoorn:Diane van Es begint net als Femke Bol het seizoen 2024 met records. Andere vergelijking: beide komen in Parijs uit op de Olympische Spelen en beide zijn jong en bijzonder talentvol.Diane van Es liep vandaag in de Acht van Apeldoorn lange tijd bij de snelste mannen en wist uiteindelijk met een straatlengte voorsprong het Koningsnummer van de Midwintermarathon te winnen.

Nieuw parcoursrecord
Van Es (24) liep in Apeldoorn haar eerste wedstrijd na haar trainingskamp in Namibie. De atlete van het Valley Running Team moest vorig najaar een tijdlang herstellen van een hersenschudding na een val met de fiets. Van Es die zich al verzekerd weet van een Olympische deelname aan de 10.000 mtr liet in Apeldoorn zien dat haar vorm aan het begin van dit belangrijke seizoen prima is. De eerste twee kilometer liep de atlete van Pac mee in het kielzog van de tien snelste mannen. Van concurrentie was geen sprake. Nationale toploopster Jacelyn Gruppen volgde al snel op iets meer dan een minuut. Van Es finishte, zichtbaar blij door de enthousiaste ontvangst op de Loolaan, en verbeterde met 24.24 haar eigen parcoursrecord . Ze wist daarmee voor het derde opeenvolgende jaar de Acht van Apeldoorn te winnen. Gruppen volgde als tweede in 26.10 en Jennifer Gulikers werd met 26.32 derde.

Top acht in Olympische finale 10.000
Volgende week gaat ze van start in de halve marathon van Barcelona waar bij de dames ook enkele wereldtoppers van start gaan. “Opdracht is lekker lopen. Een persoonlijk record zal ze in deze vorm wel lopen maar dit is allemaal niet zo belangrijk.Reken ik haar tien kilometertijden door dan zou ze nu wel 1.06 op de halve kunnen lopen”. aldus haar coach Grete Koens. Voor van Es is de tempohardheid op de langere afstanden van groot belang om later dit jaar bij de Olympische 10.000 mtr een plek bij de beste tien te veroveren. Dat is dit jaar mijn doel aldus van Es. Het zou een fantastische prestatie zijn. Dit jaar werd van Es dertiende bij het WK 10.000 mtr.

Richard Douma wint voor de derde keer de Acht van Apeldoorn
Richard Douma ging bij de mannen op herhaling. Anders dan bij de dames wedstrijd liet Douma in het begin de concurrentie even het werk doen. Met vijf mannen begon de finale pas echt op de Loolaan en daar sloeg Douma in een lange eindsprint genadeloos toe. Op honderd meter in een volle sprint gingen de armen al de lucht in. De nationale recordhouder 10 km won voor de derde keer en finishte in 22.56. De Belg Nicola Schyns volgde met 22.57 als tweede en de derde plaats was voor Mustefa Kedir Tebo in 22.58.

Lees hier alle uitslagen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *